Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2004 23:02

No Dana - to jest rozwiązanie, brawo!!! Przy czym ja mogę je jeszcze zracjonalizować; nie trzeba całej ekipy z Polski (po co się nasze chłopaki mają męczyć w takich upałach). Wystarczy szefem projektu mianować Marka Pola i efekt będzie ten sam

A z kolei tego co drąży te tunele w HR trzeba by przerzucić do nas, mógłby pociągnąć A4 do przemyśla bo póki co to ten odcinek ma być za 10 lat...
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 22.05.2004 23:06

niezawodny napisał(a):No Dana - to jest rozwiązanie, brawo!!! Przy czym ja mogę je jeszcze zracjonalizować; nie trzeba całej ekipy z Polski (po co się nasze chłopaki mają męczyć w takich upałach). Wystarczy szefem projektu mianować Marka Pola i efekt będzie ten sam

A z kolei tego co drąży te tunele w HR trzeba by przerzucić do nas, mógłby pociągnąć A4 do przemyśla bo póki co to ten odcinek ma być za 10 lat...

Jak to zwykle na tym forum -zaczęło się od gazety-skończyło na Przemyślu! :D
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 23.05.2004 02:46

No tak... Wpuścić Polaków do Chorwacji...pogonią Serbów... III rat światowy gotowy! Polak potrafi... :lol:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 06:37

jolek napisał(a):No tak... Wpuścić Polaków do Chorwacji...pogonią Serbów... III rat światowy gotowy! Polak potrafi... :lol:

Ja umywam ręce-to Niezawodny!
Helką Trojańską to ja nie będę!(dzisis krajst-widzieliście ten film w kinie? grają jak stołowe nogi, a ta Helka tak patrzy w tego Parysa-że boki zrywać, Niezawodny gdzieś pisał,że wpadnie w tym roku do Troi! Tam zginął Brad Pitt! Och! ale za to Hektorek -niczego sobie!-to była najkrótsza relacja sportowa z filmu"Troja"-sorry) 8)
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 23.05.2004 18:52

Miało być o artykułach prasowych, a widzę niezbyt poważne dywagacje o autostradach.
Spróbujmy wrócić do tematu - w numerze GW, o którym mowa powyżej, oprócz artykułu o Dubrowniku w dodatku "Turystyka", są jeszcze dwa inne na tematy bałkańskie w podstawowej części gazety. O "Kto chce złapać Karadżicia?" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2086680.html w innym wątku wspomniała Danuta, ja tylko pozwolę zwrócić uwagę na fakt, iż jest to spojrzenie Amerykanina na sprawę. Interesujący jest również komentarz Dawida Warszawskiego "Nierychliwa sprawiedliwość" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2086685.html - szkoda, że do niektórych wniosków ten pan dochodzi tak późno, gdyby podobną przenikliwość prezentował w latach 90-tych ... .
Szczególnie polecam natomiast artykuł Macieja Zareby pt. "Taka piękna sprawiedliwość" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2086656.html , o losach ciemnoskórego Szweda i pewnego Bośniaka w kontekście wojny w Bośni.
UWAGA: Wszystkich czytających te i inne artykuły w jakikolwiek sposób tematycznie wiążące się z polityką lub historią (polityczną) proszę, aby pamiętali o tzw. krytyce żródła i brali odpowiednią poprawkę względem treści, które mają przed oczyma.
PS Niestety linki nie "wchodzą" w całości, więc je tylko podkreślam.
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 20:04

krassus napisał(a):Miało być o artykułach prasowych, a widzę niezbyt poważne dywagacje o autostradach.
Spróbujmy wrócić do tematu - w numerze GW, o którym mowa powyżej, oprócz artykułu o Dubrowniku w dodatku "Turystyka", są jeszcze dwa inne na tematy bałkańskie w podstawowej części gazety. O "Kto chce złapać Karadżicia?" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2086680.html w innym wątku wspomniała Danuta, ja tylko pozwolę zwrócić uwagę na fakt, iż jest to spojrzenie Amerykanina na sprawę. Interesujący jest również komentarz Dawida Warszawskiego "Nierychliwa sprawiedliwość" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2086685.html - szkoda, że do niektórych wniosków ten pan dochodzi tak późno, gdyby podobną przenikliwość prezentował w latach 90-tych ... .
Szczególnie polecam natomiast artykuł Macieja Zareby pt. "Taka piękna sprawiedliwość" http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2086656.html , o losach ciemnoskórego Szweda i pewnego Bośniaka w kontekście wojny w Bośni.
UWAGA: Wszystkich czytających te i inne artykuły w jakikolwiek sposób tematycznie wiążące się z polityką lub historią (polityczną) proszę, aby pamiętali o tzw. krytyce żródła i brali odpowiednią poprawkę względem treści, które mają przed oczyma.
PS Niestety linki nie "wchodzą" w całości, więc je tylko podkreślam.

Krassusie zapewne ton był lekko frywolny,ale zapewniam,że problem jak dla mnie super poważny!

Dzięki za przedstawione artykułyi dobrą dygresję o obiektywnym podchodzeniu do sprawy, tego nam trzeba. Pozdrawiam. :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.05.2004 22:10

krassus napisał(a):Miało być o artykułach prasowych, a widzę niezbyt poważne dywagacje o autostradach.
Spróbujmy wrócić do tematu (...)

Dzięki, krassus.
Danuto - bez urazy :) , OK?
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 22:13

a to ja napisał(a):

Dzięki, krassus.

Dobrze,że przyszłaś z odsieczą!
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.05.2004 22:26

Danuta napisał(a):
a to ja napisał(a):

Dzięki, krassus.

Dobrze,że przyszłaś z odsieczą!

Raczej...tylko wpadłam.
Chcę nadrobić zaległości z wczorajszego wieczora ... :wink:
(wróciłam z integracji dziś ok. 1:00). I wcale nie mam na myśli spania :)
To na razie!
Dorota
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 23.05.2004 22:29

Mam nadzieję,że nie wpadłaś? trzymaj się, jutro znów coś poczytamy!
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 25.06.2004 14:32

Jutro tj 26.06 w dodatku Gazeta Wyborczej -Turystyka ma być artykuł o Dalmacji :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 27.06.2004 11:40

Artykuł w Wyborczej pani Miłady Jędrysik ,,3 i 1/2 wyspy z tysiąca rzeczywiście przedni.Napisany pieknym językiem i zawierający mnóstwo ciekawostek.
Trochę linek z tego artykułu dla tych co gazety nie mają ,a szukają cos o tych wyspach.
www.pelejesac.info
www.korcula.net
www.hvar.hr
www.stari-grad-faros.hr
www.bol.hr
www.zlatni-rat.hr
www.sucanihvar.hr
www.chorwacja.hr
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 28.06.2004 16:19

"Gazeta Wyborcza"
sobota - niedziela
26-27 czerwca 2004
s.5
" Płaćcie za rzeź.
Czy rząd w Hadze zapłaci gigantyczne odszkodowanie za masakrę w Srebrenicy, której nie zapobiegły holenderskie "błękitne hełmy?"
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 28.06.2004 18:59

Myślę ,ze polityka to taka rzecz ,że się państwa i instytucje dogadują.Wy odpuście odszkodowania my odpuścimy wam pewnych ludzi.
Szybciej wpuscimy was np.z przedpokoju do unii.
W głowach polityków przeszłośc jest tylko kartą przetargową.
PS
Tak delikatnie tu weszłaś ,ze nie zauważyłem.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 28.06.2004 21:24

Tochman pisał, że władze miasta Srebrenica chcą zmienić nazwę na <<Srbobran>> - żeby się ludziom "źle" nie kojarzyła. Mają nadzieję, że to pomoże - i że miasto znowu odżyje. Ponoć jest w nim nawet ... sanatorium.
Podrzuconego ostatnio artykułu jeszcze nie czytałam. Dziś na lekturę już za późno. Chcę mieć dobre sny ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prasówka-czyli artykuły o HR - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone