Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prasówka-czyli artykuły o HR

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2005 18:24

night
by Vedrana Rudan
translation by Celia Hawkesworth
Dalkey Archive Press, 2004
$13.95 (paperback)
Not since Louis-Ferdinad Céline’s Ferdinand Bardamu has a character appeared in fiction with such a bitter, ironic, hysterically ranting voice. Tonka—a fiftysomething woman spending the night watching TV before leaving her husband for a younger man—rails against all of society, from attacks on America to complaints about commercials, from the passive nature of most married women to the way corporations control the world. With shocking honesty and anger, she pours out her soul to an imaginary audience, interspersing her rants with the story of her difficult life, the suffering experienced during the Yugoslav war, and the affairs she and her best friend have with the same man.

An unforgettable invective, Night marks the emergence of an exciting new voice in contemporary fiction. Vedrana Rudan was born in 1949 in Opatia, Croatia. She was a columnist for a major Croatian daily newspaper until she lost her job for opposing the ruling government during the recent Yugoslav war. She is also the author of a second novel, Love at Last Sight. Night was recently adapted for the stage and performed in Serbia.

“From time to time the author offers us laughter as a temporary relief from this grotesque life, and occasionally we get lulled into believing that she feels for us as members of minority groups, women, victims, but on the next page we get something like a punch in the stomach…. Nowadays nobody writes as ferociously as Vedrana Rudan.”—Nada Gasic

“Vedrana Rudan’s first novel is a picturesque, unpretentious, ironic-satiric narrative, in which the tragic elements are succeeded by comic episodes, and in which a sharp style and vocabulary serve a singular purpose of diagnosing the Croatian reality.”—Sanja Domazet, Danas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2005 18:25

A POZA TYM droga Kapiszonkówno ... jak się Janda za coś bierze ... to nie zwykł to być szajs ...
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 06.11.2005 18:31

[quote="bjur"]Kapiszonkówna trochę wzbogaci swoją wiedzę ...

Uwaga bjur osiągnie dziś wyższe loty i pokaże ,,milusinśkim''.Wszyscy maluczcy wzbogacą dziś swoją wiedzę.Jutro bjur przetłumaczy to co napisał w swoich postach. Prawda bjur?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2005 18:33

platon napisał(a):
bjur napisał(a):Jutro bjur przetłumaczy to co napisał w swoich postach prawda bjur.

nie napisałem tylko skopiowałem ... nie mam czasu na prostowanie ... świata
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 06.11.2005 18:35

bjur napisał(a):
platon napisał(a):
bjur napisał(a):Jutro bjur przetłumaczy to co napisał w swoich postach prawda bjur.

nie napisałem tylko skopiowałem ... nie mam czasu na prostowanie ... świata

I nie masz czasu na rozumienie tego co skopiowałeś niestety.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2005 18:38

a jedyne do czego zmierzam to to ... by być trochę obiektywnym w swoim uwielbieniu Cro ...

... i pisaniu, że Oni nas lubią jak tam jedziemy (wątek o tym jak nas tam goszczą) - tam samo nas goszczą w bardzo wielu krajach świata łącznie z Etiopią (osobiście nie byłem - kolega był od razu dodam)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2005 18:41

platon napisał(a):I nie masz czasu na rozumienie tego co skopiowałeś niestety.

tak platon ... masz rację
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 06.11.2005 18:44

A kolega ma jakiś procent od sprzedaży książek tej PAni :?: 8O bo tylko tym można tłumaczyć to zaangażowanie :?:
Myślę że każda inteligentna osoba jest w stanie sama bez indoktrynacji wyrobić sobie swój pogląd na temat Pani Vedrany. Wystarczy nawet ten wywiad w Wysokich Obcasach. Moja Piękniejsza Połowa o wiele mniej emocjonalnie podchodząca do Chorwacji czytając ten wywiad co chwilę pytała sama siebie dlaczego ona tak bardzo nienawidzi ? No właśnie osoba z ktorej kazdego zdania kipi jad i nienawiść moralizuje "swoich" rodaków, żenua i tyle...
PS
MAciej W. nie chodzi o wybielanie przynajmniej nie mi-wojna to taki czas gdy zawsze na wierzch wypływają najgorsze kanalie. Jest jednak kwestia skali. Na Bałkanach agresorem była Serbia i mimo wysiłków UE i Pani Carli del Ponte nie powinno się o tym zapominać. A kanalie znajdą sie wszędzie, w Polsce tez mnóstwo osób nieźle sobie "radziło" w czasie II wojny swiatowej a nie chciałbym zeby Polaków jako naród stawiano na równi z Niemcami czy Ruskimi. A wracając do meritum - niestety Pani Vedrana "żywiąc" sie zagrabionym majątkiem tych, którym tak ponoć współczuje do tych wojennych kanali jak dla mnie się zalicza, więc jest ostanią osobą upoważnioną do wygłaszania moralnych polajanek.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 06.11.2005 18:47

bjur napisał(a):a jedyne do czego zmierzam to to ... by być trochę obiektywnym w swoim uwielbieniu Cro ...

... i pisaniu, że Oni nas lubią jak tam jedziemy (wątek o tym jak nas tam goszczą) - tam samo nas goszczą w bardzo wielu krajach świata łącznie z Etiopią (osobiście nie byłem - kolega był od razu dodam)

To bądż obiektywny .Nikt ci nie broni.Pewnie ,ze niektórzy ocierają
sie tutaj o śmieszność.Ale może oni tak widzą Chorwację jak widzą.Jest dla nich idealna.Idealna .Dla mnie też jest idealna na wypoczynek mimo wielu mankamentów.A czytałem akurat tą autorkę i mnie zniesmaczyła.
Po prostu wkurwiła mnie .
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 07.11.2005 09:33

Bardzo precyzyjny Bjurze!
1. Jeśli już to Kapiszonkowo, bo jestem mężatką (-ówna stosowane jest dla panien)
2. Chyba mam prawo do swoich poglądów (tak by wynikało choćby z Twoich postów odnośnie VR, która swoje poglądy prezentuje).
3. Nie dyskutuję o wojnie, dobrych i złych, bo za mało ich znam. A z doświadczeń moich rodziców i dziadków wiem, że tę samą wojnę można oceniać bardzo różnie.
4. Cenię Jandę, ale nie na tyle ślepo, aby uważać wszystko czym się Ona zajmuje za coś wartego uwagi i wartościowego.
MariuszLo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszLo » 07.11.2005 12:09

A mnie najbardziej podobał się fragment opisujący jak ojciec zlał bohaterkę artykułu za noszenie spódnic midi (wcześniej nosiła mini). To jest kwintesencja konserwatyzmu. Nieważne czy się zmienia na lepsze, czy gorsze. Konserwatystów boli, że w ogóle coś się zmienia.
Może Chorwacja jest takim przyjemnym krajem na wakacje dzięki tłumom Niemców i Austriaków, którzy narzucają jakiś poziom cywilizacyjny ?
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 07.11.2005 12:14

A pierwszy mąż bił ją za słuchanie radia i czytanie. :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2005 18:26

mama_Kapiszonka napisał(a):2. Chyba mam prawo do swoich poglądów (tak by wynikało choćby 4. Cenię Jandę, ale nie na tyle ślepo, aby uważać wszystko czym się Ona zajmuje za coś wartego uwagi i wartościowego.[/color]

Spoko Aneta ... tak mi się jakoś "skapiszonkowało"

Ad.2. Pełne spoko
Ad. 4. Janda rulez i lepiej się zapatrz ślepo ... w nią możesz ... i w Tyszkiewiczowe ..,
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 07.11.2005 18:45

bjur napisał(a):
mama_Kapiszonka napisał(a):2. Chyba mam prawo do swoich poglądów (tak by wynikało choćby 4. Cenię Jandę, ale nie na tyle ślepo, aby uważać wszystko czym się Ona zajmuje za coś wartego uwagi i wartościowego.[/color]

Spoko Aneta ... tak mi się jakoś "skapiszonkowało"

Ad.2. Pełne spoko
Ad. 4. Janda rulez i lepiej się zapatrz ślepo ... w nią możesz ... i w Tyszkiewiczowe ..,

napisał z alkoholizowany bjur :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2005 18:49

Prot napisał(a):napisał z alkoholizowany bjur :D

zalkoholizowany ... ty oszołomie ... nawet trzeźwy nie umiesz ... pisać ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Prasówka-czyli artykuły o HR - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone