campy-Żuljana
napisał(a) Gajus.ems » 14.07.2004 22:18
Na poczatku lipca br byłem w Żuljanie, niestety tylko na wycieczce, chociaz miałem w planie spedzic pare w dni w Żulce. Moim bliskim i znajomym tak spodobał sie camp PRAPRATNO k. STONU, że nie chcieli sie z niego ruszać. Dla dobra sprawy ustapiłem, nie mniej jednak wybrałem sie do Żuljany, pooglądałem campy i samą wioskę i bardzo mi sie tam podobało. Trudno opierać sie na informacjach osoby która nie spała na tamtejszych campach, ale mam swoje spostrzeżenia, do tego zrobiłem pare fotek tych campów/zdjęcia w wywołaniu/.
Moje opinia o Żulce nie różni się zbytnio od tego co napisali inni formulowicze. Ze STONU do ŻULKI jest ok 25 km. Ostatnie 5-6 km/ zjazd do mjsc doskonale oznaczony/ to odcinek wąskiej i stromej w dół drogi, ale bez przesady jadąc rozważnie zjedzie sie bez problemu. Przy samym wjeżdzie do Ż. jeszcze przy zjeździe w dół ok 150-200 m do morza jako pierwszy jest malutki przydomowy camp MASLINA. Nic szczegolnego, napis camp Maslina, 2,3 namioty b. skromniutki. Zaraz obok po lewej stronie drogi jest wjazd na camp SUNCE. Do morza prowadzą schodki z drugiej strony campu wychodzace na drogę/ stad ok 50 metrów do morza.
Sam camp SUNCE podobał mi się, jest fajnie połozony częściowo na tarasach, dużo cienia, przyzwoite sanitariaty/jak na camp przydomowy/ uprzejmy wlaściciel. Zajety chyba w połowie. Ceny juz w pełni sezonu ;osoba 16 kn, dziecko 8kn, namiot 10kn auto 7 kn. opłata klimatyczna 5 kn, do 18 lat 3,5 kn. Jeżeli chodzi o prąd to 17 kn, w tym m iejscu dokładnie nie ustaliłem czy za lodówkę tez 17 kn, czy tez lodówka wchodzodzi już w opłate za prad. Recepcja miesci sie w mieszkaniu właściciela.
Kolejny camp to ŻULJANA połozony w centrum mjsc, blisko do jedynego sklepu spozywczego w Ż. i do plaży miejskiej. To jedyne plusy wg mnie gdyz camp jest ubogo wyposażony, malutki na kilka namiotów, dla mało wymagajacych, zreszta był niemalze pusty.
Kolejny camp do VUCINE położony w odleglości ok 400-500 metrów od mjsc, prowadzi do niego b. stroma pod górkę droga. Połozony jest wg mnie fantastycznie nad bajkowa zatoką. Jeden z lepiej połozonych. campów w CRO. Jednakże duzy minus to fakt iż samochód trzeba pozostawić nieraz i w odleglosci 100 m od namiotu. Nieliczne wyjątki to 3-4 pojazdy przy namiotach. Kolejny minus to spartańskie warunki sanitarne np widziałem toalety i prysznice przesloniete kotarami, nie było tez lodówek. Ceny /pełnia sezonu/ osoba 19 kn, dziecko do 12 lat 11 kn, namiot 19 kn, auto 10 kn, prąd 19 kn opłata klimatyczna jak w SUNCE.
Jesli chodzi o Żulke to podobało mi sie tam, jest o idealna mjsc dla poszukujacych spokoju i ładnych widoków /ach ta zatoka Vucine/. Z cała pewnościa nie widziałem jeszcze wielu miejsc w tej mjsc. Jesli miałbym polecać camp to zdecydowanie SUNCE.
Jak wyjdą fotki to postaram sie je wrzucić.
GAJUS