Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PRAGA z dziećmi - majówka 2015

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 26.08.2015 19:43

A tego to w Pradze nie widziałem :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2015 20:43

Buber napisał(a):Jest tych muzeów trochę, tu i tam, niektóre posiadają świetne zbiory.
Najchętniej pogapiłbym się w jakieś piękne dzieła dawnych mistrzów, czy pochodził z przewodnikiem po zakamarkach kościołów, czy zamków.
Niestety z dziećmi trzeba wybrać te obiekty, które ich zaciekawią (przynajmniej nie znudzą) i jednocześnie będą dla nich pożyteczne.
Takie np. dokładne zwiedzanie Hradczan musieliśmy sobie darować, co najwyżej można troszkę chłonąć atmosferę miejsca (jak dadzą chłonąć :wink: ).
Za to jest zabawa, poza tym coś nietypowego, jak te upiory i efekty filmowe, się trafi .

Ja jeszcze nie byłem z dziećmi w Pradze 8)

Zapewne zrobiłbym to samo co Ty, czyli poszukał czegoś, co dzieciakom przypadnie do gustu :wink:

Ja polecam Wiedeń z dzieciakami :!: :!: :!: :D
Ogromne bogactwo przeżyć dla dzieci i muzea za darmo dla nich 8)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.08.2015 06:53

no ja pamiętam dokładne zwiedzanie Hradczan w podstawówce... a właściwie to w ogóle nie pamiętam, co tam było w środku :oops:
zresztą chyba do dziś mi coś z tego zostało, bo po muzeach i wnętrzach nie za bardzo lubię chodzić, jestem raczej wzrokowcem i chłonę widoki 8)

ale miejsca ciekawe pokazujesz, takie spoza głównego szlaku praskiego :)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 27.08.2015 07:08

marko350 napisał(a):A tego to w Pradze nie widziałem :D

Portal złota praga - to taka kopalnia miejsc wesołych i dziwnych.
Naprawdę to poruszaliśmy się w głównym nurcie, było mało czasu na wszystko, ale pomysłów na ciekawe zakamarki trochę miałem, napiszę o nich.

Lednice napisał(a):...
Zapewne zrobiłbym to samo co Ty, czyli poszukał czegoś, co dzieciakom przypadnie do gustu :wink:
Ja polecam Wiedeń z dzieciakami :!: :!: :!: :D
Ogromne bogactwo przeżyć dla dzieci i muzea za darmo dla nich 8)

Wiedeń jest w planie (mglistym) na przyszły rok.
Na pewno zgłoszę się do Ciebie przed wyjazdem.

Kasia i Krzyś napisał(a):no ja pamiętam dokładne zwiedzanie Hradczan w podstawówce... a właściwie to w ogóle nie pamiętam, co tam było w środku :oops:
zresztą chyba do dziś mi coś z tego zostało, bo po muzeach i wnętrzach nie za bardzo lubię chodzić, jestem raczej wzrokowcem i chłonę widoki 8)

No właśnie ... to prawda, dzieciak raczej nie będzie pamiętał kolejnego zamku, kościoła itp.
Zapamięta zabawę, smak jakiejś potrawy, muzeum inne jak wszystkie, czy cokolwiek, o czym będzie mógł opowiedzieć kolegom :wink: .
Jak już, to poważne obiekty, trzeba wprowadzać w małych dawkach.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 27.08.2015 22:17

...

Obrazek

KAMPA wyspa wielkiej urody ...
No ... brzydka nie jest.
Wszystko zaczyna się tutaj, przy małostrańskim zejściu z mostu Karola ... i w sumie to już jesteśmy na Kampie.

Obrazek

Obrazek

Powyżej Certovka sama, poniżej ... z marynarzem.

Obrazek

Na Kampę wchodzimy od północy ulicą Na Kampę.
To taka promenada z kawiarniami i dużą ilością ludzi.
Dziecka się nudzą więc od razu idziemy w lewo do rzeki (jak ktoś pójdzie w prawo trafi na słynny murek z Lennonem).
Widoki na Wełtawę i architekturę niczego sobie.
Obok brzegu wyspy, co chwilę przemykają stateczki wycieczkowe.
Rzeka jest tutaj podzielona takimi progami, a od strony Kampy statki mają przesmyk.
Przy okazji nie mogłem się oprzeć, żeby nie zrobić fotki nieśmiertelnym pingwinom.

Obrazek

Dochodzimy do Muzeum Kampa ... i są...
I zostają szybko zdobyte :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dziedzińcu muzeum też spotykamy innych praskich herosów.

Obrazek

Obrazek
to słynny Jożin z Bażin pożerający Prażanina :wink:

A nad wodą można przytulić się do lamy.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2015 22:29

Obrazek

Raczej pożerający drzewo, a nie Prażaka :wink:

Mieszkańcy Pragi nazywani są w Czechach Prażakami i są tak samo lubiani poza stolicą jak Warszawiacy w Polsce :roll:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 27.08.2015 22:33

...
To teraz już wiem czemu Jożin pożerał głównie Prażan :D .
A to drzewo to oczywiście artystyczne wyobrażenie Prażaka, prosiaka ...czy jak mu tam w końcu jest :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.08.2015 23:15

Lednice napisał(a):
Mieszkańcy Pragi nazywani są w Czechach Prażakami i są tak samo lubiani poza stolicą jak Warszawiacy w Polsce :roll:

:D fakt, kto Warszawiaków u nas lubi :?: :D

Po wielu ostatnich pobytach mam nadzieję, że trochę poznałam Pragę. To nie tylko kopalnia miejsc wesołych, dziwnych, ale również czasami dla nas, wręcz innowacyjnych :oczko_usmiech:

p.s. osobiście uważam, że jest jednym z najpiękniejszych miast, na pewno idealnym do zwiedzania. Zachwyca zabytkowymi budowlami, pięknym i dużym Starym Miastem nie wspominając o kolorach.

Kriżikove Fontanny są rewelacyjne, byliście może?...
Ostatnio edytowano 27.08.2015 23:20 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2015 23:20

Byłem,
nie przypadły mi do gustu :roll:

Nie przepadam za kolorowymi fontannami z muzyką 8)

Moje ulubione miejsce w Pradze to ogród Vrtbów ( Vrtbovska zahrada ) 8)
Obrazek
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 28.08.2015 00:40

A bywało i tak ... ciężko się przytulić :D

Obrazek

Ja go ustrzeliłem jednak w dobrej formie :D

Obrazek

Pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.08.2015 07:21

majeczka napisał(a):Kriżikove Fontanny są rewelacyjne, byliście może?...

Były w planie - sił nie starczyło na wieczór.
http://www.krizikovafontana.cz/en
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.08.2015 07:27

Lednice napisał(a):...
Moje ulubione miejsce w Pradze to ogród Vrtbów ( Vrtbovska zahrada ) 8)
...

Podobno bardzo piękne miejsce (dlatego płatne).
Wejście jest przy Karmelitskiej 25.
Jestem ciekawy, czy można stamtąd dojść na tyły niemieckiej ambasady i zobaczyć trabanta na stopach, autorstwa Davida Cernego.

Po wyjściu z ogrodów, niedaleko, są 2 polecane knajpy - Cukrkavalimonada na Lazenskiej i U modre Kachnicky na Nebovidskiej (ta druga dla miłośników kaczki).
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 28.08.2015 09:09

ja tam lubię warszawiaków :roll:

też mam fotkę z bobasami, ale od d..y strony :lol:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2015 13:51

Buber napisał(a):A nad wodą można przytulić się do lamy.

Ja się nie przytuliłam, bo do niego nie dotarliśmy :( Wiedziałam, że mało w tej Pradze widziałam :roll: ;)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.08.2015 19:43

husband napisał(a):A bywało i tak ... ciężko się przytulić :D
Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Rewelacyjna fotka.
Czyli ta statua harmonii to po prostu zwykły wodowskaz (ciekawe gdzie podziałka ukryta).
Praktyczni Ci Prażanie :wink:.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

PRAGA z dziećmi - majówka 2015 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies