Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PRAGA z dziećmi - majówka 2015

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 16.08.2015 22:38

...
Pobyt w Pradze miał być krótki ... ale spać gdzieś trzeba.
Dobrze, żeby było jednocześnie tanio, a do atrakcji miejskich blisko ...
Budapesztańskim zwyczajem znalazłem lokal na obrzeżach miasta, ale tuż przy stacji komunikacji masowej.

Obrazek

Pension Berta na Starochodovskiej (zaraz przy zjeździe z autostrady na Brno) - ma bardzo dobry standard, w pokojach dużo miejsca i cieplutko (a w Pradze chłodno wtedy było).
Pyszne i bogate śniadanka, przemili gospodarze, zamykany parking (choć wg. gospodarzy okolica spokojna - same domki jednorodzinne).
Najważniejsze, że do stacji czerwonej linii metra Opatov, było tak c.a. z 200 metrów.
Wręcz ideał - szczerze polecam.
Jest jeden szkopuł ...
Budynek pensjonatu stoi nad rzeczoną linią metra - nie odczuwa się tego, ale ktoś wrażliwy mógłby się przyczepić.

Stacja metra Opatov - na samej górze, na estakadzie, są przystanki autobusowe na ulicy Chilskiej (dojazdówki do autostrady).
W podziemiach wiadomo co ...

Obrazek

Obrazek

Przy wejściu na peron metra są zlokalizowane 2 kioski - trafiki, w których można kupić bilety (na stacjach są zawsze automaty - ale widziałem tylko takie na monety - może ich nie wystarczyć) - najbardziej opłacają się dobowe lub 3 -dniowe.
Obok duży bar z przekąskami, ciasteczkami, bułeczkami ... była nawet zupka ... - czynne to to od rana do wieczora ...
A najważniejsze - jest tam nawet ... :D .

Obrazek

Jadranskiej zmrzliny nie próbowałem, ale chłopaki sprzedają dobrą pizzę, chyba gdzieś do 22-23 godziny (uratowali życie młodszego dziecka w dniu przyjazdu).
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2015 22:42

Bardzo przyjemny pensjonat.

Ja raz spałem w Pradze w okropnym pensjonacie w tych okolicach.
Znajoma mi poleciła ten nocleg i potem się do niej przed rok nie odzywałem :wink:
Na szczęście pensjonat już nie funkcjonuje.
Właściciel miał wielkiego psa, który szczekał jak oszalały i rzucał się na gości :?
O mało co mnie nie zjadł, w ostatniej chwili właściciel odciągnął psa ode mnie wrzeszcząc po psie:
to je fuj, to je fuj :!: :!: :!: :!:
Czyli wyszło na to że zostałem uznany za fuj :roll:
Właścicielka powiedziała, że mogę wrócić do pensjonatu, kiedy chcę, dała mi klucz.
Ale zaraz dodała, że po 22 oni idą spać i psa spuszczają ze smyczy 8)

A kanary szalały w metrze :?: :roll:

Jak ja jechałem metrem w Pradze, to bardzo często spotykałem kontrolerów
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 17.08.2015 23:15

Lednice napisał(a):... Ja raz spałem w Pradze w okropnym pensjonacie w tych okolicach....
Właściciel miał wielkiego psa, który szczekał jak oszalały i rzucał się na gości :?
O mało co mnie nie zjadł, w ostatniej chwili właściciel odciągnął psa ode mnie wrzeszcząc po psie:
to je fuj, to je fuj :!: :!: :!: :!:
Czyli wyszło na to że zostałem uznany za fuj :roll:

:lol: :lol:
Ooo - to jest prawdziwa przygoda ... nie zazdroszczę.
I jaki stereotyp, gospodarz swojemu psu sprzedał: - Polak - nie dość, że niejadalny, to jeszcze toksyczny :wink:.

Swoją drogą, gdy tam jechałem, to miałem lekkie obawy, co do Czechów - ... te historie o ich drogówce, mili kelnerzy w praskich lokalach, w końcu to, co dowalił, na temat rodaków, David Cerny:
Niewymieszana, nieciekawa, lekko sknedlikowana, nasiąknięta piwem, nieopalona masa. Czech to wieśniak, który jest chciwy, zachłanny, cwany i przebiegły ... i trochę tchórz. ....

Na szczęście na takich Czechów nie trafiłem ...
Psów też nie było ... ale to może dlatego, że obok była chińska knajpa :wink: .

Lednice napisał(a):A kanary szalały w metrze :?: :roll:
Jak ja jechałem metrem w Pradze, to bardzo często spotykałem kontrolerów

My mieliśmy pecha - kanarów też nie spotkaliśmy (weekend majowy - może mieli wolne :wink: ).
Po Budapeszcie, gdzie człowiek ma wrażenie, że metro istnieje tylko dla nich, jest to pewien szok.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2015 23:25

Buber napisał(a):

Swoją drogą, gdy tam jechałem, to miałem lekkie obawy, co do Czechów - ... te historie o ich drogówce, mili kelnerzy w praskich lokalach, w końcu to, co dowalił, na temat rodaków, David Cerny:
Niewymieszana, nieciekawa, lekko sknedlikowana, nasiąknięta piwem, nieopalona masa. Czech to wieśniak, który jest chciwy, zachłanny, cwany i przebiegły ... i trochę tchórz. ....

Na szczęście na takich Czechów nie trafiłem ...

Właścicielką tego okropnego pensjonatu była Polka
Jej czeski mąż tylko tam pilnował psa :wink:

Czesi generalnie są OK, ale niektórzy kelnerzy faktycznie potwornie oszukują :wink:
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 17.08.2015 23:41

...
Obrazek

No to RUSZAMY :oczko_usmiech: .

Jednym z bardziej sensownych przystanków metrowych, do celów zwiedzania Pragi, jest Staromestska na zielonej linii.
Stamtąd tylko parę kroków i już jesteśmy u wylotu mostu Karola.
Ale nie wchodzimy na sam most, tylko przemykamy się przez krótki pasaż z badziewiem (dzieci trzeba trzymać mocno za ręce
i zasłaniać im oczy :wink: ), żeby wyjść na Novotneho lavkę.
To taki cypel, gdzie były młyny, spichlerze itp. podobno należące do tego Nowotnego ...
Teraz są tam tylko drogie knajpy i auta Czechów lekceważących przepisy :wink:

Obrazek

Obrazek

Na to wszystko poważnie spogląda Bedrich Smetana.
My przyszliśmy dla ciekawych widoków.
Dzieci jeszcze się nie nudzą, próbując wspiąć się na pomnik :wink:.

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 17.08.2015 23:43

Lednice napisał(a):Właścicielką tego okropnego pensjonatu była Polka
Jej czeski mąż tylko tam pilnował psa :wink:
...

Aaaa ... i wszystko jasne.
Polka zagranicą ... twarda musi być ... i chłopa też trzeba umieć sobie wychować :lol: .
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 18.08.2015 00:14

Wiesz, w tej Pradze mają bardzo piękne... chmury. :wink:
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 18.08.2015 00:26

:D Uwielbiam Pragę, kiedy tylko mogę, chociaż na dzień, lub dwa lubię poszwendać się w jej klimacie.

p.s. a propos noclegów, pamiętam jeszcze z czasów studenckich, że dysponują fajnymi akademikami. Obecnie je również wynajmują dla turystów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2015 00:34

Buber w Pradze :lol:
To ja tu oko też wsadzę :wink:
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 18.08.2015 08:13

Mikromir napisał(a):Wiesz, w tej Pradze mają bardzo piękne... chmury. :wink:

Na początku dnia były tylko takie ładne, dla vystrahu ... ale wieczorem tak zaczęło lać, że na Wełtawie pokazały się fale :wink: .

majeczka napisał(a): Uwielbiam Pragę, kiedy tylko mogę, chociaż na dzień, lub dwa lubię poszwendać się w jej klimacie.

Piękne miasto, z południowej Polski warto nawet na weekend wyskoczyć.

Janusz Bajcer napisał(a):Buber w Pradze :lol:
To ja tu oko też wsadzę :wink:

A witam, witam Waszmości :D .
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 19.08.2015 23:02

...
Obrazek

Od strony Starego Miasta, góruje nad Mostem Karola, gotycka Staroměstská mostecká věž .
Wesz to dobry punkt widokowy.
Wchodzi się trochę wąskimi schodkami na pięterko, gdzie jest kasa (były tam jakieś tańsze rodzinne bilety), a potem na daszek.
Z daszku można oglądać 4 świata strony, z opisami ...
O np. strona wschodnia:

Obrazek

...a tu jej opis ...

Obrazek

Dzieckom się nawet podobało, można pobawić się ... a teraz pokaż mi ...
Oczywiście nie ze starszymi, bo padnie hasło: No wiesz ojciec ? wzrok straciłeś ?

Po Wszy trochę chodzimy, ale ileż można ...
Czas leci, jeszcze chwila, a ciżba ludzka most zatka...

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2015 23:56

Kultowe miejsce :D

Od wielu lat chodzi głównie o kult pieniądza uznawany przez mostowych sprzedawców i grajków 8)
( oraz kieszonkowców )

Ale widok na Hradczany z mostu jest zarąbisty, że bardziej się nie da :!: :D
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 20.08.2015 00:06

:D rzeczywiście kultowe miejsce.

Odkąd pamiętam mnóstwo turystów z całego świata o każdej porze zawsze można było spotkać na Moście Karola, nie wspominając o malarzach, ulicznych antykwariuszach, czy muzykach...
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 20.08.2015 19:59

Buber napisał(a):...
Tuż przed wyjazdem maslinka tworzyła swoją praską relację, więc pozwoliłem sobie skorzystać z jej rozległej i świeżej wiedzy.
Dzięki Agnieszko :D.

Nie ma za co :) Fajnie, że mogłam Ci pomóc.

Wojtku, bardzo się cieszę, że ruszyłeś z relacją. Na pewno pokażesz miejsca, do których nie dotarliśmy. Już pojawiło się wejście na wieżę :)
Będę zaglądać z przyjemnością.

Pozdrawiam :papa:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 20.08.2015 21:56

parę lat mieliśmy okazję oglądać niemal pusty Most Karola - ale był wczesny i zimny marcowy ranek, więc chyba wolałabym jednak klika stopni więcej, nawet kosztem dodatkowych kilku turystów 8)
IMGP7561.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

PRAGA z dziećmi - majówka 2015 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies