...
Pobyt w Pradze miał być krótki ... ale spać gdzieś trzeba.
Dobrze, żeby było jednocześnie tanio, a do atrakcji miejskich blisko ...
Budapesztańskim zwyczajem znalazłem lokal na obrzeżach miasta, ale tuż przy stacji komunikacji masowej.
Pension Berta na Starochodovskiej (zaraz przy zjeździe z autostrady na Brno) - ma bardzo dobry standard, w pokojach dużo miejsca i cieplutko (a w Pradze chłodno wtedy było).
Pyszne i bogate śniadanka, przemili gospodarze, zamykany parking (choć wg. gospodarzy okolica spokojna - same domki jednorodzinne).
Najważniejsze, że do stacji czerwonej linii metra Opatov, było tak c.a. z 200 metrów.
Wręcz ideał - szczerze polecam.
Jest jeden szkopuł ...
Budynek pensjonatu stoi nad rzeczoną linią metra - nie odczuwa się tego, ale ktoś wrażliwy mógłby się przyczepić.
Stacja metra Opatov - na samej górze, na estakadzie, są przystanki autobusowe na ulicy Chilskiej (dojazdówki do autostrady).
W podziemiach wiadomo co ...
Przy wejściu na peron metra są zlokalizowane 2 kioski - trafiki, w których można kupić bilety (na stacjach są zawsze automaty - ale widziałem tylko takie na monety - może ich nie wystarczyć) - najbardziej opłacają się dobowe lub 3 -dniowe.
Obok duży bar z przekąskami, ciasteczkami, bułeczkami ... była nawet zupka ... - czynne to to od rana do wieczora ...
A najważniejsze - jest tam nawet ... .
Jadranskiej zmrzliny nie próbowałem, ale chłopaki sprzedają dobrą pizzę, chyba gdzieś do 22-23 godziny (uratowali życie młodszego dziecka w dniu przyjazdu).