napisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2011 17:16
Po koncercie chcemy zobaczyć jeszcze kawałek miasta wieczorem. Głównie chodzi nam o pałacyk, którego projektantem był dziadek Vaclava Havla, czyli Lucernę.
W Lucernie znajduje się oprócz kawiarni, czy kina kolejna instalacja Davida Cernego - "Koń".
"Koń" jest po prostu parodią chyba najważniejszego pomnika w Pradze, mianowicie posągu Sv. Vaclava. na koniu.
Oryginał znajduje się na placu Wacława przy gmachu Muzeum Narodowego.
Jakoś tak był dla mnie oczywisty, że nie chciało mi się w drodze do Lucerny podejść bliżej, by móc oba dzieła w krótkim odstępie czasu porównać. W efekcie okazuje się, że nie mam zdjęcia oryginału zrobionego własnoręcznie - tzn. mam ale sprzed szesnastu lat na odbitce.
Coż więc... posłuże się zdjęciem z internetu:
Oryginał:
Wizja Davida Cernego:
Mnóstwo jest interpretacji. Sam autor też jak to zwykle bywa raz mówi tak, raz tak... "Państwo zdechło, ale Czesi dumnie idą do przodu"
Jak na tak późną porę sporo osób chce jeszcze zrobić tutaj zdjęcie. Niestety rzeźba nie jest jakoś specjalnie oświetlona i trudno trafić z dobrym ujęciem.
Jeszcze pamiątkowe zdjęcie na schodach magicznej Lucerny...
... i czas udać się na spoczynek.
Bilet metra ważny jest jutro tylko do 12:30, trzeba wcześniej wstać by coś więcej zobaczyć.
C.D.N.