Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PRĄD na kempingu

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tmach
Globtroter
prąd na campie

Postnapisał(a) tmach » 09.06.2013 15:43

pamiętam że gdzieś było, ale nie mogę odnaleźć informacji o tym jakie gniazda zastanę na campach. Czy wystarczy zwykły przedłużacz ?
demi-duox
Cromaniak
Re: prąd na campie

Postnapisał(a) demi-duox » 09.06.2013 19:20

Zwykła wtyczka wystarczy. Problem może wystąpić na bardzo oblężonym kampie gdzie nie masz wytyczonych parcel i oganiczoną ilość szafek przyłączeniowych. Wtedy może się przydać przejściówka na przyłącze takie jakich używają kampery - te są zazwyczaj wykorzystane w mniejszym stopniu. W wątku o patentach kampingowych znajdziesz informacje jak to zrobić.
mcbas
Odkrywca

Postnapisał(a) mcbas » 09.06.2013 20:32

Siemka.
Przyłączę się do pytania o nietypowe gniazda elektryczne na kempingach. Zdarza się, że trzeba zapłacić za wypożyczenie przejściówki. Czy można gdzieś kupić te przejściówki... :?:
Pozdrawiam. :papa:
PS: wszystkim malkontentom z góry dziękuję... :D Interesują mnie tylko konkretne informacje... :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2013 20:51

mcbas napisał(a):Siemka.
Przyłączę się do pytania o nietypowe gniazda elektryczne na kempingach. Zdarza się, że trzeba zapłacić za wypożyczenie przejściówki. Czy można gdzieś kupić te przejściówki... :?:
PS: wszystkim malkontentom z góry dziękuję... :D Interesują mnie tylko konkretne informacje... :roll:

Siemka :wink: szukaj na drugiej stronie tego tematu :idea:
mcbas
Odkrywca

Postnapisał(a) mcbas » 09.06.2013 22:07

Siemka.
Dziękuję za chęci... przeczytałem 2 stronę z 2010r. Wolałbym nieco świeższe informacje... :D
Poradziłbym sobie jakoś, ale nie pamiętam jak wyglądały te przejściówki. I pewnie lepiej byłoby kupić je w Chorwacji, bo nie wiem czy kemping, na którym się rozbijemy wymaga takiego sprzętu... :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.06.2013 22:16

Przejściówki w 2013 roku wyglądają tak samo jak w 2010 roku. :idea:
Na jakim kempingu planujesz spędzić wakacje :?:
mcbas
Odkrywca

Postnapisał(a) mcbas » 30.06.2013 09:56

Siemka.
Poszukałem, popytałem i okazało się, że zadanie nie jest trudne do wykonania.
Kupiłem w Castoramie wtyczkę euro (11,56 zł.), 1 metr kabla (5,31 zł.), gniazdko bryzgoszczelne (29,98 zł.). Łącznie zapłaciłem 46,85 zł. Oprócz wtyczki pozostałe rzeczy można kupić dużo taniej, ale wziąłem to, co wydawało mi się najlepsze i najbezpieczniejsze (i to z dużym zapasem... :D ).
Następnie w kwadrans poskręcałem to przy porannych wiadomościach...
adapter....jpg
Zestaw gotowy do użycia...

Ale pozostaje jeszcze jedno do wyjaśnienia... czy to jest jakaś oszczędność?? My wypożyczyliśmy adapter w Bunculuce i prawdę mówiąc nie możemy dojść ile nas to kosztowało??
Dlatego pytam:
1. Na których kempingach należy posłużyć się takim adapterem??
2. Ile to kosztuje??

Za odpowiedzi z góry dziękuję. :D
PS: tradycyjnie proszę malkontentów o wstrzymanie się od pouczania... :roll:
samotnik
Globtroter

Postnapisał(a) samotnik » 02.07.2013 08:42

mcbas napisał(a):1. Na których kempingach należy posłużyć się takim adapterem??
2. Ile to kosztuje??

Z campingów, gdzie nie było wyjścia i trzeba było adapterem się posłużyć, to ja sobie przypominam chyba tylko camp Kozarica w Pakostane. Kiedyś tam wypożyczali za free, teraz już tylko oferują do kupienia za 100kn (kupiłem, trudno :) Ale ja jestem miłośnikiem mniejszych campów raczej, a takie wtyczki to głównie na dużych.
tmach
Globtroter

Postnapisał(a) tmach » 02.07.2013 20:52

Na camp solaris -szybenik bylywtyczki do camperow
damiano76
Plażowicz

Postnapisał(a) damiano76 » 15.07.2013 22:30

Ja za przejście zapłaciłem 37 kun w sklepie elektrycznym w Novigradzie.
zufila
Globtroter

Postnapisał(a) zufila » 25.07.2013 09:39

Planowałam zakupić przejściówkę (lub materiały i wykonać), ale może niepotrzebnie. Zapytam więc konkretnie - czy na parceli na Bijela Uvala (Porec, Istria) da radę z polską wtyczką?
Ironman
Odkrywca

Postnapisał(a) Ironman » 08.07.2014 10:07

Witam, czytam ale w tym temacie jestem nowicjuszem więc pytam :) Jak to jest z tym prądem, rozbijam namiot i w pobliżu mam gdzieś skrzyneczkę do której mogę podpiąć przedłużacz i pociągnąć do namiotu czy jeśli chce korzystać z prądu to muszę przy tej skrzynce? Pytam bo nie wiem czy można tak sobie "na własność" przedłużaczem zabierać prąd. I rozumiem, że jeśli tak to potrzebuję tej euro wtyczki?
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 08.07.2014 10:13

Ironman napisał(a):Witam, czytam ale w tym temacie jestem nowicjuszem więc pytam :) Jak to jest z tym prądem, rozbijam namiot i w pobliżu mam gdzieś skrzyneczkę do której mogę podpiąć przedłużacz i pociągnąć do namiotu czy jeśli chce korzystać z prądu to muszę przy tej skrzynce? Pytam bo nie wiem czy można tak sobie "na własność" przedłużaczem zabierać prąd. I rozumiem, że jeśli tak to potrzebuję tej euro wtyczki?
Weż długiiiiiiiiii przedłużacz ze sobą i tą euro wtyczkę , nic więcej i rozbijasz się gdzie chcesz.
Podłączasz i se smażysz.......
Wtyczki euro czasem są na kampach , wypożyczenie jej jest za kaucją , ale gorzej jak ich braknie ......w Cro już ich szukałem od Pakostane do Vodic i nie było na żadnej stacji czy sklepie.
Zatem lepiej mieć swoją.
Ironman
Odkrywca

Postnapisał(a) Ironman » 08.07.2014 10:18

Dzięki wielkie, pytanko jeszcze, długi tzn? Czego się mogę spodziewać, co ile są te skrzynki? 5 czy 50m? ;) i może orientujesz się gdzie u nas można taką wtyczkę dostać? Jakieś castoramy, obi?
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 08.07.2014 10:43

Ironman napisał(a):Dzięki wielkie, pytanko jeszcze, długi tzn? Czego się mogę spodziewać, co ile są te skrzynki? 5 czy 50m? ;) i może orientujesz się gdzie u nas można taką wtyczkę dostać? Jakieś castoramy, obi?

Ja miałem 30mb na bębnie , dużo miejsca nie zajmuje i spokojnie starczył.
http://allegro.pl/adapter-przejscie-wty ... 25191.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi