Piotr2 napisał(a):Jeszcze nie wiem dokładnie.Chciałbym tam wyjechać na stałe już i zostać.Czyli żeby móc tam mieszkać i pracować.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Piotr2 napisał(a):Jeszcze nie wiem dokładnie.Chciałbym tam wyjechać na stałe już i zostać.Czyli żeby móc tam mieszkać i pracować.
A zapoznałeś się z zasadami pobytu obcokrajowców na terenie RH?
klik
Bez uzasadnienia (np. łączenie rodzin, praca naukowa, kontrakt, posiadanie własnej nieruchomości itp.) na terenie RH masz prawo przebywać 90 dni...
Z tym, że praca nie wchodzi w grę przynajmniej w tym roku, ponieważ, jak napisałam powyżej, nie ma pozwoleń na pracę dla obcokrajowców.
Nie wiem, co tak naprawdę masz na myśli...espeso napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Piotr2 napisał(a):Jeszcze nie wiem dokładnie.Chciałbym tam wyjechać na stałe już i zostać.Czyli żeby móc tam mieszkać i pracować.
A zapoznałeś się z zasadami pobytu obcokrajowców na terenie RH?
klikBez uzasadnienia (np. łączenie rodzin, praca naukowa, kontrakt, posiadanie własnej nieruchomości itp.) na terenie RH masz prawo przebywać 90 dni...
Z tym, że praca nie wchodzi w grę przynajmniej w tym roku, ponieważ, jak napisałam powyżej, nie ma pozwoleń na pracę dla obcokrajowców.
jakoś nie doczytałam o tym posiadaniu nieruchomości ... hmmm może jednak przyszłość jawi się kolorowa w końcu kazdy może marzyć
espeso napisał(a):cóż może nie powinnam się tu podpinac z moimi komentarzami
ja się poprostu ucieszyłam, ze jest taka opcja ponieważ ... takie są moje marzenia
co planuje założyciel tematu - nie wiem
Mruk napisał(a):Raczej nie ma sensu pracować w Chorwacji bo zarobisz mniej niż w Polsce przy sprzątaniu ulic ok (1100 zł netto).
Nawet jakby ci zależało na ładnych widokach to przy pracy nie będziesz miał czasu ich podziwiać.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Te przepisy ciągle się zmieniają.. jeszcze do niedawna chyba było tylko do pół roku pobytu w roku dla obcokrajowców właścicieli nieruchomości (albo coś mi się "pomerdało"...)
Pozdrawiam
slapol napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Te przepisy ciągle się zmieniają.. jeszcze do niedawna chyba było tylko do pół roku pobytu w roku dla obcokrajowców właścicieli nieruchomości (albo coś mi się "pomerdało"...)
Pozdrawiam
Gdyby Ci się jednak nie "pomerdało" ...znaczyłoby, że kupię chałupę na własność (jak np. wygram w Lotto... ) i mogę prawo własności wykonywać przez 1/2 roku ....a resztę co Miałbym wynająć Rodzince - czyt. Crorodzince
Pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):.... do roku czasu pobytu bez przerwy (za poświadczniem, że posiada się ubezpieczenie zdrowotne i środki na utrzymacie w tym okresie).
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne