Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Praca w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.01.2017 11:13

Freckled napisał(a):Witam wszystkich, forum obserwuję od dłuższego czasu. Jednak dopiero dziś zdecydowałam się założyć tu konto i zadać pytanie :)

Witam.
Skoro obserwujesz forum - to nowy wątek zbędny.
Posty przeniesione do wątku istniejącego.
Jest jeszcze kilka innych podobnych w okienku na dole strony.
jozwiki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jozwiki » 02.02.2018 21:43

Witam
Szukam osoby ,znajacej biegle język chorwacki-polski , która pomoże przy założeniu firmy w Chorwacji , dodatkowo na około 6 miesięcy lub więcej praca przy food truck kierowanie dostawami , zatrudnianie pracowników itd tel +48792463350
Praca okolice Zadar
MMNycz
Autostopowicz
Planowana przeprowadzka do Chorwacji (okolice PULA)

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMNycz » 27.07.2019 14:29

Czesc wszystkim,

Probowalem przegladc forum, uzywac w wyszukiwarce tlumaczen nie apartment czy apartmani a chorwacka opcje nieruchomosci, ale jakos chyba nie mam szczescie. Jak tylko wyszukuje jakies mieszkania / domy, to zazwyczaj wynajem jest max na 6miesiecy (pytanie czy to standard w Chorwacji, czy szukam bardziej przez strony turystyczne). Poszukuje mieszkania / domu w okolicy PULI.

Od zawsze marzy nam sie przeprowadzka do Chorwacji, plan w skrocie byl tak - Bootcamp Java Developer-> pierwsza praca jako junior -> nabranie doswiadczenia i przejscie na prace w 100% zdalna -> przeprowadzka do chorwacji i praca dla ktorejs z firm UK. (tak mieszkamy w UK)...
Firma infobip poszukuje bardzo duzo Developerow Javy do swoich oddzialow W Splicie/Rijeka/Vodnjan/Zagreb i stwierdzilem ze moze sprobuje tutaj.

Kolejna rzecz ktorej nie umiem odnalesc to jakies dane dotyczace zarobkow w Chorwacji na stanowisko Java Developer... w Polsce czy UK, bardzo latwo przesledzic statystkyki i dane zarobkow w danej firmie na przestrzeni lat, tutaj nie znalazlem takiego portalu.

Kolejnym pytaniem jest obowiazek szkolny dziecka. Moj syn aktualnie ma 5lat, co oznacza ze od roku chodzi juz do szkoly w UK (taki obowiazek rezydenta). Od jakiegos wieku dzieci w chorwacji zaczynaja chodzic do szkoly, oraz czy moze ktos probowal nauki domowej dla dziecka - mowie tutaj o platformie liberatus i uczeszczaniu do szkoly w Polsce.

Moze ktos bedzie wstanie pomoc?

Dziekuje i milego dnia!
Maciek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2019 19:02

mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.07.2019 19:08

Mieszkam w pobliżu Puli, Vinkuran, gmina Medulin. Jeśli potrzebujesz informacji, skontaktuj się na prywatny.
Pozdrawiam Mirko
MMNycz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMNycz » 28.07.2019 19:13

mirko,

Nie umiem wyslac wiadomosci prywatnej :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2019 19:17

MMNycz napisał(a):mirko,

Nie umiem wyslac wiadomosci prywatnej :)

PW są aktywne po 4 postach.
Użytkownik usunięty
Re: Planowana przeprowadzka do Chorwacji (okolice PULA)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2019 20:39

MMNycz napisał(a):Firma infobip poszukuje bardzo duzo Developerow Javy do swoich oddzialow W Splicie/Rijeka/Vodnjan/Zagreb i stwierdzilem ze moze sprobuje tutaj.

Kolejna rzecz ktorej nie umiem odnalesc to jakies dane dotyczace zarobkow w Chorwacji na stanowisko Java Developer... w Polsce czy UK, bardzo latwo przesledzic statystkyki i dane zarobkow w danej firmie na przestrzeni lat, tutaj nie znalazlem takiego portalu.

Moze ktos bedzie wstanie pomoc?

Dziekuje i milego dnia!
Maciek

Kolega szukał może na Linked In? Nie lepiej jednak pracować zdalnie albo na zasadach offshoringu (ja tak pracowałem dla firmy z UK, jeżdżac po Europie i pracując zdalnie)?
MMNycz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMNycz » 29.07.2019 10:05

Junior Java Developer zdalnie nie ma szans... po jakis 3latach doswiadczenia mozna znalesc prace zdalna i taki byl poczatkowy plan i dalej jest ;) Ale jezeli byla by mozliwosc pracy z chorwacji - dlaczego nie. Bardzo podoba mi sie firma i projekty ktorymi sie zajmuja, nawet po 2-3latach u nich mozna przesiasc sie na 100% remote ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2019 10:28

MMNycz napisał(a):Junior Java Developer zdalnie nie ma szans... po jakis 3latach doswiadczenia mozna znalesc prace zdalna i taki byl poczatkowy plan i dalej jest ;) Ale jezeli byla by mozliwosc pracy z chorwacji - dlaczego nie. Bardzo podoba mi sie firma i projekty ktorymi sie zajmuja, nawet po 2-3latach u nich mozna przesiasc sie na 100% remote ;)

Nie wiem, jak to w Cro wygląda ale można pracować za granicą, można wynajmować mieszkanie i jest okay. Po jakimś czasie wszyscy developerzy robią zdalnie - ten wymóg pracy z biura bardziej dotyczy BAU albo gdzie wymaga tego praca.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 29.07.2019 12:02

Czy to firma, w której chcesz pracować?

https://www.naposlu.hr/infobip
wojak10
Odkrywca
Praca w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak10 » 26.05.2023 22:00

Witajcie. Szukałem tematów na temat pracy w Chorwacji ale nic konkretnego nie znalazłem.
Ale do sedna. Moja praca i hobby to mechanika pojazdowa. Od dłuższego czasu sobie myślę, czy jest jakiekolwiek zapotrzebowanie na pracowników w tej branży, czy w ogóle ktoś z Was pracuje na co dzień nawet w innym zawodzie? Domyślam się, że zarobki nie będą szalone, pewnie podobne jak w Polsce? Bardziej chodzi o życie i bycie tam na miejscu, mam na myśli miasta leżące bliżej Morza.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi :mrgreen:
stachan
Koordynator forum
Re: Praca w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 27.05.2023 06:32

W mojej ocenie przepustką do sukcesu w Polsce jest bliskość dużego miasta oraz jakość usług połączona z konkretną specjalizacją w zakresie jednej marki. W Chorwacji teoretyczne warunki są jeszcze bardziej sprzyjające:

Niestety mimo ponad 23,4 mln użytkowanych aut osobowych kiepsko prezentujemy się w innym zestawieniu ACEA. Autorzy raportu sprawdzili bowiem ile aut przypada na jedno gospodarstwo domowe. W porównaniu z wybranymi 10 krajami Europy (Austria, Belgia, Chorwacja, Dania, Finlandia, Francja, Łotwa, Holandia, Słowenia, Szwecja) jesteśmy w końcówce zestawienia wyprzedzając jedynie 2 kraje ujęte w rankingu. Według danych ACEA aż 33,8 proc. polskich gospodarstw domowych nie ma samochodu. Skromniej wypadają Dania (39,1 proc.) i Łotwa (aż 48,8 proc.).

Niemniej może się to okazać złudną wskazówką, gdyż:

Niemal we wszystkich (oprócz Polski) policzono średni pokonywany dystans. Najmniej podróżują Chorwaci (12,68 tys. km), Słoweńcy (12,65 tys. km) i Szwedzi (12 tys. km). Największe średnie przebiegi odnotowano zaś w Finlandii (15,1 tys. km) i w Danii (15,88 tys. km).

Cro tabela przebieg km.png

Nie wróżę pomysłowi sukcesu :|
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.05.2023 09:29

Aby pracować w Chorwacji, cudzoziemiec musi posiadać:
- zezwolenie na pobyt
- zezwolenie na pracę
Dokumenty te może sporządzić firma, w której chcesz pracować.
Bez tych dokumentów możesz pracować nielegalnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2023 22:11

wojak10 napisał(a):Witajcie. Szukałem tematów na temat pracy w Chorwacji ale nic konkretnego nie znalazłem.
Ale do sedna. Moja praca i hobby to mechanika pojazdowa. Od dłuższego czasu sobie myślę, czy jest jakiekolwiek zapotrzebowanie na pracowników w tej branży, czy w ogóle ktoś z Was pracuje na co dzień nawet w innym zawodzie? Domyślam się, że zarobki nie będą szalone, pewnie podobne jak w Polsce? Bardziej chodzi o życie i bycie tam na miejscu, mam na myśli miasta leżące bliżej Morza.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi :mrgreen:

Jesteś podobnym wątku.
Jest jeszcze inny >>> praca-dzialalnosc-gospodarcza-w-chorwacji-t30203.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne