witam,
szukam sezonowej pracy w Chorwacji, czy ktoś może już tam pracował i mógłby coś polecić? Nie chodzi o zarabianie kokosów, ale o połączenie przyjemnego z pożytecznym:) Języka chorwackiego się uczę więc nie byłoby z tym problemu.
pozdrawiam
agnieszkaa napisał(a):witam,
szukam sezonowej pracy w Chorwacji, czy ktoś może już tam pracował i mógłby coś polecić? Nie chodzi o zarabianie kokosów, ale o połączenie przyjemnego z pożytecznym:) Języka chorwackiego się uczę więc nie byłoby z tym problemu.
pozdrawiam
agnieszkaa napisał(a):witam,
pozdrawiam
agnieszkaa napisał(a):nie wiedziałam, że trzeba mieć pozwolenie..
dzięki
pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):agnieszkaa napisał(a):nie wiedziałam, że trzeba mieć pozwolenie..
dzięki
pozdrav
Niezbędne jest pozwolenie na pracę (HR nie jest członkiem U.E); obowiązuje także "kwotowy" system pozwoleń na pracę dla obcokrajowców (czyli ograniczona ich ilość na dany rok - konkretna ilość pozwoleń na konkretne typy miejsc pracy); tak naprawdę o kwestii pozwolenia na pracę w sezonie turystycznym należy myśleć i zacząć działać już ok. października (czyli prawie rok wcześniej; by miec pewność, że zmieścisz się w "kwocie"; ponieważ na podstawie wniosków składanym pod koniec sezonu, ustawodawca szacuje i wyznacza "kwotę" na następny sezon).
Poczytaj, proszę To
Pozdrawiam
anristov napisał(a):Czyli w rzeczywistości wygląda to tak, że na terenie Chorwacji mogę przebywać do 90 dni, ale minus te 21 na które czekam na odpowiednie dokumenty?
anristov napisał(a):Aha! A jak to wygląda kiedy w ramach moich obowiązków sprzedaję wycieczki fakultatywne i oprowadzam po zabytkach (oczywiście, gdzie nie wymagany jest przewodnik miejski)?
anristov napisał(a):Dziękuję. Dzięki Pani informacjom wiem już jak to w zarysie wygląda. Jak naprawdę wygląda
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Przebywać możesz do 90 dni łącznie, ale pracować w charakterze rezydenta dopiero po uzyskaniu potwierdzenia o zgłoszeniu pracy bez pozwolenia na pracę. Takie są przepisy, ale nie sądzę, by wszyscy rezydenci o to potwierdzenie się ubiegali (szczerze wątpię, by choć 30% to robiło..).
Pozdrawiam
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko