Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pra-dziadowska relacja - Jesioniki o każdej porze roku :)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
maslinka
Weteran
Re: Pra-dziadowska relacja, czyli wiosenne Jesioniki

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.03.2014 20:04

dangol napisał(a):Dzięki za piękne 8) pokazanie Ołomuńca, który pomimo wieoktrotego przejazdu tuż obok, jakoś cały czas nie jest nam po drodze. Kiedyś to się zmieni!

Na pewno :) Warto!

dangol napisał(a):Może uda się przy okazji jakiegoś z wyjzadów na rowerową winiarską majówkę? Ale nie w tym roku... Co prawda wyjazd dojdzie do skutku (już piąty z rzędu!), ale my z Grześkiem tym razem :roll: odpuszczamy. Może za rok?

Za rok też będzie maj ;)
Ja z kolei muszę się wybrać w Wasze majówkowe rejony - Mikulov i okolice :)

Pozdrawiam :papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 28.03.2014 21:40

Aż żal, że to już koniec relacji, ale znając Cię Maslinko to pewnie niebawem pojawi się nowa opowieść (może "wielkanocna", bo pisałaś kiedyś, że kultywujecie wyjazdowe Święta Wielkanocne)...
BajerOp
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BajerOp » 14.07.2014 10:23

Cześć,
przepraszam, że odświeżam stary wątek ale zarejestrowałem się po to żeby spytać o kemping ze strony 6 koło Slezskej Harty, tak mnie to miejsce zaciekawiło a nie mogę go zlokalizować :( Pomożecie?

Przepraszam za zaśmiecanie Waszego forum ale to było chyba jedyne rozwiązanie :)

Pozdrawiam Paweł
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.07.2014 10:44

BajerOp napisał(a):Cześć,
przepraszam, że odświeżam stary wątek ale zarejestrowałem się po to żeby spytać o kemping ze strony 6 koło Slezskej Harty, tak mnie to miejsce zaciekawiło a nie mogę go zlokalizować :( Pomożecie?

Przepraszam za zaśmiecanie Waszego forum ale to było chyba jedyne rozwiązanie :)

Pozdrawiam Paweł

Witaj.
Camping ze strony 6 to camp "Dolina" w Vrbnie pod Pradziadem - klik. Tam spędziliśmy przedłużony weekend w 2009 roku, a na stronie 6 opisywałam wyjazd z tego miejsca.

Nic nie wiem o campingu koło Slezkiej Harty, w okolice której zawitaliśmy tylko na moment.

Pozdrawiam :papa:
BajerOp
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BajerOp » 14.07.2014 11:14

Dzięki za odpowiedź :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2016 12:18

Jesienne wędrówki jesenickimi szlakami

Zapraszam na relację z dwóch ostatnich wędrówek po Jesenikach. Zacznę od wczorajszej pięknej wycieczki, która przebiegała trasą:

1 października 2016 (sobota): Klepačov - Ztracené kameny (1250 m) - Pec (1311 m) - Pecny (1334 m) - Jeleni studanka (1311 m) - Čertova stěna (1074 m) - Vernířovice - Klepačov (część pierwsza)

Taka oto pętelka (21 km) zajęła nam 6 godzin. Trasa bardzo widokowa, a szlak urozmaicony.

Wędrówkę zaczynamy we wsi Klepačov, w której stoi piękny drewniany kościół św. Jana Nepomucena z XVIII wieku:

Obrazek

Szlak pnie się w górę łagodnie, nie ma bardzo stromych podejść:

Obrazek

Obrazek

Wszędzie żółto-zielono:

Obrazek

Nie są to jeszcze kolory jesieni w pełnym wydaniu, ale już prawie, prawie...

Dużo też zrudziałych borowinek:

Obrazek

Jeszcze miesiąc temu pojedlibyśmy jagód, choć i teraz są pojedyncze owoce na krzaczkach.

Docieramy do pierwszego szczytu na dzisiejszej trasie. Przed nami Ztracené kameny:

Obrazek

Według legendy diabeł wysypał w tym miejscu kamienie z butów, kiedy ścigał się z tutejszym gospodarzem. Stracone Kamienie to pierwszy szczyt grani od tej strony Jesioników.

Wspinamy się na tę "kupę kamieni":

Obrazek

Obrazek

Roztacza się stąd przepiękny widok na okolicę:

Obrazek

Obrazek

Kolejny szczyt na naszej trasie to Pec:

Obrazek

Obrazek

Tutaj mamy całe morze rudych borowinek:

Obrazek

Obrazek

Dokładam symboliczny kamyk do kopczyka :D:

Obrazek

Kolejny cel podróży już widać - to następna kupa kamieni ;), czyli Pecny:

Obrazek

Ze szlaku już doskonale widać Pradziada:

Obrazek

Najwyższy szczyt Jeseników nie jest jednak naszym dzisiejszym celem.

Na razie posiedzimy na Pecnym, podziwiając widoki:

Obrazek

Na Pradziada oczywiście też:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A później pójdziemy dalej - w stronę Jeleniej Studzienki. Idziecie z nami :?: :D

:papa:
gusia-s
Koneser
Re: Pra-dziadowska relacja - Jesioniki o każdej porze roku :

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 02.10.2016 15:06

Ale teleport z Maslinicy 8O
Oczywiście, ze idę z Wami :)
Piękne widoczki i kolory, mam nadzieję że za 2 tyg. też takie zastanę w Bieszczadach :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2016 18:27

gusia-s napisał(a):Ale teleport z Maslinicy 8O

Szybka jestem :lol:

gusia-s napisał(a):Piękne widoczki i kolory, mam nadzieję że za 2 tyg. też takie zastanę w Bieszczadach :)

Myślę, że za 2 tygodnie będzie idealnie. Najwięcej żółtego i czerwonego :)
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 02.10.2016 18:34

Szybko się przemieszczasz :D z Solty w Jeseniki.
Patrzę z zazdrością na piękne jesienne widoki. Ja dopiero za miesiąc w Wielką Fatrę planuję, oby nam dopisała pogoda. Piękne zdjęcia.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.10.2016 19:32

janusz07 napisał(a):Patrzę z zazdrością na piękne jesienne widoki. Ja dopiero za miesiąc w Wielką Fatrę planuję, oby nam dopisała pogoda. Piękne zdjęcia.

Wielka Fatra - super! Trzymam kciuki za pogodę :)

janusz07 napisał(a):Piękne zdjęcia.

W takim razie zapraszam na następną porcję słonecznych fotek :)

1 października (sobota): Klepačov - Ztracené kameny (1250 m) - Pec (1311 m) - Pecny (1334 m) - Jeleni studanka (1311 m) - Čertova stěna (1074 m) - Vernířovice - Klepačov (część druga)

Idziemy w stronę Jeleniej Studzienki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To my ;):

Obrazek

Charakterystyczne dla Jeseników wiatrołomy:

Obrazek

Tyczki świadczą o tym, że szlak jest dostępny również zimą:

Obrazek

Ostatni raz dzisiaj widzimy Pradziada:

Obrazek

Obrazek

Docieramy do Jeleniej Studzienki:

Obrazek

Tu swoje źródło ma Podolski Potok.

Obrazek

Obok wybudowano kamienny schron turystyczny:

Obrazek

Łapię promienie (już) październikowego słońca:

Obrazek

A później zaczynamy schodzić żółtym szlakiem:

Obrazek

Widoki są tak piękne, że trudno nie robić zdjęć:

Obrazek

A tymczasem trzeba patrzeć pod nogi, bo szlak jest bardzo stromy. Nawet aparat od tego zgłupiał i zrobił zdjęcie w dziwnych kolorach ;):

Obrazek

Bardzo szybko tracimy wysokość...

Obrazek

Następny punkt programu to Čertova stěna. I ja na Diabelskiej Skale :twisted::

Obrazek

A obok - motylek ;):

Obrazek

Później idziemy przez gęsty ciemny las, więc nie robimy zdjęć. Szlak wyprowadza nas w końcu na asfalt. Stąd już niedaleko do wsi Vernířovice. Pierwszym zabudowaniem, jakie spotykamy, jest taki oto stary dom:

Obrazek

z dość złowrogo wyglądającą czaszką 8O:

Obrazek

Ciekawe, co nas tu czeka? :roll: ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.10.2016 21:58

Ale skok masz chyba buty...siedmiomilowe.
Pławiec, Rysy i teraz tu.

Pozdrawiam
Krzysiek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.10.2016 09:18

Pogoda dopisała w ostatni weekend idealnie :D dopiero w niedzielne późne popołudnie pokropił nas deszcz . . .

Kolory jesieni w lesie już są widoczne , za dwa tygodnie będzie ich już pełna gama 8)

Pozdrawiam
Piotr
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 03.10.2016 12:51

Pięknie tu, krajobrazowo i przyrodniczo :D

Choć Pradziad kilkukrotnie "zaliczony", to okolice są mi nieznane więc chętnie pospaceruję :hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 03.10.2016 14:54

arko2007 napisał(a):Ale skok masz chyba buty...siedmiomilowe.

Odkryłeś moją tajemnicę :P

piotrf napisał(a):Kolory jesieni w lesie już są widoczne , za dwa tygodnie będzie ich już pełna gama 8)

Na to właśnie liczę :)

trinity napisał(a):Choć Pradziad kilkukrotnie "zaliczony", to okolice są mi nieznane więc chętnie pospaceruję :hut:

Będzie trochę tych pradziadowych okolic 8)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 05.10.2016 01:18

miejsca mi zupełnie nieznane. Pogoda super, widoki takie jak lubię. Z tego co widzę, lubicie eksplorować rejony naszych południowych sąsiadów.
Aha. I gratuluję udanej wyprawy na Rysy 8)
pozdrawiam,
Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Pra-dziadowska relacja - Jesioniki o każdej porze roku :) - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies