Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pra-dziadowska relacja - Jesioniki o każdej porze roku :)

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2012 22:16

Agnieszko , z przyjemnością dołączam do grona śledzących Twoją wspominkową relację . Opisujesz miejsce mi nie znane , więc tym bardziej ciekawe dla mnie :D
Wodospad faktycznie nie kładzie na kolana , za to ciekawy teren i okolica . . .

Czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Potr
maslinka
Weteran
Re: Jesioniki

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.03.2012 23:54

Gajus.ems napisał(a):Witaj Maslinko !
Bardzo się cieszę że piszesz o Jesenikach... dla mnie to drugie po CRO ulubione miejsce na ziemi, jestem tam 2-3 razy w roku od ładnych paru lat. Znam większość tamtejszych szlaków, oraz szczytów. Moje ulubione miejscowości to Karlova Studanka, oraz Karlov Pod Pradedem. Z całą pewnością nie byłem w wielu miejscach, chociaż we wspomnianym przez Ciebie ALBERCIE tak. Fajnie piszesz, znam bardzo dobrze Twoje relacje z forum, często korzystałem z Twoich spostrzeżeń i doświadczeń.
Pozdrawiam GAJUS.

Witaj, Gajus. Dzięki za miłe słowa :) Ja również darzę Jesioniki dużym sentymentem. Przez Karlovą Studankę tylko przejeżdżaliśmy, a w Karlovie byliśmy wyłącznie na nartach. Mam nadzieję, że uda mi się przybliżyć miejsca Ci nieznane.
Po cichu liczę na to, że to nasz nieostatni nienarciarski wypad w tamte strony i że w tym wątku będę rozwijać moją niezimową znajomość z Jesionikami ;) Tę zimową rozwijam tutaj :D

dangol napisał(a):Zdecydowanie ciekawiej pod względem wodospadowym prezenuje się trasa spod Pradziada doliną Białej Opawy :) .

Oglądałam u Ciebie :) Trzeba będzie się tam wybrać.

dangol napisał(a):Sam Jesenik zazwyczaj mijamy przejazdem (no, chyba że trzeba zaglądnąć do bankomatu :wink: ), pomino wielokrotych okazji, w środku Wodnej Twierdzy nie byłam do tej pory...

My też nie, chociaż 4 razy nocowaliśmy w Jeseniku. W jakimś opisie tej budowli przeczytałam, że to "tajemnicza Twierdza Wodna" ;) Może warto to sprawdzić? ;)

Na szczęście rynek w Jeseniku już wyremontowany i prezentuje się całkiem ładnie :)

bielszczanka42 napisał(a):I ja z przyjemnością towarzyszyć będę Twojej relacji z znajomych ni okolic :D

Witaj, Bielszczanko :) Widzę, że jest tu wielu bywalców i fanów Jesioników. Jeśli coś przekręcę czy pokręcę, nie krępujcie się i mnie poprawiajcie :) Od tego wyjazdu zaczęła się nasza przygoda z tym pięknym rejonem Czech, a i teraz wiemy o nim niezbyt wiele.

piotrf napisał(a):Agnieszko , z przyjemnością dołączam do grona śledzących Twoją wspominkową relację . Opisujesz miejsce mi nie znane , więc tym bardziej ciekawe dla mnie :D
Wodospad faktycznie nie kładzie na kolana , za to ciekawy teren i okolica . . .

Piotrze, fajnie, że tu jesteś :) Okolica bardzo ciekawa i każdy może tam znaleźć coś dla siebie.

Pozdrawiam :papa:
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 05.03.2012 00:21

Melduję się i ja :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2012 01:17

Kliknąłem śledzenie :lol:
Vjetar
Legenda
Re: Pra-dziadowska relacja, czyli wiosenne Jesioniki 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.03.2012 10:52

maslinka napisał(a):Gdy kładziemy się spać, temperatura spada do 5 stopni :roll:

Cześć Aga.

Spałem kiedyś przy 7 więc ...pełen podziw.
Kiełbaski pieczone na świecach?
:wink:

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 12:48

Iwona1973 napisał(a):Melduję się i ja :D

Witaj, Iwona :D

Janusz Bajcer napisał(a):Kliknąłem śledzenie :lol:

Fajnie :lol:

Jacek S napisał(a):
Cześć Aga.

Spałem kiedyś przy 7 więc ...pełen podziw.
Kiełbaski pieczone na świecach?
:wink:

Cześć Jacku.
Spanie w takich temperaturach do przyjemności niestety nie należy...

A przy świecach było wstępne wędzenie, dla poprawy smaku ;)

Niedługo zapraszam na kolejny odcinek.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 05.03.2012 13:03

Ja także czekam na cd.
A w namiocie spałem przy -8.
PZDR.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 05.03.2012 13:37

Jeseniki...
Nie lubie ich od wczoraj :twisted: :wink:
no dobra, zartuje... - zasiadam :)

pozdr

p.s.
'zlamanie nasady blizszej kosci ramiennej'

a wielki wodospad robi wrazenie na samej gorze, no i jeszcze woda musi byc :!: :lol:
aleksandra6400
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aleksandra6400 » 05.03.2012 13:41

Ja też się melduję...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 14:27

franko napisał(a):Ja także czekam na cd.
A w namiocie spałem przy -8.
PZDR.

No to szacun! Aż tak odważna nie jestem ;)

Witaj, Janusz :D

janusz.w. napisał(a):'zlamanie nasady blizszej kosci ramiennej'

Nie brzmi najlepiej :(
Na którym stoku się tak załatwiłeś?

janusz.w. napisał(a):a wielki wodospad robi wrazenie na samej gorze, no i jeszcze woda musi byc :!: :lol:

Zapamiętam :) Dzięki!

aleksandra6400 napisał(a):Ja też się melduję...

Miło mi :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 14:29

12 czerwca (piątek) - Trochę Šumperka

Wstajemy dosyć wcześnie i stwierdzamy, że jest nieźle - chłodno, ale nie pada, słońce też trochę się przebija. Idę toczyć boje z piekielną machiną zwaną potocznie prysznicem ;) A że jest to czeski prysznic na monety, zmagania wyglądają podobnie do tych, które tutaj opisałam ;)

Po szybkim śniadaniu jedziemy na odkrywanie regionu. Przejeżdżamy przez uzdrowisko Karlova Studánka, które liczy sobie ponad 200 lat. Leży ono w dolinie rzeki Bílá Opava na wysokości 800 m n.p.m. i podobno może się poszczycić najczystszym powietrzem w całych Czechach. Jedziemy wybrukowaną drogą i mijamy ładne pensjonaty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzeba będzie tu kiedyś wrócić i przyjrzeć się uzdrowisku z bliska. Póki co, jedziemy na południe, a właściwie na południowy-zachód. Naszym celem jest największe miasto regionu - Šumperk. Gdzieś przeczytałam, że bywa nazywany "małym Wiedniem" ;) Trzeba to sprawdzić :)

Kilka słów na temat miasta - z Wikipedii ;):
Šumperk został założony w 1269 roku przez niemieckich kolonistów. Niemiecka nazwa Schönberg znaczy "piękna góra", a nazwa czeska powstała przez zniekształcenie tego słowa. Dzięki położeniu na szlaku handlowym oraz czerpaniu zysków z wydobycia miedzi Šumperk szybko stał się centrum regionu.

No to idziemy oglądać "mały Wiedeń" :D

Zaczynamy od nowszej części - deptaku ze sklepikami, pośrodku którego stoi taka fontanna:

Obrazek

Mam nadzieję, że to nie jest wróżba pogodowa i dzisiaj nie będzie padać :D

Spacerując, docieramy do muzeum, w którym znajdują się ekspozycje przyrodnicze i militarne. My jednak oglądamy budynek wyłącznie z zewnątrz. A najbardziej podoba mi się fontanna z rzeźba sowy:

Obrazek

Wracamy na deptak:

Obrazek

i zmierzamy w stronę starszej, zabytkowej części miasta.

Docieramy do Náměstí Míru, pośrodku którego stoi duży ratusz z 1911 roku. Jest to neorenesansowy budynek z cechami neogotyku i stylu romantycznego. Podoba nam się:

Obrazek

Przed ratuszem można zobaczyć bardzo popularny w Czechach słup maryjny.

Zapatrzyłam się na ratusz:

Obrazek

Detale:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trochę historii, już nie z Wikipedii:

Šumperk był własnością margrabiego morawskiego do XV wieku. Petr ze Žerotína kupił miasto i zbudował mury obronne. W czasie wojny trzydziestoletniej Šumperk został znacznie zniszczony i stał się własnością Liechtensteinów. Miasto ucierpiało ponownie w 1669 roku z powodu ogromnego pożaru, w wyniku którego zniszczeniu uległy 244 domy. W XVII wieku miały tu miejsce procesy czarownic - śmierć poniosło 48 mężczyzn i kobiet. W 1930 roku w Šumperku mieszkało 12 tys. osób, z czego 25% stanowili Czesi, a resztę Niemcy. W 1938 roku, po zawarciu Układu Monachijskiego, miasto zostało przyłączone do Niemiec. Większość Czechów została wysiedlona do Protektoratu Czech i Moraw. Po wyzwoleniu przez Armię Czerwoną z Šumperka zostali wysiedleni wszyscy Niemcy, a miasto znalazło się na terenie Czechosłowacji. Było zajęte przez polską armię w czasie Praskiej Wiosny 21 sierpnia 1968. Armia Polska została zastąpiona 3 listopada 1968 roku przez Armię Czerwoną, która wycofała się w 1991 roku po Aksamitnej Rewolucji. Nawet ślad nie pozostał po nowszych "zabytkach", a jeszcze kilkanaście lat temu w Šumperku można było popatrzeć na pomnik Stalina.

To tyle, jeśli chodzi o historię miasta, która jest bardzo ciekawa.
Wróćmy jednak do spaceru po Šumperku, który to spacer jest przyjemnością samą w sobie. Kręcimy się w obrębie starówki i podziwiamy piękne kamieniczki:

Obrazek

Obrazek

Bardzo ładny ten "mały Wiedeń", chociaż mały, a porównanie do Wiednia to jednak trochę na wyrost jest ;) W każdym razie na pewno warto tam zajrzeć, jak będziecie w Jesionikach.

W następnym odcinku zapraszam na spacer na Górę Zamkową :)

:papa:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 05.03.2012 14:53

Witam Maslinke :papa: i zapisuję się !
W żadnym zdaniu,w żadnej relacji u Ciebie,żadnego dziadostwa nie spotkałem.
Tak fajnie się czyta że możesz się cofnąć nawet do czasów koloni... :)
Pozdrawiam.
krzysiek1956
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1956 » 05.03.2012 15:10

Witaj Agnieszko.
Dołączyłem do śledzących,do wyjazdu do CRO jeszcze daleko,chociaż,
przygotowania trwają.
Będzie to miła odskocznia .
Pozdrawiam Krzysiek :D :D :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 05.03.2012 15:35

maslinka napisał(a):

Witaj, Janusz :D

janusz.w. napisał(a):'zlamanie nasady blizszej kosci ramiennej'

Nie brzmi najlepiej :(
Na którym stoku się tak załatwiłeś?

Na szczęście nie jest najgorzej... tylko czasu szkoda... :?
Ja jestem 'backcountry' więc generalnie poza cywilizowanymi stokami. Z Kazatelnego zjeżdżałem.

pozdr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 16:07

CROberto napisał(a):Witam Maslinke :papa: i zapisuję się !

Cześć CROberto!

CROberto napisał(a):Tak fajnie się czyta że możesz się cofnąć nawet do czasów koloni... :)
Pozdrawiam.

Dzięki :D Ale tak daleko w czasie nie będę się cofać; nie zrobię tego ani Wam, ani sobie :lol:

krzysiek1956 napisał(a):Witaj Agnieszko.
Dołączyłem do śledzących,do wyjazdu do CRO jeszcze daleko,chociaż,
przygotowania trwają.
Będzie to miła odskocznia .
Pozdrawiam Krzysiek :D :D :D

Witaj, Krzysiek. Miło mi, że się dosiadłeś :)

janusz.w. napisał(a):Na szczęście nie jest najgorzej... tylko czasu szkoda... :?

No tak, to jest najgorsze... Rozumiem Cię, bo prawie od miesiąca jestem na L4 :? Ale u mnie to już (mam nadzieję) końcówka. Szybkiej regeneracji Ci życzę :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czechy - Česko

Pra-dziadowska relacja - Jesioniki o każdej porze roku :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies