Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pożyteczna porada na słowenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scood74
Croentuzjasta
pożyteczna porada na słowenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 09.07.2011 19:43

dziś rano kupiłem winietę na słowenię na bramce płatnych tuneli między passau i grazem

prosta sprawa a cieszy

nie trzeba sie pózniej zatrzymywac jeszczer raz

przepraszam za składnię ale przyjołem już 3 karlovaczka :D

poza tym to stalismy przawi 4 godziny w kolejce przed granicą slo-cro

masakra termonent pokazywał 38 stopni unikajcie sobót na granicach

nastepna warzna uwaga
płaccie na autostradach w cro kartami płatniczymi bo do bramek do płatności gotówką potrafią być gigantyczne kolejki

dziś przed zagrzebiem było 15 km ...... na bramkach gotówkowych
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 09.07.2011 19:48

Nic odkrywczego raczej nie napisałeś, no poza tym, że alkohol nie tylko źle wpływa na stylistykę ale i ortografię.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.07.2011 19:55

scood74 napisał(a):dziś przed zagrzebiem było 15 km ...... na bramkach gotówkowych

I 15 km przed bramką zjechałeś na pas dla płacących kartą ... :roll:

Przezorny ... :D

Niewątpliwie zgadza się,
pawel.777 napisał(a):.... że alkohol (...) źle wpływa ...

;)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 09.07.2011 19:57

weldon napisał(a):
scood74 napisał(a):dziś przed zagrzebiem było 15 km ...... na bramkach gotówkowych

I 15 km przed bramką zjechałeś na pas dla płacących kartą ... :roll:

Przezorny ... :D

Niewątpliwie zgadza się,
pawel.777 napisał(a):.... że alkohol (...) źle wpływa ...

;)

jechałem w drugą stronę i obserwowałem .....
Kasia89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia89 » 09.07.2011 20:00

Jako, że pierwszy raz jadę do Chorwacji mam pytanie. Czy faktycznie są oddzielne pasy dla tych co płacą gotówką i dla tych co płacą kartą? Czy faktycznie płatności kartą idą znacznie szybciej i nie trzeba tyle stać? Gdzieś na forum czytałam, że karty często nie trybią i że lepiej gotówką...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.07.2011 20:13

Płać kartą. a najlepiej mieć dwie różne i drobne na zaś :D
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 09.07.2011 20:20

Kasia89 napisał(a):Jako, że pierwszy raz jadę do Chorwacji mam pytanie. Czy faktycznie są oddzielne pasy dla tych co płacą gotówką i dla tych co płacą kartą? Czy faktycznie płatności kartą idą znacznie szybciej i nie trzeba tyle stać? Gdzieś na forum czytałam, że karty często nie trybią i że lepiej gotówką...

Witaj dla płacących kartą są oddzielne bramki i są bardzo dobrze oznaczone.Chorwaci zaczęli w tym roku promować (reklamy przy drodze ) płacić kartami.Wkładasz karteczkę którą dostałaś przy wjeździe na autostradę potem karta no i na koniec wciśnij przycisk żeby wydrukować rachunek i to wszystko :wink:
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 09.07.2011 21:00

Kasia89 napisał(a):Jako, że pierwszy raz jadę do Chorwacji mam pytanie. Czy faktycznie są oddzielne pasy dla tych co płacą gotówką i dla tych co płacą kartą? Czy faktycznie płatności kartą idą znacznie szybciej i nie trzeba tyle stać? Gdzieś na forum czytałam, że karty często nie trybią i że lepiej gotówką...

Tak tak masz rację zazwyczaj są to bramki od lewej strony te do płacenia kartą i kolejka w nich jest mniejsza, a u góry nad bramką wiszą tablice informujące gdzie się płaci kartą a gdzie gotówką. A czy idzie szybciej oj o wiele wiesz podjeżdżasz wkładasz ticket w drugi otwór wkładasz kartę naciskasz przycisk w sekundę masz potwierdzenie opłaty zabierasz potwierdzenie i kartę i jedziesz dalej. W bramkach przy płaceniu gotówka idzie wolniej wiesz ktoś ma banknoty o dużym nominale, obsługa wydaje, ktoś jeszcze o coś pyta albo sprawdza czy go nie oszukali, inny znów ma euro przeliczają mu a to wszystko trwa stąd idzie dużo wolniej.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.07.2011 21:42

scood74 napisał(a):jechałem w drugą stronę i obserwowałem .....

A to przepraszam ... :D

Ale z tego to bardziej wynika, że nie w płatności problem, tylko w dobrym doborze kierunku jazdy :lol:

Niemniej fakt, lepiej, ale to tak zawsze było, płacić kartą.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 10.07.2011 09:51

weldon - ale trzeba przyznac, że w czerwcu przed Zagrzebiem gdzie sie zjeżdza wczesniej na bramki do płacenia tlyko kartą (zjaz jakies 800m przed bramkami na gotówke) wygladało to tak:

Juz przy zjeździena te do płacenia kartą- korek do bramek z gotówką - pustki do tych z kartami płatniczymi - aż zaczęlismy sie zastanawiać, czy działają ;), bo mnie to bardzo zdziwiło, że ludzie wybierali godzinne czekanie (tlyko 2 były obsadzone ludźmi:>) od pustych bramek ;) płatności kartą.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 10.07.2011 10:28

Wszyscy piszą o zapłacie za przejazd autostradą kartami płatniczymi.
O tym. że jest to wygodniejsza forma zapłaty to jest oczywiste.
Dla jadących pierwszy raz ważniejszą informacją będzie wyrażne zaznaczenie że od ubiegłego roku wyodrębniono pasy do płatności tylko kartami(ONLY CARD). Zazwyczaj jest to skrajny prawy pas. Dla zmęczonego kierowcy może to wyglądać niczym jazda jakimś pasem technicznym. Jedziesz i jedziesz. Z lewej strony gąszcz pojazdów a ty zasuwasz niczym pogotowie techniczne. Tak było w roku ubiełym. Ciekawe jak rozwiązany jest problem pomyłkowych wjazdów ewentualnie odrzucenia karty?
wind323
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wind323 » 10.07.2011 19:28

A jakie karty są tam obsługiwane ja mam visę z milenium. Czy trzeba podawać pin czy np tylko karty wypukłe bez pinu? Prosiłbym bo nie chciałbym wracać pod prąd na koniec kolejki "za gotówkę" ??
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 10.07.2011 19:40

wind323 napisał(a):A jakie karty są tam obsługiwane ja mam visę z milenium. Czy trzeba podawać pin czy np tylko karty wypukłe bez pinu? Prosiłbym bo nie chciałbym wracać pod prąd na koniec kolejki "za gotówkę" ??
Z własnego doświadczenia: VISA/MasterCard płaskie i wypukłe. Żadnego pinu nie podajesz. Kartę władasz do szczeliny albo podajesz obsłudze. W zamian otrzymujesz kwitek i otwarcie szlabanu.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.07.2011 19:40

Wymazałem ... wcześniej odpowiedz podał poprzednik.
bodi7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodi7 » 10.07.2011 19:59

Ja taki pomyłkowy zjazd zaliczyłem przed Zagrzebiem w drodze powrotnej z Cro. Jade sobie - patrze , a tu kolejka jak cholera do tych bramek za cash , no to wale na prawo na pas z napisem only card , bo tam puściutko. Wszytko byłoby ok , tylko pomyliłem bramki i wjechałem w tą dla pojazdów uprzywilejowanych :). Odrazu wiedziałem , że cos nie tak , bo bramka otworzyła się zanim opuściłem szybe w samochodzie :)).
Zatrzymałem się zaraz za nią i w tym samym czasie podeszła do mnie miła pani z obsługi. Grzecznie poinformowała mnie dla kogo przeznaczony jest ten pas i żebym więcej na niego niewieżdżał:). Potem z uśmiechem zapytała skąd jedziemy , ja jej na to że ze Splitu , nawet nie chciała wydruku . Zapłaciliśmy gotówką i nawet zaoszczędziliśmy jakieś 4kuny :)).

Również uważam , że warto płacić kartą , ale i troche gotówki trzeba przy sobie mieć :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi