Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pożyteczna porada na słowenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
karol 11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karol 11 » 11.07.2011 15:04

Pamietajcie rónież o tym że zjeżdżając na bramki kartowe to do jakiej grupy opłat zostaniesz zakwalifikowany decyduje wyłącznie automat. Ja mam vana i na jednej z takich bramenk zostalem zakwalifikowany do wyższej grupy. Zorientowalem się o tym dopiero po zapłaceni. Na szczęscie byl to odcinek z Zagrzebia do granicy SLO, więc rożnica niewielka.Dlatego dobrze jak orientujecie się ile należy zaplacić za dany odcinek trasy. (przed bramkami jest cennik z kategoriami pojazdów)
Jeżeli nie zgada się kwota jet dzwonek na obsluge i grzecznie czekać aż skorygują.
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 11.07.2011 15:22

jak501 napisał(a):
bl napisał(a):
jak501 napisał(a):Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho.

Długo trochę...

ale weź pod uwagę że w między czasie byliby Chińczycy którzy skaszaniliby wszystko i trzeba by było całą procedurę przetargową od nowa prowadzić potem wystąpiłyby jakieś nieplanowane trudności typu jakieś znaleziska więc trza by prowadzić wykopaliska a następnie jeszcze ostra zima byłaby to i tak szybko wybudowaliby nasi, w Chorwacji budują w ekspresowym tempie co rok jedzie się dalej autostradą a u nas co 10 lat

Ale żeby czekać na to aż tysiąc lat? Chyba nie dożyję...
;)
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 12.07.2011 23:09

karol 11 napisał(a):Pamietajcie rónież o tym że zjeżdżając na bramki kartowe to do jakiej grupy opłat zostaniesz zakwalifikowany decyduje wyłącznie automat. Ja mam vana i na jednej z takich bramenk zostalem zakwalifikowany do wyższej grupy. Zorientowalem się o tym dopiero po zapłaceni. Na szczęscie byl to odcinek z Zagrzebia do granicy SLO, więc rożnica niewielka.Dlatego dobrze jak orientujecie się ile należy zaplacić za dany odcinek trasy. (przed bramkami jest cennik z kategoriami pojazdów)
Jeżeli nie zgada się kwota jet dzwonek na obsluge i grzecznie czekać aż skorygują.

Potwierdzam
W tym roku też to samo mieliśmy ,dobrze że krótki odcinek
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 13.07.2011 07:31

zibi70 napisał(a):
karol 11 napisał(a):Pamietajcie rónież o tym że zjeżdżając na bramki kartowe to do jakiej grupy opłat zostaniesz zakwalifikowany decyduje wyłącznie automat. Ja mam vana i na jednej z takich bramenk zostalem zakwalifikowany do wyższej grupy. Zorientowalem się o tym dopiero po zapłaceni. Na szczęscie byl to odcinek z Zagrzebia do granicy SLO, więc rożnica niewielka.Dlatego dobrze jak orientujecie się ile należy zaplacić za dany odcinek trasy. (przed bramkami jest cennik z kategoriami pojazdów)

Potwierdzam

może to śmieszne ale - długa antena CB na dachu nie ma tu znaczenia?
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 14.07.2011 06:04

jgx1 napisał(a):
zibi70 napisał(a):

Potwierdzam

może to śmieszne ale - długa antena CB na dachu nie ma tu znaczenia?

Nie ma znaczenia ,bo ja na osobówce miałem wyższą antenę niż kolega na Zafirze ,ale on miał trumienkę na dachu ,która spowodowała podwyższony pomiar
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 17.07.2011 07:36

My wracaliśmy w piątek i powiem tak - przed Zagrzebiem przy powrocie zjazd na bramki ONLY CARD i potem trzeba uważać, bo dwie pierwsze z lewej to dla ENC(EMC), do których była kolejka a reszta po prawej ONLY CARD. Ale zjazd na bramkę ENC(EMC) nie powoduje kłopotu bo podchodzi obsługa i kasuje z karty (kolega tak zjechał zmylony kolejką, bo ONLY CARD były puściutkie ;) )
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 20.07.2011 12:25

bl napisał(a):
jak501 napisał(a):
bl napisał(a):
jak501 napisał(a):Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho.

Długo trochę...

ale weź pod uwagę że w między czasie byliby Chińczycy którzy skaszaniliby wszystko i trzeba by było całą procedurę przetargową od nowa prowadzić potem wystąpiłyby jakieś nieplanowane trudności typu jakieś znaleziska więc trza by prowadzić wykopaliska a następnie jeszcze ostra zima byłaby to i tak szybko wybudowaliby nasi, w Chorwacji budują w ekspresowym tempie co rok jedzie się dalej autostradą a u nas co 10 lat

Ale żeby czekać na to aż tysiąc lat? Chyba nie dożyję...
;)

Tysiąc jeden lat :D :D :D
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 20.07.2011 13:49

Przy tysiącu jeden rok w te czy we wte...
Piotr.H
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr.H » 20.07.2011 22:31

wind323 napisał(a):A jakie karty są tam obsługiwane ja mam visę z milenium. Czy trzeba podawać pin czy np tylko karty wypukłe bez pinu? Prosiłbym bo nie chciałbym wracać pod prąd na koniec kolejki "za gotówkę" ??

Tylko że millenium ma chore przeliczniki waluty i nie opłaca się używać ich kart za granicą.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 26.07.2011 09:12

Piotr.H napisał(a):
wind323 napisał(a):A jakie karty są tam obsługiwane ja mam visę z milenium. Czy trzeba podawać pin czy np tylko karty wypukłe bez pinu? Prosiłbym bo nie chciałbym wracać pod prąd na koniec kolejki "za gotówkę" ??

Tylko że millenium ma chore przeliczniki waluty i nie opłaca się używać ich kart za granicą.

Mam MasterCard "wypukłą" z PKO BP, więc co do pinu to nie wiem, ale przelicznik ma ok. W ostatnich transakcjach wychodzi nawet 0.534 PLN za HRK (maksymalnie było 0.559 PLN za HRK, zależnie od kursu EURO do tych walut)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi