Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pożyteczna porada na słowenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wind323
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wind323 » 10.07.2011 20:43

Dzięki za odpowiedź myślę że nie tylko mnie rozwiała ona wątpliwości i obawy przed płaceniem kartą byłem w Cro kilka razy ale miałem opory żeby nie narobić kaszanki na bramce :oops: Pozdrawiam wszystkich.
Ja wyruszam z Wa-wy 13.o7 ok 22.00 i zamierzam dojechać do granicy Słowackiej w nocy potem spanko w aucie( 2 osoby Mondeo Kombi) 4-5 godzin i dalej już po normalnych drogach- cel dalmacja północna a co konkretnie to się okaże na miejscu 8O
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 10.07.2011 20:57

Witold P. napisał(a):Wszyscy piszą o zapłacie za przejazd autostradą kartami płatniczymi.
O tym. że jest to wygodniejsza forma zapłaty to jest oczywiste.
Dla jadących pierwszy raz ważniejszą informacją będzie wyrażne zaznaczenie że od ubiegłego roku wyodrębniono pasy do płatności tylko kartami(ONLY CARD). Zazwyczaj jest to skrajny prawy pas. Dla zmęczonego kierowcy może to wyglądać niczym jazda jakimś pasem technicznym. Jedziesz i jedziesz. Z lewej strony gąszcz pojazdów a ty zasuwasz niczym pogotowie techniczne. Tak było w roku ubiełym. Ciekawe jak rozwiązany jest problem pomyłkowych wjazdów ewentualnie odrzucenia karty?

Kolego jestem aktualnie w Chorwacji i nie zauważyłem tego ale jak będę wracał zlustruję tą sprawę, ale wydaje mi się że prawy skrajny pas na autostradach jest zazwyczaj zarezerwowany dla pojazdów uprzywilejowanych, dla pojazdów nienormatywnych i specjalnych, ewentualnie dla tych co to maja elektroniczny system rozliczania tych opłat, ja jadąc na Riwierę Makarską gdzie obecnie przebywam płaciłem tylko dwa razy i napewno były to pasy skrajne lewe gdzie właśnie nikt nie siedział w budce tylko automaty same ściągały sobie należność z karty. Moje sugestie potwierdzę po powrocie do kraju, aby jadących pierwszy raz nie wprowadzić w błąd i poinformować jak mają się ustawiać dojeżdżając do bramek z poborem opłat
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 10.07.2011 21:04

Oj, jest o co kopię kruszyć. Zwykle już kawałek przed punktem poboru opłat są drogowskazy gdzie się kierować. Nad samymi bramkami są duże napisy, często w postaci tablic o zmiennej treści. W przypadku zjazdów w mniejszych miejscowościach są wyłącznie bramki z obsługą, która przyjmuje opłaty zarówno gotówką jak i kartą. Wystarczy skoncentrować się i na pewno trafi się na właściwy pas. Z tego co pamiętam to faktycznie bramki "kartowe" są zwykle po prawej stronie.
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 10.07.2011 21:32

Wystarczy uważnie obserwować dwa komunikaty:
CASH i ONLY CARD
i tam się ustawić

a przed Zagrzebiem Lucko w drodze powrotnej zjazd na równoległą
dla ONLY CARD jest dużo wcześniej.

A problem zatykania się granicy SLO/HR nie jest wynikiem samej granicy
a właśnie bramek i ich małej przepustowości. W drodze powrotnej można uniknąć tego problemu stania kilkugodzinnego zjeżdżając w Durmanec z autostrady i do Macelja jechać starą drogą wzdłuż autostrady i prosto na przejście.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 10.07.2011 21:37

pawel.777 napisał(a):Oj, jest o co kopię kruszyć. Zwykle już kawałek przed punktem poboru opłat są drogowskazy gdzie się kierować. Nad samymi bramkami są duże napisy, często w postaci tablic o zmiennej treści. W przypadku zjazdów w mniejszych miejscowościach są wyłącznie bramki z obsługą, która przyjmuje opłaty zarówno gotówką jak i kartą. Wystarczy skoncentrować się i na pewno trafi się na właściwy pas. Z tego co pamiętam to faktycznie bramki "kartowe" są zwykle po prawej stronie.

oj nie chodzi o kruszenie tego czy tamtego a i nad bramkami są znaczki mówiące jaki jest w niej sposób płacenia i to wszystko jest jasne i proste dla nas, którzy już tutaj byli nie raz. Ale kiedyś spotkałem takiego człowieczka co to pierwszy raz z rodziną jechał i mimo że wiedział dużo był przestraszony jakby mu mieli gdzieś na bramkach przynajmniej zęby wyrywać i właśnie o takich chodzi aby ich upewnić w przekonaniu gdzie co i jak aby czuli się pewnie i swobodnie bo jadą z rodziną na wczasy a nie do obozu koncentracyjnego. Ja ze swojej strony zapewniam że porobię fotki z przejść w powrocie i zamieszczę je tutaj z opisem
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 10.07.2011 21:46

Właśnie nie rozumiem dlaczego ludzie się tak boją tych bramek Only Card. Każdy przecież używa wszelkiej maści kart w życiu codziennym, nawet w przysłowiowym spożywczaku osiedlowym. A tu się boją.
A na bramkach CASH to widać i D, A, CZ, SK, H, SLO i HR (nie tylko PL) - coś w tym musi być, taki niezidentyfikowany strach.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 10.07.2011 22:08

ubidigi napisał(a):Właśnie nie rozumiem dlaczego ludzie się tak boją tych bramek Only Card. Każdy przecież używa wszelkiej maści kart w życiu codziennym, nawet w przysłowiowym spożywczaku osiedlowym. A tu się boją.
A na bramkach CASH to widać i D, A, CZ, SK, H, SLO i HR (nie tylko PL) - coś w tym musi być, taki niezidentyfikowany strach.

Oj no coś jest ale co to sam się zastanawiam, nie wiem czy przypadkiem jakiś strach że jak coś nie pójdzie jak powinno to jak nie znam języka jak się wycofać jak zmienić bramkę na płatną gotówką, ale to takie moje gdybanie bo tak mi kiedys ktoś tez tłumaczył
mmilek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mmilek » 11.07.2011 06:49

Z własnego doświadczenia: VISA/MasterCard płaskie i wypukłe. Żadnego pinu nie podajesz. Kartę władasz do szczeliny albo podajesz obsłudze. W zamian otrzymujesz kwitek i otwarcie szlabanu.[/quote]

Jak to nie podaje się pinu ???
To na jakiej zasadzie identyfikacja ?
Ja mam zwykłą karte VISA z PKO. Bede mógł z niej korzystać na bramkach ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.07.2011 07:06

mmilek napisał(a):Jak to nie podaje się pinu ???
To na jakiej zasadzie identyfikacja ?
Ja mam zwykłą karte VISA z PKO. Bede mógł z niej korzystać na bramkach ?

Ja mam taką samą ( do konta).
Bez najmniejszych obaw, korzystasz wszędzie. Na bramkach nie podajesz PIN-u, tak to jakoś zrobili, że nie i już.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 11.07.2011 07:22

To jest inny świat oni wiedzą że w tym rejonie mogą życ bardzo dobrze ale tylko z turystyki więc właśnie ustawiają się frontem do klienta, tzn robią wszystko aby nie utrudniać a tylko ułatwiać, stąd całe załatwienie sprawy na bramce trwa łącznie 5 sekund i nie dziwcie się. Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho a tutaj roboty posuwają się kompleksowo od razu stają stacje benzynowe, piękne estetyczne MOP-y wraz z placami zabaw dla dzieci, a częstotliwością przewyższają Niemcy bo w Niemczech najczęściej co 40 km a tutaj 20-25 km i już następna stacja.
aquavita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 11.07.2011 07:23

sam kilkukrotnie stając przed wyborem (w kilka sekund) kasa czy karta wybierałem kasę , i już piszę dlaczego , ja myślałem że być może jest to przejście dla tych z czytnikami , w zasadzie jest tam opis chyba EEC albo jakoś tak ale krótka wątpliwość i .....wybór kolejka , więc jak ktoś wklei zdjęcie ,zaznaczy strzałką TUTAJ LUDZIE ŚMIAŁO to wielu ..i mnie również w momencie wyboru na bramkach pomoże .
pozdrawiam ,,w piątek wyjazd...................
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 11.07.2011 07:59

aquavita napisał(a): TUTAJ LUDZIE ŚMIAŁO ....

Na Lucko wygląda tak

Edit: Albo jeszcze jeden wątek na ten temat klik
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 11.07.2011 09:35

jak501 napisał(a):Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho.

Długo trochę...
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 11.07.2011 14:20

bl napisał(a):
jak501 napisał(a):Wczoraj miałem możliwość zobaczyć jak budują autostrady, oj gdyby tak u nas były potrzebne takie technologie, mam na myśli wiercenia tuneli, rozbijania skał itd no to byśmy w 3012 roku już pędzili autostradą A2 że cho cho.

Długo trochę...

ale weź pod uwagę że w między czasie byliby Chińczycy którzy skaszaniliby wszystko i trzeba by było całą procedurę przetargową od nowa prowadzić potem wystąpiłyby jakieś nieplanowane trudności typu jakieś znaleziska więc trza by prowadzić wykopaliska a następnie jeszcze ostra zima byłaby to i tak szybko wybudowaliby nasi, w Chorwacji budują w ekspresowym tempie co rok jedzie się dalej autostradą a u nas co 10 lat
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 11.07.2011 14:31

Witold P. napisał(a): Dla jadących pierwszy raz ważniejszą informacją będzie wyrażne zaznaczenie że od ubiegłego roku wyodrębniono pasy do płatności tylko kartami(ONLY CARD). Zazwyczaj jest to skrajny prawy pas. Dla zmęczonego kierowcy może to wyglądać niczym jazda jakimś pasem technicznym.

Z tego co kojarzę tylko na niektóych bramkach tak było np powrotna w okolicach Zagrzebia. Na pozostałych wystarczyło czytać gdzie pisze na a znakach przez 'kasami' CARD lub są odpowiednie znaczki i wybrać tą odpowiednią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi