Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pozwolenie na działalność gospodarczą

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamnurek
Autostopowicz
Pozwolenie na działalność gospodarczą

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamnurek » 26.02.2007 20:39

Witam wszystkich!
Mam wielką prośbę, czy ktoś mógłby mi doradzić jak i gdzie załatwić papiery( pozwolenie) umożliwiające otworzenie bazy nurkowej w Chorwacji. Chciałbym prowadzić tam turystykę nurkową i potrzebuję wiedzieć jakie dokumenty są wymagane do prowadzenia takiej działalności gospodarczej na terytorium Chorwacji.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.02.2007 22:17

Żmudna droga przed Tobą - oczywiście ten sezon sobie już daruj, jesli chodzi o działalność - możesz co najwyżej załatwiać papiery;)
Dokumenty wymagane takie jak u nas właściwie + zaświadczenie o niekaralności + papiery nurkowe + tłumaczenia wszystkiego na jęz. chorwacki. Na miejscu musisz mieć oczywiście lokal, w którym firma będzie działać.
Nie jestem pewna, ale chyba będziesz też potrzebował zdobyć koncesję na działalność wodną :)
Od razu uprzedzam, że sprzętu (typu łódka) z Polski nie opłaca się wlec, bo chcąc na nim prowadzić działalność zarobkową, trzeba zapłacić cło + podatek.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.02.2007 06:33

adamnurek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamnurek » 27.02.2007 08:33

Bardzo wszystkim dziękuje za szybką odpowiedź na pewno przydadzą mi się wasze wskazówki
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.02.2007 10:39

na Hvarze już od kilku lat mamy pl bazę nurkową...Więc można, ale...... Z tego, co wiem, oni startowali w czasach, kiedy Państwo Chorwackie było jeszcze na tyle młode, że nie miało zbyt wielu przepisów chroniących rynek chorwacki (biznesowy i pracy) przed napływem obcokrajowców. Teraz to bardzo się zminiło. Ja odnoszę wrażenie, że Chorwacja pod tym względem jest dosć zamknięta (nie tylko na duży, ale przede wszystkim na średniej wielkości biznes przychodzący spoza jej granic; zwłaszcza ten turystyczny - i właściwie trudno się dziwić).
Wybrałeś dość szczególny typ działalności gospodarczej, gdzie ważną rolę odgrywają kompetencje instruktorów plus jakośc i sprawnosć sprzętu..., bo chodzi o bezpieczeństwo ludzi.
Poza tym musisz byc świadomy, że Republika Hrvatska każdego roku ma ściśle okresloną liczbę i rodzaj tzw. mandatów niezbędnych obcokrajowcom do podjęcia legalnej pracy na terenie Hr.
Życzę powodzenia, ale rzeczywiście, nie masz co marzyć o tym sezonie i powiedziałbym, że i za następny musisz brać się już teraz, jeżli już nie jest za późno i na to.
Pozdrav

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne