Jaki jest koszt przejazdu (winietki itp) przez Słowację i Węgry?
Ja jeżdżę zawsze tradycyjnie - przez Wiedeń
zmasz napisał(a):Ja jadę po raz 7 do Chorwacji z Poznania. Przerabiałem 3 warianty drogi. Od 2 lat moja trasa to: Poznań, Wrocław, Olomouc, Brno, Bratysława,/ten odcinek czesko-słowacki autostradami/, potem trasą przez Węgry, dalej Lendawa /ominięcie autostrady w Słowenii/ , Cakovec, Zagrzeb, Split . Porównując różne warianty drogi to różnice między trasami około 50 km, nie licząc przez Niemcy gdzie dochodzi około 250 km.
Czemu przestałem jeździć przez Austrię?
Jadąc przez Austrię 4 krotnie wpadłem w korki w Wiedniu i na granicy Słowieńsko-Chorwackiej, to co nadrabiałem na autostradzie traciłem w korkach to samo przez Niemcy. Przejazd przez Słowenię w ślimaczym tempie samochód za samochodem, i co chwila patrol policji czyhający na turystę.
Co dała trasa przez Węgry?
1. Spokojna trasa, gdzie można wykręcić średnią trasy około 80 km/h
2. Częściowo autostradami
3. Zmienność trasy, brak efektu autostrady; znużenie i ciągłe wciskanie pedału gazu bo wydaje się, że jedzie się co raz wolniej.
4. Trasę spokojnie pokonuje się w 20 godzin z dłuższymi postojami na kolekcję, śniadanie, obiad no i małą drzemkę.
5. Wyjazd w godzinach popołudniowych około 17 na miejscu około 14.
6. Od 2 lat na Automapie, jak się odpowiednio zaprogramuje to i standard dróg odpowiedni.
Polecam trasę
leszel napisał(a):Dopisek po kilkunastu minutach:
No i znalazłem propozycję trasy zgodnej z moimi odczuciami którą zapodaje kolega Mosqito. forum/viewtopic.php?p=288097#288097
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi