To moj pierwszy post, wiec chcialbym sie od razu z Wami przywitac.
Mam pytanie odnosnie wyboru trasy - w drugiej polowie sierpnia wybieram sie na wakacje do Chorwacji - nie mam jeszcze dokladnie sprecyzowanego celu, na pewno bedzie to Dalmacja, dla uproszczenia mozemy przyjac, ze jedziemy do Split. Powrot, dla urozmaicenia, chcemy sobie zrobic przez Budapeszt i tam sie na jedna noc zatrzymac. Co nieco czytalem na forum, przegladalem co mi proponuje Via Michelin i efekty sa nastepujace.
W pierwsza strone Poznan - Wroclaw - Kudowa - Hradec Kralove - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Macelj - Zagrzeb - Split.
O ile dobrze rozumiem, winiety musze miec na wszystkie kraje, przez ktore przejezdzam (w Czechach jest to droga ekspresowa nr 43, w Austrii autostrady, w Slowenii krotki fragment autostrady).
Powrot wychodzi mniej wiecej tak:
Split - Zagrzeb - Budapeszt - Bratyslawa - Brno - Hradec Kralove - Kudowa - Wroclaw - Poznan.
Co prawda Via Michelin z Brna w powrotna strone kieruje mnie przez Ostrave, ale to nie ma chyba wiekszego sensu.
Zastanawia mnie troche ten powrot przez Slowacje i Czechy. Rozumiem, ze trasa czeska prowadzi przez drogi platne, wiec albo mieszcze sie w 10-dniowej winiecie z jazdy w pierwsza strone, albo kupuje druga. Rozumiem, ze w Slowacji rowniez na ten jeden dzien powrotu musze zakupic winiete?
Czy w ogole te trasy sa ok, czy Waszym zdaniem powinienem inaczej jechac?
I pytanie do praktykow: jaki jest realny czas jazdy trasa "w pierwsza strone"?
pozdrawiam