Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznan - Orebic jaka trasa najlepsza?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rekja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekja » 20.05.2006 15:52

Witam

W drugiej połowie czerwca (długi weekend) wybieramy się do HR miejscowości Orebić (ok. 90 km na północ od Dubrovnika) jest tam Baza Sportów Wodnych. Jest to mój pierwszy wyjazd i stąd prośba o sugestie podpowiedzi.

1 Jak trasa jest najlepsza?
2 W jakie dzień najlepiej wyjechać 15 , 16, 17 czy może lepiej 18 czerwca?
3 Czy robić tą trasę w jeden dzień czy może lepiej w dwa?

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję

Pozdrawiam
Jarek
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 20.05.2006 23:33

Myślę że ta trasa jest ok
Michelin
Sam nią 4lata temu jechałem,ale jeszcze nie było autostrad w Cro. Jeśli chodzi o nocleg to zawsze nocujemy w okolicach Mikulowa. W końcu jedziemy na wakacje i mamy miec z tego przyjemność. My też mamy wyjazd 17 czerwca. Jeśli chcesz jakieś dokładniejsze informacje to proszę na gg 7169231. :) Dużo informacji jest w archiwum.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.05.2006 07:07

rekja napisał(a):Witam

W drugiej połowie czerwca (długi weekend) wybieramy się do HR miejscowości Orebić (ok. 90 km na północ od Dubrovnika) jest tam Baza Sportów Wodnych. Jest to mój pierwszy wyjazd i stąd prośba o sugestie podpowiedzi.

Pozdrawiam
Jarek

Jak baza sportów wodnych, to zapewne chodzi Ci o Viganj.
Trasa jak naprostsza z niewielkimi udziwnieniami. Wyjazd lepiej w czwartek, niż piątek.
Trasa lepiej Głuchołazy, Sumperk, Olomulec, Brno, Breclaw, Reinhald, Wiedeń. Spanie np. w Grazu w Oekotelu. Jeżeli chcecie zobaczyć Plitvice, to tam sugeruję nocleg. Potem dzionek na zwiedzanie i następnego ranka do Orebica. Starą drogą (2 lata temu nie było autostrady) jechałem prawie cały dzień. Na prom z Ploce do Trpanaj musiałbym czekać z 2-3 godziny, więc pojechaliśmy w koło. Droga przepiękna. Pozdrówcie Orebic, Korculę.

FUX
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.05.2006 12:41

beniu11 napisał(a):Myślę że ta trasa jest ok
Michelin

Trasa OK, ale myślę, że niepotrzebnie za Kłodzkiem jest odbicie na Hradec Kralove. Ja ostatnio jechałem Przez Boboszów, Olomouc (droga szybkiego ruchu; wymaga winietki), Brno. Dalej tak samo.

PozdraV
J.
rekja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekja » 21.05.2006 20:32

Dziękuje za wszyskie sugestie. Zastanawiam się czy nie jechać przez BiH wiele osob sobie chwali walory przyrodnicze (przejrzalem archiwum ;)).
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 22.05.2006 07:23

rekja napisał(a):Dziękuje za wszyskie sugestie. Zastanawiam się czy nie jechać przez BiH wiele osob sobie chwali walory przyrodnicze (przejrzalem archiwum ;)).

To zależy, czy chcesz tam dojechać szybko, czy przyjemnie... ;)
Wracałem przez BiH z Orebica i byłem zadowolony - droga przyzwoita i malownicza. Ale było to jeszcze wtedy, gdy nie było autostrady i czas podróży był porównywalny z drogą przez Knin i Plitvice. Teraz szybciej przejedziesz autostradą, bo przez BiH jedzie się niezbyt szybko.

PozdraV
J.
mycha222
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mycha222 » 22.05.2006 09:12

jacunio napisał
Ja ostatnio jechałem Przez Boboszów.....

czy przez Boboszow mozna jechac malą ciężarówką?tzn do 3.5tony i jadac przez Svitavy na Brno dalej na Mikulov nie bede mial problemu z zakupem winiety?
Rafał z Poznania
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 22.05.2006 10:53

mycha222 napisał(a):czy przez Boboszow mozna jechac malą ciężarówką?tzn do 3.5tony i jadac przez Svitavy na Brno dalej na Mikulov nie bede mial problemu z zakupem winiety?
Rafał z Poznania

Szczegóły przejść granicznych w Sudetach znajdziesz tu:
http://www.sudecki.strazgraniczna.pl/.
Wg ich informacji Boboszów to:
Kod: Zaznacz cały
Boboszów - przejście drogowe;
czynne całą dobę;
dozwolony rodzaj ruchu granicznego:
    * osobowy,
    * towarowy dla pojazdów zarejestrowanych w RP i Republice Czeskiej o ładowności do 3,5 tony (z wyłączeniem ładunków niebezpiecznych),
    * mały ruch graniczny.

Winietki można nabyć na stacjach benzynowych i sugeruję to zrobić jak najszybciej - nawet jadąc drogą niezbyt podobną do autostrady potrzebujesz winietki a ich policja czycha wszędzie. Dokładnie też przeczytaj na winietce, w którym miejscu szyby ją przykleić - mnie wyhaczył policjant z lornetką, ale na szczęście miałem już winietę (kupiłem ją 5 km wcześniej ;) ) ale źle przyklejoną. Skończyło się na upomnieniu, no bo przecież miałem.

PozdraV
J.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2006 17:54

mycha222 napisał(a):jacunio napisał
Ja ostatnio jechałem Przez Boboszów.....

czy przez Boboszow mozna jechac malą ciężarówką?tzn do 3.5tony i jadac przez Svitavy na Brno dalej na Mikulov nie bede mial problemu z zakupem winiety?
Rafał z Poznania

Najszybsza (optymalna) trasa to Boboszów-Mohelnice(początek czteropasmówki)-Olomouc-Brno-Mikulov.Winietka i tak jest potrzebna na odcinek pomiedzy Brnem i Mikulovem (chyba, że chcecie jeździć po okolicznych wioskach). Nie ma więc sensu jechac na Svitavy, bo ta trasa jest mniej komfortowa i wolniejsza.
Przetrenowane kilkanaście razy.
Pozdravki
mycha222
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mycha222 » 22.05.2006 18:08

Dzieki za wskazowki,jeszcze mam troche czasu do wyjazdu(14.07)i do namyslu ktoredy jechac przez Czechy,jedziemy w 3 auta,docelowo Omiś.
Pozdrawiam Rafał.[/img]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.05.2006 19:11

FUX napisał(a):
rekja napisał(a):Witam

Pozdrawiam
Jarek

Jak baza sportów wodnych, to zapewne chodzi Ci o Viganj.
Trasa jak naprostsza z niewielkimi udziwnieniami. Wyjazd lepiej w czwartek, niż piątek.
Trasa lepiej Głuchołazy, Sumperk, Olomulec, Brno, Breclaw, Reinhald, Wiedeń. Spanie np. w Grazu w Oekotelu. Jeżeli chcecie zobaczyć Plitvice, to tam sugeruję nocleg. Potem dzionek na zwiedzanie i następnego ranka do Orebica. Starą drogą (2 lata temu nie było autostrady) jechałem prawie cały dzień. Na prom z Ploce do Trpanaj musiałbym czekać z 2-3 godziny, więc pojechaliśmy w koło. Droga przepiękna. Pozdrówcie Orebic, Korculę.

FUX

Pozostanę przy "swojej" trasie wskazanej na tym Forum. Boboszów także testowałem i jest moim zdaniem mniej przyjazny. Decyzję musisz podjąć sam.
FUX
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 22.05.2006 20:14

FUX napisał(a):Trasa lepiej Głuchołazy, Sumperk, Olomulec, Brno, Breclaw, Reinhald, Wiedeń. Spanie np. w Grazu w Oekotelu. Jeżeli chcecie zobaczyć Plitvice, to tam sugeruję nocleg. Potem dzionek na zwiedzanie i następnego ranka do Orebica. Starą drogą (2 lata temu nie było autostrady) jechałem prawie cały dzień. Na prom z Ploce do Trpanaj musiałbym czekać z 2-3 godziny, więc pojechaliśmy w koło. Droga przepiękna. Pozdrówcie Orebic, Korculę.

FUX

Andrzeju, gdzies podawałes może bliższe namiary na spanie w Grazu? Coś wspominaleś o tym ale nie potrafię teraz tego znaleśc.

Właśnie by nam pasowała ta lokalizacja w drodze na Peljesac wiec wrzuć może tu albo daj mi linka, please, please :lol:

A.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 22.05.2006 21:47

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.05.2006 21:54

Aneta. Są szybsi ludzie, niż ja w odpowiadaniu :lol: :lol: :lol:

FUX
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 22.05.2006 22:11

Jeśli z Poznania to tylko przez Niemcy. Najgorzej dostać się do granicy. Proponuję.... uwaga... Zgorzelec. Myślę, ze jest to najlepszy wybór, bowiem do Świecka wiadomo jaka jest droga (zwłaszcza od Pniew). Poza tym nic nie zyskujemy, bowiem jedziemy prostopadle do naszej gównej trasy. A do Zgorzelca mozna dość szybko śmignac poprzez Śrem - Gostyń - Rawicz - Lubin - Bolesławiec.

Pozniej to juz sielnaka, albowiem od Zgorzelca do samego Splitu mamy autostradę od długości 1400 km. Plus ok. 100 km zwyklej, ale pięknej drogi w Słowenii (przejscie z Chorwacją w Brod na Kupi).

Innymi słowy Niemcy - Austria (tutaj winietka kilka euro + opłata za tunel St. Michel) - Słowenia (drobniutka opłata za autostrade do Lubljany + tunel) - Chorwacja.

Patrząc na miasta:

Poznań - Zgorzelec - Drezno - Hof - Chemnitz - Ranensberg - Monachium (oczywiscie wszysto omijamy obwodnicami) - Salzburg - Villach - Ljubljana - Brod nad Kupi - Bosiljevo - Split - Omis (do tego miejsca moj czas przejazdu wyniósł 25h) - Makarska - Ston - Orebic.

Jeśli nie masz zmienników, nie dasz rady samemu. To ponad doba dość szybkiej jazdy non stop (ok. 30h).

Sa krótsze drogi poprzez Czechy, Slowenie, Węgry, Bośnie itp.

Ale ta powyższa jest najłatwiejsza i bardzo komfortowa.

Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone