Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań --> Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zanzarah22
Podróżnik
Poznań --> Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 26.04.2011 19:34

Wyjeżdżamy z bratem i swoimi połówkami do cro + prawie 3 letni bratanek.... Mam pytanie co do samej trasy, trochę mnie to stresuje bo jedziemy pierwszy raz autem i chodzi o to czy mogę poprostu zaufać nawigacji ? i smigac jak nas poprowadzi, czy robić sobie przed wyjazdem jakieś bardziej szczegółowe plany ? Napewno pojedziemy przez Czechy, Austrię i Słowenie. Jeśli możecie to pomóżcie trochę i napiszcie jak najlepiej jechać, wiadomo ze każdy wyjeżdża z innego punktu oraz do innego celu... i ciężko jest coś znaleźć na ten temat na forum... Zeleży głównie na szybkim przybyciu do celu... oczywiście bez szaleństw (z głową)
waldis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldis » 26.04.2011 19:40

Wklepanie w szukajkę "Makarska" tylko w forum: "Samochodem ....." daje 256 wyników.
Miłej lektury.
archi_medes
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_medes » 26.04.2011 19:48

Witam kolegę z Poznania - przed chwilą w innym wątku napisałem taki post:
za każdym razem gdy planuję wyjazd do Cro myślę nad trasą z Poznania przez Niemcy . Jednak sprawdziłem trasę wyjazd Poznań 4:00 / Wrocław / Głubczyce / Czechy / Słowacja / Węgry (posiłek w Cornej ) / Pakostane czas przybycia 21:00 fiat marea JTD 105 3 osoby wyładowany całym campingowym sprzętem 2 namioty więc o szaleństwie na trasie nie było mowy . Cały przejazd = 17 godz > jeden kierowca W tym roku raczej skuszę się na trasę przez A / SLO
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.04.2011 07:39

Cześć

Klik
Klik
Klik
Klik

Pzdr
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 27.04.2011 08:27

Jak zwykle z Poznania polecam trasę przez Niemcy. Szczegóły w innych moich postach.
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 27.04.2011 09:30

zanzarah22 napisał(a):Mam pytanie co do samej trasy, trochę mnie to stresuje bo jedziemy pierwszy raz autem i chodzi o to czy mogę poprostu zaufać nawigacji ? i smigac jak nas poprowadzi, czy robić sobie przed wyjazdem jakieś bardziej szczegółowe plany ?

To chyba przede wszystkim zależy, jak aktualną będziesz miał nawigację... Teraz jeżdżę już nawet bez mapy, ale raz się trafiło, że jechaliśmy z navi, która przez całą Austrię próbowała nas zabrać z autostrady Oo Zaznaczam, że miała wgraną aktualizację i ten tego :D

zanzarah22 napisał(a):Napewno pojedziemy przez Czechy, Austrię i Słowenie. Jeśli możecie to pomóżcie trochę i napiszcie jak najlepiej jechać, wiadomo ze każdy wyjeżdża z innego punktu oraz do innego celu... i ciężko jest coś znaleźć na ten temat na forum... Zeleży głównie na szybkim przybyciu do celu... oczywiście bez szaleństw (z głową)

Jedź w takim razie autostradą. Do Czech jadąc z Poznania to chyba najlepiej przez Boboszów. Pamiętaj, by do Wrocławia wjechać poza godzinami szczytu, czyli odpowiednio zaplanuj porę startu. W Czechach Olomouc - Brno - Mikulov i na Wiedeń. Z Wiednia na Graz, później na Maribor, Zagrzeb i Split, a potem aż do zjazdu z autostrady Sestanovac. I jesteś w Makarskiej :)

Jak chcesz ominąć płatny odcinek autostrady w Słowenii, to już szukaj w innych tematach :P

pozdro!
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 27.04.2011 09:53

Zależy z jakiej mapy korzystasz. Ja mam Automape ale w tym roku musze ja ukatualnic. Grunt to dobrze zaplanowac trase w automapie dodaj sobie punkty trasy (miasta lub okolice przez które chcesz przejechac) to bardzo ułatwia podróż. Nawigacja ma Cie wspomagać ale to Ty jestes głównym pilotem.
Ja jade z Poznania pod koniec czerwca i poraz trzeci prze Czechy Austrie Słowenie. Niektórzy wola przez Niemcy ale ja znam juz trase i dla mnie jest ok co nie oznacza że kiedys nie pojade sobie przez Niemcy napewno wygodniej pewnie troche szybciej ale chyba nieco drożej
Pozdrawiam
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.04.2011 09:56

czy mogę poprostu zaufać nawigacji ? i smigac jak nas poprowadzi, czy robić sobie przed wyjazdem jakieś bardziej szczegółowe plany ?

Co do spraw technicznych. Też jeżdżę na AutoMapie. Rewelacja. Podprowadza w punkt. Oczywiscie w samochodzie mapy papierowe, ale w trasie nie korzystamy, chyba że ktoś z nudów sobie popatrzy. Pozdrawiam.
archi_medes
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_medes » 27.04.2011 10:09

jechałem do CRO i ITA 2 razy przez Boboszów po czym spróbowałem przez Głubczyce i w tym roku po raz czwarty skorzystamy z tego przejścia Polecam jako alternatywę dla Boboszowa i ostrych zakrętów po czeskiej stronie na wąskiej asfaltówce
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.04.2011 10:26

Podróże z GPS em są fajne i ja na niej polegam bardzo. Przed startem warto dokładnie sprawdzić takie urządzenie czy czasami obce łapska czegoś nie poprzestawiały.
I tak sprawdzenie aktualnej godziny dużo z tych urządzeń samoczynnie nie przestawia czasu letniego i zimowego. Trzeba ustawić trasę na wersje najszybszą a nie najkrótszą (uniknie się niepotrzebnych zjazdów z głównych tras)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.04.2011 10:40

bobemce napisał(a): Pamiętaj, by do Wrocławia wjechać poza godzinami szczytu, czyli odpowiednio zaplanuj porę startu.

Od maja będzie trochę łatwiej. Wskakujesz na żmigrodzkiej na obwodnicę śródmiejską, zjeżdzasz na gądowiance w poszerzoną Strzegomską, potem jeszcze kawałek Graniczną i wjeżdzasz na AOW. I ani się obejrzysz a będziesz na krajowej ósemce w Magnicach.
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 27.04.2011 16:03

Nawigacje mam garmina, model troche tanszy nuvi 1200, mapa tegoroczna (aktualizacja ze strony garmina)... Droga przez niemcy wydaje mi sie bardziej skomplikowana... co do Sloweni kupie winetke dla sw. spokoju... Wielkie dzieki Wszystkim za pomoc... Napewno przeanalizuje wszystkie podpowiedzi ;)
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 27.04.2011 17:12

My spokojnie z Gniezna wyjechaliśmy o 21.00
Wybrałem drogę przez Węgry (M1) przy Balatonie
Dalej na Chorwacje przez Gorican
W Malinskiej (na KRK) byłem o 8.00 rano bez spania po drodze :)
Krótkie przerwy zeby kupić winiety tylko miałem

PS
Wrocław przejezdzałem w nocy i chyba to jest jedyna opcja żeby się nie wpakować w korki
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 27.04.2011 18:14

radkoski wyjechałes z WLKP o 21 a 8:00 rano byles na Krk

Chcesz powiedzieć że w 11h dojechales do Cro?
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 27.04.2011 18:35

Tak
Dokładnie o 8.03 :)
Fakt ze jechałem w czasie gdy padało całą noc i to czasami ostro ale za to było pusto na drodze...praktycznie dopiero więcej aut było na pzrejściu w HR (Gorican)
Wyjazd w piątek o 21.00

PS
Jakiejkolwiek używacie mapy w gps i tak trzeba kontrolować ze zwykła mapą poniewaz niezłe kwiatki wychodzą na drodze...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone