Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań - Lumbarda 04.09.2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kowal__
Plażowicz
Poznań - Lumbarda 04.09.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal__ » 13.08.2010 14:12

witam, wybieram się 4-go września autem z Poznania do Chorwacji na wyspę Korcule do miejscowości Lumbarda i zastanawiam się nad przeprawą promem. Czy lepiej przeprawić się ze Splitu do Korculi czy jechać dalej autostradą i na raty, tj. Ploce - Trpanj, Orebic - Domince.? Ktoś robił ostatnio taki kurs? Jakieś wskazówki? Jak wygląda to cenowo? Zasadniczym minusem wyjścia Split - Korcula jest to, że jest tylko jeden kurs w ciągu dnia i to ok 6 rano.
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 13.08.2010 16:48

to jest ten międzynarodowy prom który płynie z Rijeki do Bari we Włoszech

chyba lepiej podjechać autostrada do końca potem prom Ploče -Trpanj przejazd przez półwysep po czym Orebić - Dominče

http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1338

ceny w linku

pozdrowienia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2010 16:59

wersję Ploce-Trpanj>>>półwysep>>Orebić- Domince robiłem w tamtym sezonie idzie sprawnie, też byłem we wrześniu. Ja w ramach niedługiego czekania na prom przeszedłem się po Orebiciu. a w samej Lumbardzie polecam plażę po prawej stronie i wina Pana Popić.:)
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 14.08.2010 14:48

Jak chcesz płynąć promem ze Splitu to nie tylko 6 rano. Jest jeszcze prom do Vela Luki w godzinach popołudniowych, a z Vela Luki do Lumbardy jest raptem ok 50km. Droga bardzo malownicza, że przed 3 tygodniami oddano do uzytku nowy ok 25 km odcinek to jedzie się miło i fajnie. Na stronie Jadrolinii znajdziesz godzinę i cenę, która niestety nie należy do atrakcyjnych bo autko osobowe kosztuje bodajże 550kun. Więc z ekonomicznego punktu widzenia za tą kasę kupisz ok 70 litrów eurodisla.
Pozdrawiam i życzę fajnych wakacji na Korczuli.
Wróciłem przed dwoma dniami.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 15.08.2010 18:45

Leć do Orebica, taniej wyjdzie i wrażenia lepsze. No chyba, że masz silnik powyżej 5 l. i jeździsz na benie :lol:
Ze Splitu też możesz, ale na promie ścisk i drogo wychodzi. Chyba, że lubisz sobie odpocząć, to Split
kowal__
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal__ » 23.08.2010 19:04

wersja promu ze Splitu już chyba całkowicie się oddaliła, co do drugiego wyjścia to czy ktoś z Was dojechał do Orebica bezpośrednio autem (bez udziału promu)? Wkońcu to półwysep. Czy raczej wszyscy dopływali promem z Ploce i potem autem do Orebica?
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 24.08.2010 18:24

kowal__ napisał(a):wersja promu ze Splitu już chyba całkowicie się oddaliła, co do drugiego wyjścia to czy ktoś z Was dojechał do Orebica bezpośrednio autem (bez udziału promu)? Wkońcu to półwysep. Czy raczej wszyscy dopływali promem z Ploce i potem autem do Orebica?

Tak, oczywiście 8) Jedziesz autostradą A1 do samego końca na dół, później kawałeczek przez Bośnie i Hercegowinę (wykup w PZU Zieloną Kartę) i znowu zaczyna się CRO. Walisz prosto na Dubrovnik, aż dojedziesz do drogi 414 i skręcasz w prawo na Mali Ston / Orebic. Podążając przez półwysep Peljesac docierasz prosto do Orebica. Droga przepiękna, malownicza, a po drodze mnóstwo winiarni, możesz zrobić zakupy Rakija, wina itd... :lol: Już niebawem nie trzeba będzie przejeżdżać przez BiH, ponieważ chorwaci budują most, który skróci drogę http://pl.wikipedia.org/wiki/Most_Pelje%C5%A1ac
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2010 18:39

zonatyfacet1 napisał(a): Już niebawem nie trzeba będzie przejeżdżać przez BiH, ponieważ chorwaci budują most, który skróci drogę http://pl.wikipedia.org/wiki/Most_Pelje%C5%A1ac

Niebawem, to tylko 5 lat, albo aż 5 lat :wink:
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 24.08.2010 18:50

Niebawem, to tylko 5 lat, albo aż 5 lat :wink:

Uuuuuuuuu to nie tylko u nas takie "ślimoki" Aż się dziwię, ponieważ jak dotąd chorwatom autostrady szły jak rakieta kosmiczna
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 24.08.2010 20:34

Most na Peljesać będzie budowany tylko . . . . niestety nie wiadomo kiedy będzie wybudowany. Chorwaci też zaczynają mieć problemy z kasą i poprostu zatrzymali budowę tego mostu. Więc póki co to przez najbliższe lata czeka na nas Ston i reszta drogi przez pólwysep.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 25.08.2010 14:54

Janusz777 napisał(a):Most na Peljesać będzie budowany tylko . . . . niestety nie wiadomo kiedy będzie wybudowany. Chorwaci też zaczynają mieć problemy z kasą i poprostu zatrzymali budowę tego mostu. Więc póki co to przez najbliższe lata czeka na nas Ston i reszta drogi przez pólwysep.

Turystyka to 90% dochodów CRO. Ludzi jeździ coraz więcej. Raczej inne problemy mają, niż brak kasy
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 25.08.2010 18:01

zonatyfacet1 napisał(a):
Janusz777 napisał(a):Most na Peljesać będzie budowany tylko . . . . niestety nie wiadomo kiedy będzie wybudowany. Chorwaci też zaczynają mieć problemy z kasą i poprostu zatrzymali budowę tego mostu. Więc póki co to przez najbliższe lata czeka na nas Ston i reszta drogi przez pólwysep.

Turystyka to 90% dochodów CRO. Ludzi jeździ coraz więcej. Raczej inne problemy mają, niż brak kasy

" Główną rolę w gospodarce Chorwacji odgrywa przemysł przetwórczy o zróżnicowanej strukturze gałęziowej, do najważniejszych gałęzi należą: hutnictwo żelaza (huta w Sisak) i aluminium (huty w Lozovac i Razine), przemysł stoczniowy... "
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chorwacja#Gospodarka
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 25.08.2010 19:40

Przekazałem info pochodzące od Chorwatów u których byłem po raz któryś. Czy ktoś chce w to wierzyć czy nie to już nie moja sprawa. I tyle.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 27.08.2010 10:05

Może i macie rację. Może im brakło kasy? Trzeba będzie w przyszłym roku im więcej zostawić :lol: Pozdrav
jannovak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jannovak » 28.08.2010 09:59

W tym roku byłem w Kneże na Korculi. Droga do Orebića bardzo fajna, fajnie bylo nią pojechać, w drodze powrotnej mozna sprobowac pojechac inaczej czyli promem Trpanj-Ploce lub promem z Vela Luki do Drvenika.
Chciałem sie przejechac jadranką i dlatego zjechałem z autostrady w Sestanovcu. Do Ploce ok. 85 km, a potem drogą przez BiH do Orebića.
Jadranka bardzo fajna, mysle, ze we wrzesniu bedzie cicho i spokojnie. Naprawde warto sie nia przejechac, a widoki przepiekne, szczegolnie po wielogodzinnej jezdzie autostradą.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone