Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań - Lumbarda 04.09.2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 28.08.2010 19:44

Kolego jannovak nie wprowadzaj w błąd formumowiczów. Prom do Drvenika wypływa z Dominće a nie z Vela Luki. Pierwszy jest bodajze o 4.30 rano. Płynie ok 2 i pół godziny.
jannovak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jannovak » 28.08.2010 19:49

Oczywiscie, za błąd przepraszam, a w dodatku od 23.08 pływa 2x dziennie.
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/mali%20oglas%20slobodna%2010%20.pdf
olson44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olson44 » 01.09.2010 00:49

Za 3 tyg. jedziemy na Korculę i zastanawiamy się jaką trasę/prom wybrać. Opcja numer jeden czyli prom ze Splitu - dość kosztowna z tego co czytałem.
Opcja numer dwa czyli prom z Drvenika - ku tej opcji się skłaniamy ale niestety rozkład jest podany tylko do 12.09. Opcja numer trzy to prom z Ploce na pelsejac a później z Orebic na Korculę - ta opcja też jest niezła.
Opcja czwarta czyli samochodem na Pelsejac az do Orebic, a stamtąd prom na Korculę.

Na tej stronie cena promu ze Splitu do Vela Luki to 370 kn czy może ja źle czytam
http://www.chorwackie.pl/dalmacja/trans ... dkowa.html

Którą opcję wy byście mi polecali?
kowal__
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal__ » 01.09.2010 13:52

Na chwilę obecną (jeśli chodzi o mnie) optymalne rozwiązanie to autem do Orebica, a stamtąd prom na Korcule. Mam nadzieje że wszystko pójdzie OK. Dni coraz mniej. Po powrocie napiszę więcej info odnośnie trasy, czasu jazdy etc. Chcieliśmy w drodze powrotnej jeszcze zachaczyc o jeziora Plitvickie. Ktoś ma jakieś namiary na noclegi w tej okolicy? A może jakiej inne atrakcje wzdłuż trasy o które warto zachaczyć?
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 01.09.2010 18:19

Prom z Drvenika do Domince o mały "włos" i nie kursowałby w tym roku w trakcie wysokiego sezonu więc jest to możliwe, że we wrześniu już nie kursuje. Z Ploce do Trpanja nigdy nie płynąłem ale ta opcja napewno skraca jazdę na kołach choć jednocześnie omijasz Ston i urokliwą trasę przez Peljesać. Więc polecam jednak jazdę na kołach przez Ston i dalej do Orebicia.
Jeśli chodzi o namiary na kwaterę koło Plitvic to o tej porze roku będziesz mógł przebierać i wybierać. Kiedyś nocowałem u Rozy Skukan w miejscowości Slunj ul. Rastoke 5a. Urokliwe miejsce tuż przy rzece. Ale jak jedziesz z wybrzeża ta miejscowość jest za Plitwicami więc nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie?
Szerokości i powodzonka.
kowal__
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowal__ » 04.09.2010 19:29

No to zameldowaliśmy się w Lumbardzie. Autem do Orebica, promem do Domince i dalej autem do Lumbardy 4km. Obeszliśmy już plaże w okolicy i zapowiada się całkiem ciekawie.

Jeśli ktoś wie coś na temat atrakcji dostępnych na wyspie czekam na info.
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 08.09.2010 19:41

Polecam zyżowaniemwspinaczkę na Malą Kapię. Jakieś 4 km przed skrzyżowaniem drogi prowadzącej do Vela Luki z drogą w kierunku Blato. Po lewej stronie jest knajpka nieco schowana za winnicami. Punktem charakterystycznym jest okazałe drzewo. Żadnej reklamy nie zauważyłem ani niczego innego co wskazywałoby na knajpkę i szlak pieszy. Szlak nie należy do najłatwiejszych ale też nie jest zbyt trudny. Może sama koncówka wymaga nieco wysiłku. Ale widok jest zajefajny. Z jednej strony otwarte morze z drugiej Peljesać a za nim stały ląd, a do tego panorama wyspy. Wejście zajmuje ok 2 do 2,5 godziny. Poza tym to warto pojechać do Brny, Smokvicy /genialne wino Pośip ale tylko ze Smokvicy/. Przyznam że już marzy mi się pobyt na Korczuli mimo że trzy tygodnie temu tam byłem :) . Powodzonka
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Poznań - Lumbarda 04.09.2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone