Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznan-Dubrownik via Plitvice.Pytanie z gatunku pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 23.05.2006 10:12

Witam wszystkich serdecznie. Nie znalazlem podobnego tematu wiec postanowilem zalozyc. Na poczatku masa pytan wiec serdecznie prosze o pomoc.. Plam mamy taki: Plitvice dzien lub dwa potem PD Dalmacja region Dubrownika. Jedziemy busem w 8 osob ( 4 dzieci 8-16 lat)wiec chyba bez noclegu w trasie, chcemy zobaczyc Plitvice i tam sie zatrzymac na dzien - dwa. (czy 1 dzien wystarczy), czy mozecie polecic jakies motele, kwatery w okolicy Plitvic ( czy mozna bez rezerwacji). Czy moze jednak sobie darowac wodospady i jechac od razu w rejon Dubrownika? Jedziemy w pierwszej polowie sierpnia, wiec jak czytam to szczyt sezonu, w zwiazku z tym czy w mozna jechac w ciemno bez rezerwacji (z tego co czytam to na PD chyba tak). Jaka trase proponujecie, na co zwrocic szczegolna uwage, co omijac, gdzie uwazac? Jakie miejscowosci w tym rejonie polecacie, zalezy nam na palzy jesli nie piaszczystej to zwirowej (dzieci), no i wiadomo PD to juz troche egzotyka. Moze ktos poleca jakies pensjopnaty w tym rejonie, z jaka cena za nocleg musze sie liczyc. Z gory dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam! 8)
velmo
Globtroter
Re: Poznan-Dubrownik via Plitvice.Pytanie z gatunku pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) velmo » 24.05.2006 07:29

w plitvicach jest kamping korona-podobno warunki nie sa najlepsze ale na krotki pobyt jest oki. poszukaj to juz bylo wyswietlane :)
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 24.05.2006 08:00

Temat "Plitvic" był kilka razy wałkowany i proponuję ci poszukać na forum. Kilka uwag brzegowych:
- jedziesz w szczycie sezonu i musisz liczyć się z wszelkimi niedogodnościami: kolejki na granicy, kolejki przed tunelami na A1 (Cr), wysokie ceny itd,
- proponuję ci byś poświęcił na Plitvice cały dzień w układzie: przyjazd na wieczór (np. z Cieszyna do Plitvic licz ok. 10 h), nocleg, zwiedzanie , nocleg , wyjazd do Dubrownika (mini. z 8 H),
- w parku Plitvice są problemy z zaparkowaniem samochodu, najlepiej być przed otwarciem,
- jeżeli wiesz kiedy jedziesz to najlepiej zamów kwaterę (znajdziesz przez wyszukiwarę lub na stronach o Cr - szukaj nawet do 30 km od parku) przez internet lub hotel w parku (chyba są trzy).
Przede wszystkim cztaj forum przed wyjazdem i będziesz wiedział co się dzieje w interesujących cię tematach.
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 24.05.2006 08:38

Wielkie dzieki za odp. Czyli jak rozumiem jeden dzien na Plitvice wystarczy? Piszecie o szczycie sezonu i wysokich cenach, jak wyczytalem na forum to wlosi, niemcy itp w sierpniu oblegaja raczej PN (Istria). Dlatego zdecydowalemm sie jechac w rejon Dubrownika. Jak to jest z tymi cenami, realnie na jaka kwote musze byc przygotowny, ile euro za nocleg, i jak jest z dziecmi czy stosuja znizki i do ilu lat? Pozdrawiam.[/u]
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 24.05.2006 09:54

zbigu napisał(a):Wielkie dzieki za odp. Czyli jak rozumiem jeden dzien na Plitvice wystarczy? Piszecie o szczycie sezonu i wysokich cenach, jak wyczytalem na forum to wlosi, niemcy itp w sierpniu oblegaja raczej PN (Istria). Dlatego zdecydowalemm sie jechac w rejon Dubrownika. Jak to jest z tymi cenami, realnie na jaka kwote musze byc przygotowny, ile euro za nocleg, i jak jest z dziecmi czy stosuja znizki i do ilu lat? Pozdrawiam.[/u]

Trasa:

W zasadzie jeden problem. Otóż polecam jazdę przez Niemcy. Droga jest - nie powiem - okrężna (250km), jednak z uwagi na bezpieczeństwo i komfort podróży, warta uwagi. Ja tak jezdzę (z Poznania).

(wklejam tutaj mój post z innego wątku)

"Jeśli z Poznania to tylko przez Niemcy. Najgorzej dostać się do granicy. Proponuję.... uwaga... Zgorzelec. Myślę, ze jest to najlepszy wybór, bowiem do Świecka wiadomo jaka jest droga (zwłaszcza od Pniew). Poza tym nic nie zyskujemy, bowiem jedziemy prostopadle do naszej gównej trasy. A do Zgorzelca mozna dość szybko śmignac poprzez Śrem - Gostyń - Rawicz - Lubin - Bolesławiec.

Pozniej to juz sielnaka, albowiem od Zgorzelca do samego Splitu mamy autostradę od długości 1400 km. Plus ok. 100 km zwyklej, ale pięknej drogi w Słowenii (przejscie z Chorwacją w Brod na Kupi).

Innymi słowy Niemcy - Austria (tutaj winietka kilka euro + opłata za tunel St. Michel) - Słowenia (drobniutka opłata za autostrade do Lubljany + tunel) - Chorwacja.

Patrząc na miasta:

Poznań - Zgorzelec - Drezno - Hof - Chemnitz - Ranensberg - Monachium (oczywiscie wszysto omijamy obwodnicami) - Salzburg - Villach - Ljubljana - Brod nad Kupi - Bosiljevo - Split - Omis (do tego miejsca moj czas przejazdu wyniósł 23-24h, w tym kilka przerw po 30 min. i 2 korki po 1h przed Villach i Mala Kapela - szczyt zesonu, początek sierpnia) - Makarska - Ston - Orebic.

Jeśli nie masz zmienników, nie dasz rady samemu. To ponad doba dość szybkiej jazdy non stop.

Sa krótsze drogi poprzez Czechy, Slowenie, Węgry, Bośnie itp.

Ale ta powyższa jest najłatwiejsza i bardzo komfortowa."

W sumie musisz sie zastanowić. Jedziecie z dziećmi niezłą paczką. Bezpieczeństwo jest wymagane.
Kwesita samochodu. Jeśli jedziecie dość szybkim busem, to sprawa się klaruje, jednak jeśli nie, to zastanowiłnbym się, czy warto pchać sie niezbyt szybkim autem na autostrade. Bo jadąc po niej koło 80 km/h uważam w tym przypadku nieco za wolno.

Kwestia wolnych miejsc.

W tym okresie w samym Dubrovniku troszke cięzko będzie zdobyć kwaterę na tyle osób. Ale np. ja w zeszłym roku, na początku sierpnia zjawiem sie z 7 osobami w sobote w godzinach mocno popołudniowych w dosć tłocznym Omisie (piaszczyste plaże, dla mnie niestety :wink: ) i po godzince szukania wynajęliśmy piękne całe piętro 3 piętrowego domu za 10E od osoby za noc (4 pokoje, kuchnia, 2 łazienki, taras, 2 balkony, holl, grill, klimatyzacja itp.). Lecz do plazy mielismy 500 m.

Dla dzieci są oczywiście zniżki. Od jakiego wieku nie wiem, bo nie mam takiej potrzeby znajomości tej sprawy. W kwaterach prywatnych można się bardzo rozsądnie dogadać, a nawet czasami jakieś gratisy załatwić :wink:

Na południu ceny niższe niż na Istrii, choć nie będze tak, że nie spotkasz tam Niemców, czy Włochów. Tam też są. I bardzo dużo Węgrów.

Jedziecie z dzieciakami, więc trzeba się przygotowac na ewentualne ich zachcianki typu: zjezdzalnie, rowery, lody, i inne pierdoły 8) Bo odmawiać za każdym razem chyba nie sposób. A takie udogodnienia mogą sporo kuna wyciągnać z kieszeni.

Plitvice można też zwiedzić w drodze powrotnej. Choć tutaj też zalezy sporo od chęci i motywacji. Życie pokazuje niekiedy inaczej, albowiem będąc juz w drodze powrotnej, często macha się ręką na plany, jakie mieliśmy wyznaczone, tłumacząć, ze nastepnym razem :D

Pozdrawiam.
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 24.05.2006 10:24

Jedziemy w 2 kierowcow (2 rodziny) wiec nie ma problemu, busa mamy spoko ( 170wyciaga) na autostradzie mozna bezproblemowo trzymac 120-130 km/h, no i klima jest. Troche mnie zastanowiles ta trasa przez Niemcy, szczerze mowiac to z pepikowa mam nie najlepsze wspomnienia i wolal bym ten ich kraj ominac, tylko ze tu wszyscy pisz ze dobre drogi, obwodnica Wiednia itp. Sam juz nie wiem. Czy przez Niemcy do Plitvic to jednak nie bedzie troche w za duzo w ,,bok,,? Plaza 500 metrow od domu jest jak najbardziej do przyjecia :D A z tymi dziecmi to nie bedzie az takiego problemu, najmlodsze ma 8 lat(9, 12, 16). Pozdrawiam.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 24.05.2006 12:14

Czy aby jest to napewno lepsza trasa niż przez kudowę, brno, wiedeń, graz, zagrzeb karlovac?

Próbowałeś może tą przez czechy i austrię?
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 24.05.2006 12:23

Sorry ale to jeszcze raz, różnica w kilometrach Śrem - Zadar w opcji przez niemcy i przez czechy to nie 200 ale 500 km. A wiec to chyba gra nie warta swieczki, bo w plecy ponad półbaka paliwa i ok 3-4 godzin.
An&Ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) An&Ko » 24.05.2006 13:18

W zeszłym roku zmierzając do Omis zatrzymaliśmy sie niedaleko Plitwic udało nam sie znależć nocleg w cenie 10E za osobę. Byliśmy tam rano ok 8.00 szybki prysznic sniadanko i zwiedzanie wrócilismy wieczorem nocleg i dalej w drogę. myśle wiec ze jest to bardzo dobry pomysł bo można tez troche odpocząć.
W tym roku tez zamierzamy tak zrobić tylko chcemy jechac autostradą -moze będzie szybciej? I jeszcze sie nie zdecydowalismy co zwiedzimy po drodze.
Pozdrawiam
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 24.05.2006 13:52

Mi rowniez sie wydaje ze jazda przez Niemcy ma sens tylko jesli jedziemy na PN CRO. Tak jak ja chce przez Plitvice to faktycznie nadkladam sporo km. Kol An&Ko podbudowales mnie swom postem, okazuje sie ze to co sobie wymyslilem jest calkiem wykonalne i ktos juz tak jezdzil. Czy ta baza noclegowa w okloicach Plitvic jest w miare rozbudowana? Okolice to ile 30km, jak szukac , nie bede ukrywal ze na ten 1 czy 2 noclegi to specjalnych wymagan nie mamy. Czy np na kwaterach sa tabliczki rooms, zimer itp, czy trzeba szukac hoteli i pensjonatow z prawdziwego zdarzenia.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 24.05.2006 14:35

Zdecydowanie polecam podróż niemieckimi autostradami. W zeszłym roku spróbowaliśmy po przeanalizowaniu różnych poglądów i doświadczeń forumowiczów na ten temat. Na pewno nie nadkłada się aż 500 km, przede wszystkim nie należy jechać przez Monachium, jeśli chce się dojechać do środkowej, czy południowej Dalmacji. Nasza trasa w zeszłym roku była następująca: Poznań, Wolsztyn, Nowa Sól, Bolesławiec (można też przez Leszno, Głogów, Lubin), przejście graniczne w Jędrzychowicach (nie w Zgorzelcu bo wjedziemy do Goerlitz a nie na upragnioną autostradę) i już autostrada A 4 (inaczej E 40), Bautzen (czyli Budziszyn), Drezno, Chemnitz, na rozjeździe nr 16 (są doskonale oznakowane i nie sposób ich przeoczyć) odbijamy w lewo na autostradę A 72 (E 441), za Plauen a przed Hof wypatrujemy rozjazdu nr 4 o nazwie "Dr.Hochfranken" i wjeżdżamy znów w lewo, na autostradę A 93, która prosto wiedzie nas do Regensburga (Ratyzbony), za Regensburgiem znajdujemy rozjazd nr 42 o nazwie "Kr.RB", skręcamy w lewo i jesteśmy na autostradzie A 3 (E 56) i prosto, przed Passau, do granicy z Austrią, gdzie należy zaopatrzyć się w winietę. Tym sposobem wielkim łukiem omijamy Czechy. O Monachium w ogóle nie słyszymy. A 3 zamienia się na A 8 (E 552). Przed miastem Wels skręcamy w prawo na A 9 (E 57) i prosto do Grazu. Po drodze przejeżdżamy przez dodatkowo płatne tunele (Bosruck Tunnel - 5,5 km, 4,5 EUR i Gleinalm Tunnel - 8,3 km, 7,5 EUR). Oba pokonujemy spokojnie z prędkością powyżej 100 km/h, oczywiście po uiszczeniu myta. Szybko dojeżdżamy do granicy ze Słowenią. Za krótki odcinek autostrady płacimy około 1 EUR. Nie wiem, czy już jest autostrada z Mariboru do Zagrzebia. Później z Zagrzebia do Splitu też autostrada. W tym roku powtórzymy ten wariant. Za te nadłożone mniej więcej 250 km komfort jazdy rekompensuje tę "stratę". Też byłem sceptykiem, ale veni, vidi, vici.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 24.05.2006 14:58

Maciej Winiecki napisał(a):Zdecydowanie polecam podróż niemieckimi autostradami. W zeszłym roku spróbowaliśmy po przeanalizowaniu różnych poglądów i doświadczeń forumowiczów na ten temat. Na pewno nie nadkłada się aż 500 km, przede wszystkim nie należy jechać przez Monachium, jeśli chce się dojechać do środkowej, czy południowej Dalmacji. Nasza trasa w zeszłym roku była następująca: Poznań, Wolsztyn, Nowa Sól, Bolesławiec (można też przez Leszno, Głogów, Lubin), przejście graniczne w Jędrzychowicach (nie w Zgorzelcu bo wjedziemy do Goerlitz a nie na upragnioną autostradę) i już autostrada A 4 (inaczej E 40), Bautzen (czyli Budziszyn), Drezno, Chemnitz, na rozjeździe nr 16 (są doskonale oznakowane i nie sposób ich przeoczyć) odbijamy w lewo na autostradę A 72 (E 441), za Plauen a przed Hof wypatrujemy rozjazdu nr 4 o nazwie "Dr.Hochfranken" i wjeżdżamy znów w lewo, na autostradę A 93, która prosto wiedzie nas do Regensburga (Ratyzbony), za Regensburgiem znajdujemy rozjazd nr 42 o nazwie "Kr.RB", skręcamy w lewo i jesteśmy na autostradzie A 3 (E 56) i prosto, przed Passau, do granicy z Austrią, gdzie należy zaopatrzyć się w winietę. Tym sposobem wielkim łukiem omijamy Czechy. O Monachium w ogóle nie słyszymy. A 3 zamienia się na A 8 (E 552). Przed miastem Wels skręcamy w prawo na A 9 (E 57) i prosto do Grazu. Po drodze przejeżdżamy przez dodatkowo płatne tunele (Bosruck Tunnel - 5,5 km, 4,5 EUR i Gleinalm Tunnel - 8,3 km, 7,5 EUR). Oba pokonujemy spokojnie z prędkością powyżej 100 km/h, oczywiście po uiszczeniu myta. Szybko dojeżdżamy do granicy ze Słowenią. Za krótki odcinek autostrady płacimy około 1 EUR. Nie wiem, czy już jest autostrada z Mariboru do Zagrzebia. Później z Zagrzebia do Splitu też autostrada. W tym roku powtórzymy ten wariant. Za te nadłożone mniej więcej 250 km komfort jazdy rekompensuje tę "stratę". Też byłem sceptykiem, ale veni, vidi, vici.

To ile wyszło kilometrów? Jadąc prosto tzn. przez czechy Śrem-Zadar wychodzi 1100 km z czego bez dobrych dróg polska ( wiadomo :) ) czechy do Brna, austra granica - wieden i kawałek w Słoweni i Chorwacji w 2004 jeszcze bez autostrady karlovac - zadar zrobiłem tą trasę w 13 godzin.
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 24.05.2006 15:34

Wszystko pieknie i wspaniale. Tez chetnie omine pepikowo, tylko czy jazda do Plitvic przez niemcy ma sens. Faktycznie Monachium zostawiamy z boku.
Mam atlas Cartala z 2001 roku wiec juz troche nie aktualny. Moze ktos sprawdzi w jakims nowszym jak wyglada porownanie tras via niemcy i czechy? Pozdrawiam.
Maciej Winiecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej Winiecki » 24.05.2006 17:48

Jedna ważna uwaga! Otóż tradycyjną, że się tak wyrażę, trasą mieszkańców zachodniej części Polski, czyli przez Boboszów-Brno, czy z jego ominięciem - Znojmo albo Mikulov itd. też zawsze nam się dobrze jechało. Tak z reguły wracamy, bo z powrotem po drodze kilka dni spędzamy w jakiejś stolicy. W moim przypadku chodzi przede wszystkim o ominięcie naszych dróg, zwłaszcza na Dolnym Śląsku i jego stolicy, choć w Wielkopolsce nie jest też różowo. Każdy pojedzie jak chce. Ja w tym roku zresztą chcę zmodyfikować nieco drogę w tamtą stronę na jej początkowym odcinku i nie przekraczać granicy PL-D dopiero w Jędrzychowicach, lecz spróbować właśnie przez Świecko i później na dół do Luebben/Spreewald i już autostradą A 13 do Drezna i dalej wyżej opisaną trasą. Pewnie, że nałożę, ale przekalkulowałem wszystko i tak wolę. Innym może wychodzi inaczej. Sretan put!
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 24.05.2006 18:59

zbigu napisał(a): ciach...
Mam atlas Cartala z 2001 roku wiec juz troche nie aktualny. Moze ktos sprawdzi w jakims nowszym jak wyglada porownanie tras via niemcy i czechy? Pozdrawiam.

Spróbuj z viamichelin.com. Mnie wyszło 300 km więcej p. Niemcy i prawie ten sam czas, a nawet o,5h mniej 8O
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone