Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznan-Dubrownik via Plitvice.Pytanie z gatunku pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 24.05.2006 19:00

Następna osoba, która wybiera sie w tym samym czasie co ja. Na Plitvice jeden dzień w zupełności wystarczy (z tego co czytałam oczywiście) i absolutnie nie radzę go sobie darować. Mnie zauroczyły same zdjęcia. Aż nie chcę mysleć co będzie na żywo, Ja je odwiedzam w drodze powrotnej, żeby pożegnać się z Cro w szczególny sposób. My planujemy zostać w Omisiu - tez jedziemy z dzieckiem i tam sa piaszczyste plaże i z noclegami (nie mamy oczywiście rezerwacji) nie powinno być problemów. Do zwiedzenia na pewno Split i wodospady w parku Krka. cudowne!! Wyspa Hvar tez jest podobno godna [polecenia (może tam następnym razem:). My nastawiamy się głównie na plażowanie ale przy tym tez na zwiedzanie (na tyle na ile sie uda z 6-latkiem).
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 24.05.2006 21:59

dakard napisał(a):Sorry ale to jeszcze raz, różnica w kilometrach Śrem - Zadar w opcji przez niemcy i przez czechy to nie 200 ale 500 km. A wiec to chyba gra nie warta swieczki, bo w plecy ponad półbaka paliwa i ok 3-4 godzin.

Nigdy nie patrze na wyliczenia czysto teoretyczne, bo to sobie można między bajki włożyc.

Czas dojazdu (z tymi 250 km, a tyle, bo tyle mi zawsze więcej wychodzi) jest mniej więcej taki sam, gdybyśmy jechali krótszą drogą, bez autostrad.

Wiadomo, że jeśli ktos pędzie 170 km/h na autostradzie to go to drożej wyniesie. Ale jeśli ktoś jedzie równo 120-130 km bez przyspieszeń, hamować etc, to spali miej, niz jadąc zwykłą droga, gdzie bez przerwy trzeba redukować biegi.

Nawet jeśli wychodzi o 100 zł drożej, to nadal jest to dla mnie opcja nr. jeden.
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 24.05.2006 22:14

KasiaN napisał(a):Następna osoba, która wybiera sie w tym samym czasie co ja. Na Plitvice jeden dzień w zupełności wystarczy (z tego co czytałam oczywiście) i absolutnie nie radzę go sobie darować. Mnie zauroczyły same zdjęcia. Aż nie chcę mysleć co będzie na żywo, Ja je odwiedzam w drodze powrotnej, żeby pożegnać się z Cro w szczególny sposób. My planujemy zostać w Omisiu - tez jedziemy z dzieckiem i tam sa piaszczyste plaże i z noclegami (nie mamy oczywiście rezerwacji) nie powinno być problemów. Do zwiedzenia na pewno Split i wodospady w parku Krka. cudowne!! Wyspa Hvar tez jest podobno godna [polecenia (może tam następnym razem:). My nastawiamy się głównie na plażowanie ale przy tym tez na zwiedzanie (na tyle na ile sie uda z 6-latkiem).

Jeśli Omskie plaże (piaskowe) to polecam te przed rzeką Cetiną (nie główna plaża). Czyli inaczej mówiąc, te od strony Splitu.

Obrazek

Obrazek

Wszystkie płytkie.

Na głównej po kilkudziesięciu metrach napotykamy wodorosty.

Jeśli skałki :wink: , to niestety, ale w Omisie o nie bardzo trudno. Najbliżej do nich to ok. 5 km. za Omisem. Albo na wyspie Brać :P
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 24.05.2006 22:34

Maciej Winiecki napisał(a):Jedna ważna uwaga! Otóż tradycyjną, że się tak wyrażę, trasą mieszkańców zachodniej części Polski, czyli przez Boboszów-Brno, czy z jego ominięciem - Znojmo albo Mikulov itd. też zawsze nam się dobrze jechało. Tak z reguły wracamy, bo z powrotem po drodze kilka dni spędzamy w jakiejś stolicy. W moim przypadku chodzi przede wszystkim o ominięcie naszych dróg, zwłaszcza na Dolnym Śląsku i jego stolicy, choć w Wielkopolsce nie jest też różowo. Każdy pojedzie jak chce. Ja w tym roku zresztą chcę zmodyfikować nieco drogę w tamtą stronę na jej początkowym odcinku i nie przekraczać granicy PL-D dopiero w Jędrzychowicach, lecz spróbować właśnie przez Świecko i później na dół do Luebben/Spreewald i już autostradą A 13 do Drezna i dalej wyżej opisaną trasą. Pewnie, że nałożę, ale przekalkulowałem wszystko i tak wolę. Innym może wychodzi inaczej. Sretan put!

Czyli jezdzimi identycznymi trasami. Z tym, że ja w Austrii odbijam na Salzburg i nie pcham sie na te trzy płatne tunele, lecz jeden (St. Michael). Potem Villach.

Co do Zgorzelca, to oczywiscie, że Jędrzychowice. Mówiąc Zgorzelec okresliłem to zbyt ogólnie. Ale sens ten sam.

Pytasz się o Świecko. W zeszłym roku właśnie jechałem przez Świecko, z tym, że wyjezdzałem nie z Poznania, a z Gorzowa. Dokładnie to przekraczaem granice we Frankfurcie nad Odrą.

Powiem tak... zdecydowanie Jedrzychowice.
A dlaczego? Otóż o ile do Pniew mamy z Poznania dobrą drogę (ewentualnie autostrada do Nowego Tomysla), to od Nowego Tomyśla do Świecka jest tragedia. Tir za tirem, zwężenia, dziury etc. Większe prawdopodobieństwo też, że natrafimy na dłuższą kolejkę na granicy, niż na tej na Dolnym Sląsku.
Od Świecka prowadzi autostrada do tak zwanego ringu przed Berlinem. Duża obwodnica i rozgałęzienie na Drezno. Od granicy do ringu mamy ok. 30 min. zwawej jazdy 8)

Ja polecja ewentualnie Olszyne i Cottbus. Za Cottbus wpadamy na tę samą autostradę, co prowadzi do Berlina & Świecka.

Jadąc przez Świecko wiele nie zyskujemy, wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam pięknie.
An&Ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) An&Ko » 25.05.2006 06:50

Witam,
Pytałeś o baze noclegową przy Jeziorach. Spokojnie znajdziecie nawet na 1 dzień jezeli popytacie w różnych miejscach to znajdziecie też w dobrych cenach. My nocowaliśmy w Rakovicy gdzie było duzo prywatnych kwater.
http://www.rakovica.hr/index_en.htm
Jezeli jesteś zainteresowany to mogę ci podać adres kobiety u kórej my mielismy nocleg ale na gg 3635822(takie tu są zasady-zadnych ogłoszeń!). My równiez nie mieliśmy wiekszych wymagań kuchnia, łazienka - podstawowe rzeczy!
Pozdrawiam,
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.05.2006 06:57

An&Ko napisał(a):Witam,
Pytałeś o baze noclegową przy Jeziorach. Spokojnie znajdziecie nawet na 1 dzień jezeli popytacie w różnych miejscach to znajdziecie też w dobrych cenach. My nocowaliśmy w Rakovicy gdzie było duzo prywatnych kwater.
http://www.rakovica.hr/index_en.htm
Jezeli jesteś zainteresowany to mogę ci podać adres kobiety u kórej my mielismy nocleg ale na gg 3635822(takie tu są zasady-zadnych ogłoszeń!). My równiez nie mieliśmy wiekszych wymagań kuchnia, łazienka - podstawowe rzeczy!
Pozdrawiam,

Czy możesz podać, tak dla orientacji, termin i cenę (bez adresu) :?:
An&Ko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) An&Ko » 25.05.2006 07:50

Jasne! Cena była 40E za 4 osoby za pokój. Tam gdzie my spalismy były 2 pokoje ale po drugiej stronie domu ta kobietka też miała jakies pokoje ale nie wiem dokładnie ile. Ceny w okolicy były około 12E/osobę bez dodatkowych kosztów.
Termin połowa lipca 2005.
Na pokrzepienie mogę dodać ze pojechaliśmy w ciemno a udało nam sie znależć za Omiszem apartament również za 10E od osoby nad samym morzem (ok 10m do morza) z przemiłymi gospodarzami.
W tym roku rówież do nich jedziemy tylko ze w czerwcu.
Pozdrawiam
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 25.05.2006 09:05

Bardzo prosiłabym o wiadomości po powrocie. Czy bardzo zmieniły się ceny i czy można jechac bez rezerwacji w pierwszej połowie sierpnia.
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 25.05.2006 11:40

Wiem coraz wiecej i moje samopoczucie sie poprawia :D . An&Ko odezwalem sie juz na gg, dziekuje. Znam coraz wiecej szczegolow i co najwazniejsze nie odbiegaja one znacznie od moich zalozen. Kwestia otwarta nadal pozostaje wybor trasy, przez niemcy czy czechy :?: Gdybym jechal na Istrie, nie zastanawial bym sie, przez Niemcy. Ale Plitvice, tu mam dylemat. Pomozcie. Pozdrawiam.
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 26.05.2006 07:12

Zostaw sobie Plitvice na powrót Ja tak właśnie robię. Ładnie się zakończy cały pobyt w Chorwacji
Pozdrawiam
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 31.05.2006 11:16

Przeanalizowalem rozne za i przeciw i na dzien dzisiejszy chyba pojade przez Niemcy, Hof. A jak Wy byscie jechali :?: Pzdr.
KasiaN
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KasiaN » 31.05.2006 12:50

Ja jednak zmieniłam zdanie. Wyjeżdżamy spod Warszawy i jedziemy przez Czechy, Slowacje i Austrię. Tam nocleg w okolicach Grazu ( w Oekotelu), a potem nad Jeziora Plitvickie. Tam zwiedzanie i nocleg a nastepnego dnia do Oisiu. Tak sobie postanowiłam i tak zrobie. :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Poznan-Dubrownik via Plitvice.Pytanie z gatunku pierwszy raz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone