Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań - Dubrownik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bahrij
Odkrywca
Poznań - Dubrownik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 17.05.2011 21:31

Witam Cro-maniaków.
Jadę (koniec lipca) z Poznania do Dubrownika z noclegiem po drodze. Gdzie nocleg - to jeszcze nie wiem - chyba "w ciemno" gdzieś w okolicach zachodniego Balatonu - tam wypada połowa drogi. Nie chcę jechać bez noclegu po przygodach w ub roku - przejazd z korkami w sobotę do Trogiru. Mam tylko problem: czy jechać trasą "turystycznie" przez Bratysławę lub przez Austrię i Węgry do np. Kesztely lub okolice i tu nocleg, a potem dalej przez Gorican, autostradą i Jadranką do Dubrownika, czy np. do Kesztely i na drugi dzień przez BiH "pionowo" na dół przez Banja Lukę i Mostar i wjazd na Jadrankę.
Podobno pierwsza wersja jest bardziej bezpieczna i "cywilizowana" z uwagi na poczynania policji w BiH (dowolność w określaniu wykroczeń drogowych).
Ponadto czas przejazdu przez autostradę i Jadrankę można bardziej określić. Może się mylę i dlatego proszę o pomoc doświadczonych cromaniaków, którzy "przerabiali" obie trasy w podpowiedziach: jaką trasę wybrać? Po autostradach w Cro już sporo jeździłem, ale czy przejazd przez drogi BiH nie dostarczy mi niepotrzebnych "niezapomnianych wrażeń". Nie muszę dodawać, że "szef" wyprawy optuje tylko za autostradą, sprawdzoną i zawsze przejezdną. Nadmieniam, że jadę z czwartku na piątek aby nie stać w korkach co przerabiałem w ub roku.
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 18.05.2011 11:44

Najbardziej cywilizowana trasa z Poznania to przez Niemcy, Austrię i Słowenię, jakieś 95 % trasy to autostrady.
andy46
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy46 » 14.06.2011 06:26

Witam...
Mam podobny dylemat. 10 sierpnia wyjeżdzam z rodzinką do Orebic, na Peljesac. W planach wakacyjnych mamy zwiedzenie Mostaru.
Mieliśmy jechać, jak zawsze(nasz trzeci wyjazd) chorwacką autostradą.
Od niedawna padł pomysł, aby jechać przez Bośnię i Hercegowinę, najpierw do Mostaru, tam nocleg i zwiedzanie, a póżniej do Jadranki, i dalej w Ston, na Peljesac. I też się zastanawiamy... Jak wygląda przejazd przez Bośnię, jak tamte drogi? przepisy?
Czy łatwo o nocleg w Mostarze?
Poproszę o wszelkie info..... Pozdrawiam wszystkich... :D
RapallaPL
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) RapallaPL » 19.06.2011 10:17

kammaj napisał(a):Najbardziej cywilizowana trasa z Poznania to przez Niemcy, Austrię i Słowenię, jakieś 95 % trasy to autostrady.

Witam .
Chciałbym poinformować , że A4 dochodzi już do Zgorzelca . Więc tym samym odcinek Zgorzelec - Liberec przez Zawidów jest z całkiem przyzwoitą nawierzchnią . Potem już sama autostrada obok Pragi i przez Brno Wien itd .
Czy ktoś to już przerabiał ??
Alternatywa trasy przez Krapkowice-Głubczyce-Krnov-Olomouc :idea: zaczynam się zastanawiać co jest lepsze :?:
Pozdrawiam .

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone