Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań-Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 13.06.2007 16:46

Trasa z Poznania do Dubrownika ma ponad 1600 kilometrów, można to na siłę cyknąć na raz, ale czy warto? Moim zdaniem to balansowanie na granicy ryzyka, przecież jedziecie na wakacje - warto się tak spieszyć? Ja w zeszłym roku jechałem do Dubrovnika z noclegiem na campingu w okolicy Mikulova w Czechach (trasa Poznań - Wrocław - Boboszów - Olomouc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split - Dubrownik. To naprawdę kawał drogi, przy czym niestety nie tylko autostradami. Przypuszczam, że najgorszy będzie kawałek Split - Dubrownik. Kręta, zatłoczona droga w zależności od natężenia ruchu 4 - 5 godzin a wy zmęczeni...
Trasa przez Niemcy nie jest szybsza - co prawda jedzie się autostradami, ale nadrabia się sporo kilometrów.
piciuk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piciuk » 13.06.2007 17:55

Rok temu jechałem "ciągiem" z Poznania do Zaostrogu (Makarska). Do Dubrownika musisz przejechać jeszcze ok.100 km. Wybrałem trasę przez Czechy (krótsza). Jeśli nie dasz się złapać na suszarkę również tańsza :D . Trasa przez Niemcy - dolicz płatne tunele w Austrii (jeden lub więcej) i cenę paliwka na "objazd".
Wyjechałem z domku ok. 11:00 (musiałem się wyspać :)) Kręte drogi w Polsce i Czechach łyknąłem w ciągu dnia. Autostrady Austrii i Chorwacji pokonałem w nocy - brak korków w tunelach w cro. Krótka drzemka 15-30 min. na parkingu na ostatnich kilometrach autostrady. U celu ok. 08:00.
Trasę polecam. Natomiast czy brać na jeden raz - zależy od stanu psychofizycznego kierowcy :?: . Nie chcę mieć nikogo na sumieniu. :wink:
majeczka
Cromaniak
Re: Ludzie Plis

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 13.06.2007 18:47

darko035 napisał(a):
majeczka napisał(a):
darko035 napisał(a):Proszę pomóżcie za dwa tygodnie wyjazd a ja w lesie!!!1 :!:

Polecam, w tym roku prawdopodobnie ja powtórzymy. :papa:
forum/viewtopic.php?t=14946&highlight=
Czy możesz napisać ile jest tych tuneli płatnych bo ja słyszałem że jeden ale prawdopodobnie się myle.

Nie było aż tak źle. O ile pamiętam, koszty tuneli w Austrii + winetka 10 dniowa wyniosły ok. 20 euro, do tego dodaj jeszcze 60 euro koszt benzyny przez Austrię. Placiliśmy zazwyczaj kartą, jednak na tunele przygotuj sobie gotówkę, :papa:
cinek74
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cinek74 » 19.06.2007 12:05

lechupe napisał(a):Prawdopodobnie 22-go po poludniu wystartuje z Piły :-)
Wtedy polece przez Czechy non-stop (2 kierowców)

2-ga opcja to wyjazd sobota rano i nocleg gdzies w okolicach mariboru na Slowenii

Tez ruszam 22-go z Glogowa na Dolnym Slasku - jak zobaczysz biale mondeo kombi z dwojka piecioletnich blizniakow na tylnej kanapie, i rodzicami z obledem w oczach na przednich fotelach to my ;-)
SZAKAL124
Turysta
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZAKAL124 » 19.06.2007 13:06

Jedziemy 4 raz do Chorwacji i zawsze przez Niemcy fakt ,że dalej około 200 km ale jest autostrada od granicy w Kostrzynie do mostu na Kryk około 14 godzin w tym roku wyjazd planujemy na 15.07
SZAKAL124
Turysta
trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZAKAL124 » 19.06.2007 13:09

Jedziemy 4 raz do Chorwacji i zawsze przez Niemcy fakt ,że dalej około 200 km ale jest autostrada od granicy w Kostrzynie do mostu na Kryk około 14 godzin w tym roku wyjazd planujemy na 15.07

skype szakal1241
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone