Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznajemy nam nieznane - MACEDONIA, GRECJA, ALBANIA - relacj

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
MarDomi
Cromaniak
Re: Poznajemy nam nieznane - MACEDONIA, GRECJA, ALBANIA - re

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 24.07.2014 20:34

Chcecie, my za trzy tygodnie wyjazd i 17-18 jesteśmy w Gjirokaster :)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 24.07.2014 21:31

Wjazd do Albanii od strony Grecji - przejście graniczne Konispol:
http://youtu.be/PCXSCWFNkdI

Przejazd przez Himarę:
http://youtu.be/3zr6fbthgRQ

Droga od Sarandy do Gjirokastry:
http://youtu.be/EmKny6XhGo0

Albania zrobiła na nas pozytywne wrażenie - trochę dziko ale w miarę przewidywalnie i bezpiecznie
Fajna jest Dhermi za Himare i restauracja Piratet (można znaleźć w necie)
Himare to miasteczko, więc jest większy chaos, co kto lubi.
Polecam Topgear 16x3 - jeżdzą po Sarandzie i po przełęczy Llogara nad Dhermi.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 24.07.2014 21:45

Dzięki za filmiki ... przypomniały mi Albanię ... :lol:

GREG_G napisał(a):Albania zrobiła na nas pozytywne wrażenie

... na nas albański Butrint też zrobił bardzo pozytywne wrażenie ale już np Ksamil nie za bardzo - wszystko zależy od tego kto co lubi ... :lol:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 24.07.2014 21:46

GREG_G napisał(a):Albania zrobiła na nas pozytywne wrażenie - trochę dziko ale w miarę przewidywalnie i bezpiecznie

Czyli tak jak na mnie ...
A filmiki fajne
Pozdrawiam
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 25.07.2014 19:42

Jedziemy w kierunku zarezerwowanego noclegu w miejscowości Dhermi kilkanaście kilometrów za Himare.
Wybraliśmy ten nocleg sugerując się opiniami, które przedstawiają tą miejscowość jaką niewielką wioskę z bardzo ładnymi plażami.

Jadąc przez Albanię najlepiej być dalekowidzem, patrzeć daleko przed siebie, wtedy widzi się piękne krajobrazy. Krótkowidzma dużo gorzej, popatrzcie na te pobocza na zdjęciu - śmieć na śmieciu. To jest największy problem tego kraju i chyba za szybko się porządku nie nauczą.

Obrazek

Obrazek

Mijamy bazę okrętów podwodnych z czasów zimnej wojny oraz zamek żony Ali Paszy - Porto Palermo. Widoki zapierają dech w piersiach, wysokie góry, niebieskie morze, na horyzoncie Korfu. Dobra jakość dróg.

Obrazek

Obrazek

Należy jednak cały czas uważać bo za każdym z mijanym zakrętów można napotkać na drodze krowy, konie czy kozy.

Nocleg wyszukaliśmy na booking.com sugerując się opiniami mówiącymi, że to pensjonat z miła rodzinną obsługą, świetnie położony. Co okazało się prawdą. Atutem był wielki telewizor w ogrodzie, dzięki któremu oglądaliśmy finał mistrzostw świata w piłce nożnej, w towarzystwie - kosowian :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mi nie pasowała jedna rzecz, z którą spotkałem się już w Grecji. Łazienka z prysznicem.... bez kabiny. Nawet bez zwykłej ceratowej zasłony. Do tego ciasno. Nie wiem kto wpadł na ten pomysł, zresztą idiotyczny. Kąpiesz się a potem masz zalaną łazienkę.
Moja żona mówi mi, że przesadzam, że na wakacjach można wiele odpuścić. Poza tą wadę pensjonat ma same zalety. Nocleg mieliśmy ze śniadaniem, ale nie w formie bufetu lecz z karty. Śniadania bardzo dobre, jedyne do czego się można przyczepić to posmak tymianku w: mleku, jajkach, miodzie. Tymianek i podobnie mocno
pachnące zioła rosną tu wszędzie, a ponieważ zwierzęta żyją "w wolnym wybiegu" automatycznie część potraw jest tymiankowa. Wyobraźcie sobie, że jecie śniadanie i wszystko obficie posypujecie ziołami
prowansalskimi :) Małym problem w Albanii jest również słaba wśród jego mieszkańców, szczególnie starszych, znajomość angielskiego. Ja przynajmniej nie zawsze dostawałem to o co prosiłem.

Obrazek

Do plaży mieliśmy blisko - w linii prostej, piechotą poszliśmy raz bo było po prostu do plaży stromo i powrót był męczarnią. Później jeździliśmy samochodem. Najbliższa plaża to Drymades, ulubione miejsce młodzieży z Tirany. Są bary, są parasole i leżaki i jest dyskoteka i sporo młodzieży. Przy plaży są i tworzą się nowe, raczej o niskim standardzie pola namiotowe. Zaletą jest to, że stawia się namioty w cieniu drzewek oliwnych. Jest dość duży parking i chyba zaczęto budować duży hotel. Na parkingu przestałęm mieć obawy, że mi ktoś ukradnie auto, stałem obok nowiutkich Mercedesów od E klasy wzwyż. Tym się powozi młodzież w Albanii. Na marginesie widać ogromne rozwarstwienie społeczne - są ludzie strasznie bogaci (Mercedesy, Land Rovery) i są zwykli chłopi i dzieci pasący kozy w górach.

Albania w budowie:
Obrazek

Albania to również kraj absurdów:
Obrazek

Plaża Drymades jest bardzo atrakcyjna. Możesz czas spędzić bawiąc się na plażowej dyskotece a możesz przejść kilkaset metrów i za skałkami przebywać w udosobnieniu. Warto jednak pamiętać drogie Panie, że
topless w Albanii jest surowo zakazany. W czasie gdy byliśmy w Albanii miała miejsce sytuacja, że jakieś 10 dziewczyn ze Szwecji wyszło w Sarandzie z hotelu i poszło na plaże tylko w majtkach. Policja
dostała ponad 20 wezwań a w samo przywrócenie porządku (Panie nie chciały się dostosować lub nie rozumiały o co prosi Policja) włączył się ambasador Szwecji. Naprawdę żałuję, że wtedy nie byłem w Sarandzie,
bo na pewno zainteresowałaby Was dokumentacja fotograficzna z tego zajścia :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po dwóch dniach przenieśliśmy się na główną plażę w Dhermii ponieważ ta nasza najbliższa nie dysponowała już miejscami parkingowymi. Dobrze się stało bo przy głównej plaży są małe zatoczki (z płatnymi
leżakami) i bardzo fajne lokale gastronomiczne. My upodobaliśmy sobie PIRATET z doskonałym jedzeniem w dobrych cenach. Za pierwszym razem ograniczyliśmy się do dwóch ogromnych PIZZ (koszt z napojami 38 zł) by później zamawiać owoce morza i inne smaczne potrawy. Dla przykładu za obiad dla 2+2 osób kosztował nas max 140zł, tyle że w tym były: wielka micha greckiej sałatki, duża pieczona Dorada i warzywami z grilla,
pasta z ogromnymi krewetkami, pizza, piwo, cola, wody a na koniec duża patera z wszsytkimi rodzajami deserów dostępnych w tym lokalu w otoczeniu melona. Sama ryba (sprzedawana na wagę) warta była połowę rachunku,gdybym nie brał ryby tylko jakąć pastę z owocami morza (micha za 15zł) to spokojnie za taki "jak komunijny" obiad zapłacilibyśmy poniżej 100zł. Nie szło przejść 20 kroków do auta, taki wypas :)
Miska świeżutkich muli około 15 zł. Dobrze, że byliśmy w Dhermii krótko, bo chyba musiałbym operować kartą kredytową :)Obok restauracji parking i bankomat. Według gospodarza naszego pensjonatu PIRATET to najlepszy lokal na jońskiej części albańskiego wybrzeża.

https://www.facebook.com/piratet.dhermi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracaliśmy inną trasą przez Albanię, kierując się
malowniczą przełęczą Llogara (z jednej strony góry widok na morze, z drugiej strony iglaste lasy jak w naszych beskidach)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

później Vlora, Fier (poniżej filmik z przejazdu)

http://youtu.be/kDf4bTmm6sk

jazda przez ich większe miasta ciekawa, odłóżcie na bok przepisy, grzeczność, kulturę i jedźcie prosto przed siebie. Jak będziecie ustępować to przez miasteczko będziecie jechać tydzień. Trzeba być stanowczym w jeździe, przecież oni też mają dobre i nowe auta i nie chcą sobie porysować lakieru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jechaliśmy w kierunku Elbasan, przemysłowe miasto, w którym co może być ciekawostką w latach 50tych Polska za pieniądze polskiego narodu wybudowała rafinerię (W ramach RWPG Polska odpowiadała za pomoc Albanii, Wietnamowi i Mongolii). Rafineria działa do dziś. Taki polski, PRL-owski ślad. Granicę Macedonii mijamy przed Strugą, znów w te wakacje widzimy jezioro ochrydzkie i kierujemy się, niestety już w deszczu, do Skopje, stolicy Macedonii - wrażenia z tego miejsca w kolejnym poście.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 25.07.2014 19:57

Piękne widoki, a kolor wody po prostu mnie urzekł! :) Super fotki. Pozdrawiam.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 25.07.2014 20:51

krajobrazowo Albania u Ciebie też zachwyca, śmieci aż tak nie widać ale wiem że jest tam z tym problem.

Zachwycają też ceny w knajpach :D

tylko z tym topless że zakazany to kijowo :mrgreen:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 25.07.2014 21:20

kmichal napisał(a):Wow Meteory ... My w drodze powrotnej też tam wjechalismy żeby zobaczyć kolejne 2 z nich ... :D
W zeszłym roku zaliczyliśmy pierwsze dwa ...
Warto jednak nadłożyć trochę drogi i je zobaczyć ... :D
Pozdrawiam.

Odwiedziłem je w 2010roku było cudownie tylko szkoda że nie zrobiliście zdjęć z miasteczka poniżej wtedy wszystko było by fajnie widać .Ale i tak foty są cudowne .
A Grecy w końcu dokończyli drogę Ekspresową co miała iść w stronę meteorów ?
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 25.07.2014 22:37

[/quote]A Grecy w końcu dokończyli drogę Ekspresową co miała iść w stronę meteorów ?[/quote]

żadnej ekspresówki nie zauważyłem :)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 26.07.2014 08:07

ArliJ napisał(a):krajobrazowo Albania u Ciebie też zachwyca, śmieci aż tak nie widać ale wiem że jest tam z tym problem.

Zachwycają też ceny w knajpach :D

tylko z tym topless że zakazany to kijowo :mrgreen:

wiesz, w przypadku niektórych czeszek czy starszych pań z niemiec, zakaz powinien również obowiązywać w Chorwacji, Grecji itd. :)
domyślam się, że w Albanii ten zakaz obowiązuje w miejscach publicznych, a nie na licznych dzikich plażach
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 26.07.2014 08:21

GREG_G napisał(a):
A Grecy w końcu dokończyli drogę Ekspresową co miała iść w stronę meteorów ?[/quote]

żadnej ekspresówki nie zauważyłem :)[/quote]

Tu ją widać https://www.google.com/maps/place/Meteo ... d4d8bc32ff
Miała być dokończona do 2013r .
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 26.07.2014 10:02

Masz może więcej fotek z samego Dhermi? Chodzi mi o miasteczko, nie plażę. Ono jest położone na wzgórzu i domy są w poniżej i powyżej drogi?
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 26.07.2014 12:03

Katja masz ciekawe zdjecie w awatarze, gdzie można je zobaczyć w pełnej rozdzielczości?

Dhermi położone jest na wzgórzu wzdłuż głownej drogi do vlory. W dół odgałezia sie na drogi prowadzące do plaż: głownej i drymades. Mielismy nocleg w yard paradise hotel blisko drymades - mlodziezowa dyskoteka na plaży. Troszke predzej jest zjazd na główną plażé i tam widzialem mnostwo apartamentow blisko plaży, sa ram restauracje, bankomat. Ogolnie nie jest to duza miejscowosc.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 26.07.2014 13:47

GREG_G napisał(a): Warto jednak pamiętać drogie Panie, że
topless w Albanii jest surowo zakazany.

czyżby Albańczycy też głosowali na pewne polskie partie, tak bojące się nagiego cycka? :mrgreen:
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 26.07.2014 15:31

GREG_G napisał(a):Katja masz ciekawe zdjecie w awatarze, gdzie można je zobaczyć w pełnej rozdzielczości?

Dhermi położone jest na wzgórzu wzdłuż głownej drogi do vlory. W dół odgałezia sie na drogi prowadzące do plaż: głownej i drymades. Mielismy nocleg w yard paradise hotel blisko drymades - mlodziezowa dyskoteka na plaży. Troszke predzej jest zjazd na główną plażé i tam widzialem mnostwo apartamentow blisko plaży, sa ram restauracje, bankomat. Ogolnie nie jest to duza miejscowosc.

Ale jesteście zadowoleni z wyboru? My jedziemy tylko we dwójkę, nie mamy rezerwacji i nie zamierzamy robić, chcę wybrać na miejscu coś niedaleko Vlory i wybór padł na Dhermi. Wcześniej będziemy stacjonować w Ksamilu, stąd lokalizacja drugiej kwatery.
Co do zdjęcia, to nie jest nigdzie wrzucone, uzywam go tylko jako avka ;) Jeśli interesuje Cię, gdzie zostało zrobione, to jest to Cro, scieżka z Jablanaca do fiordu Zavratnica. Chyba, że chciałeś zobaczyć, jak wyglądam, to na razie nic z tego :mrgreen: Może po powrocie skrobnę jakąś relację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Poznajemy nam nieznane - MACEDONIA, GRECJA, ALBANIA - relacj - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies