Re: Pożegnanie lata 2016 (Dolomity, Garda, SARDYNIA, Bawaria
napisał(a) dangol » 09.01.2017 18:49
Jaskinia została odkryta przez rybaków w XVIII wieku, ale na udostępnienie do zwiedzania trochę poczekała, gdyż dopiero w 1954 r. zamontowano oświetlenie, a w 1959 r. ukończono budowę dojściowych schodów.
Zwiedzanie trwa około 45 minut, udostępniona trasa ma długość około 580 m (w sumie odkryto około 4 km korytarzy). Jaskinia jest trochę inna niż te, które zwiedzałam do tej pory – nie jest to labirynt korytarzy łączących podziemne komory, ale jedna
wielgaśna grota, której fragmenty pokazywane przez przewodniczkę „zlewają” się ze sobą, podział na poszczególne sale jest raczej umowny
. Z tego powodu, nie mam pewności (cóż, po takim czasie wszystko mi się już pomieszało
), w którym konkretnie miejscu były zrobione poszczególne jaskiniowe zdjęcia, trudno mi je przyporządkować do opisu jaskini.
Na początku – słone jeziorko Lamarmora (długość 120 m, szerokość do 25 m, maksymalna głębokość 8 - 9 m, ale pośrodku jest całkiem płytko). Jeziorko nosi nawę na cześć Alberto Ferrero Della Marmora, XIX-wiecznego włoskiego przyrodnika i kartografa. Zasilane jest wodą morską przedostającą się syfonem do wnętrza jaskini. Pośrodku znajduje się stalagmit Acquasantiera (Kropielnica) wysokości 2 m, na jego szczycie zbiera się deszczówka kapiąca ze szczelin klifu Capo Caccia.
W jaskini są też inne jeziorka ( np. Lago dei Funghi, Lago Semilunare) , tyle że niewidoczne z trasy turystycznej.
Trasa przechodzi przez dużą komorę Sala delle Rovine ( Sala Ruin - nazwana tak od zniszczeń szaty naciekowej dokonanych przez pierwszych XIX-wiecznych zwiedzających jaskinię). Można tu zobaczyć słabe światełko dochodzące z zewnątrz szczelinami, nadające ścianom lekko niebieskawą barwę.
Kolejna Salla della Reggia (Sala Pałacowa) jest bardzo wysoka, z ogromnymi kalcytowymi kolumnami wysokości 9-18 m. Na ścianach umieszczono dwie marmurowe tablice upamiętniające wizyty króla Karola Alberta w jaskini w 1829 r. oraz 1841 r. Z dna jeziora wystaje stalagmit Albero di Natale (Choinka).
Za Salą Pałacową podchodzimy schodkami do Sali Smith noszącej nazwę na cześć angielskiego kapitana, który na początku XIX w. zainicjował eksplorację jaskini. Inna nazwa to Sala dell’Organo, gdyż jest ozdobiona jest wielką kolumną przypominającą organowe piszczałki. Następnie Sala La Cupola – stąd speleolodzy mają dostęp do części jaskini nieudostępnionej turystom. W grocie jest też Sala delle Trine e dei Merletti (Sala Koronkowa) z małymi kolumnami i naturalnymi niszami. Trasa jaskiniowa kończy się w najwyższym jej miejscu, tu strop jaskini jest bardzo niski. Nawet ja w jednym momencie musiałam się schylić, aby przejść do tzw. Sala La Tribuna della Musica (Muzyczna Galeria) z widokiem na Salę Pałacową i jeziorko Lamarmora.
Ostatnio edytowano 05.12.2019 15:40 przez
dangol, łącznie edytowano 1 raz