Re: Pożegnanie lata 2016 (Dolomity, Garda, SARDYNIA, Bawaria
napisał(a) dangol » 22.12.2016 17:27
Bosa spodobała mi się, gdy spacer po tym miasteczku pokazywali Małgosia i Paweł. Teraz nadarzyła się okazja
, żeby poznać to miasteczko osobiście.
Widok na Bosę pojawił się tak nagle
, że nie zdążyłam zrobić żadnej fotki „od góry” z drogi dojazdowej. Wracać w tym celu, w poszukiwaniu miejsca na przystanek gdzieś na poboczu, już nam się nie chciało…
Zanim wjechaliśmy do centrum, udaliśmy się boczną uliczką do miejsca, w którym kiedyś miasto się znajdowało. Celowo poprosiłam Grześka o dojechanie
najpierw tam, bo po zwiedzeniu obecnej Bosy zapewne pomięlibyśmy stary kościółek, jako że nie był po drodze do Alghero.
Założona przez Fenicjan osada początkowo usytuowana była u ujścia rzeki Temo. W czasach rzymskich ludzie przenieśli się dalej od morza, aż do XVI w. osada Bosa Vetus znajdowała się na lewym brzegu rzeki 2 km dalej od wybrzeża niż obecnie. Do nowej Bosy ludzie zaczęli się przenosić po wybudowaniu osady pod zamkowym wzgórzem Serravale, migracja trwała mniej więcej dwa wieki.
Jedynym śladem po dawnej Bosie jest kościół San Pietro Extra Muros (czyli Święty Piotr za Murami), który bardzo chciałam zobaczyć na własne oczy, a że odbicie od naszej trasy było nieznaczne
, więc udało się to zrealizować.
Świątynia pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła była pierwszą katedrą Bosy. Główna bryła (z czerwonego trachitu) została zbudowana w stylu romańsko-lombardzkim w latach 1062-1073 na ruinach starszej budowli. W latach 1110-1120 przebudowano absydę oraz dodano wieżę i nawy boczne. Na początku XIII wieku w stylu gotyckim przebudowano fasadę. Renowacja przeprowadzona w 1938 r. nieco zniekształciła oryginał…
Fasada z trzema ostrymi łukami, w centralnym portalu na nadprożu umieszczono małe figurki (pośrodku Madonna z Dzieciątkiem, po bokach św. Paweł z mieczem, św. Konstantyn Wielki (po sardyńsku Santu Antine ) z krzyżem i św. Piotr z kluczami do Raju.
Ostatnio edytowano 04.12.2019 13:29 przez
dangol, łącznie edytowano 1 raz