Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożegnanie lata 2016 (Dolomity, Garda, Sardynia, Bawaria)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
dangol
Weteran
Re: Pożegnanie lata 2016 (Dolomity, Garda, SARDYNIA, Bawaria

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.12.2016 19:49

Jak dla mnie, dość długo płytkie piaszczyste dno jest OK, Grzesiek jednak woli głazy i skałki, toteż po jakimś czasie przenieśliśmy się tam, gdzie było ich więcej.

23-IMG_8609.JPG

24-IMG_8612.JPG

25-IMG_8613.JPG

Co tam słychać pod wodą? Mogłoby być lepiej :mrgreen:

26-P9290065.JPG

27-P9290068.JPG

28-P9290072.JPG
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:35 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.12.2016 21:55

Rzeczywiście mogłoby być lepiej, bo rybka też taka smutna :wink: . W czerwcu ten duży parking przed kościółkiem był bezpłatny. Fajnie , że w naszych relacjach jesteśmy w tej samej okolicy :oczko_usmiech: .
pzdr. :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 13.12.2016 11:08

Mikeee napisał(a):kilka dni temu otrzymałem dostawę zamówionego wina znad jeziora Nezyderskiego - biorę się więc za leczenie :mrgreen:

Kilka litrów soprońskiego winka i u mnie się ostało,

dangol napisał(a):Przy okazji przedświątecznych porządków, w spiżarce odnalazła się flaszka Cannonau :D , ale zostawiamy ją :idea: na Święta....

i też na Święta czeka. Burcaka z Mikulowa jakoś na zapas nie kupowałem. :)

pzdr :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.12.2016 17:20

tiwa napisał(a): Fajnie , że w naszych relacjach jesteśmy w tej samej okolicy :oczko_usmiech: .
pzdr. :wink:

Fajnie :D , chociaż zapewne będziemy się rozmijać :wink: . Trochę wspólnych miejsc niewątpliwe też będzie, więc może trafi się kolejne "spotkanie" 8)

longtom napisał(a): Burcaka z Mikulowa jakoś na zapas nie kupowałem

I tak byłby to zapas na mniej niż tydzień :wink: , potem burczak nie jest już buraczakiem :lol:
A zapasik soprońskiego winka... Nawet jak się skończy, to masz "układy" 8) na kolejne dostawy!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 13.12.2016 17:26

29-IMG_8614.JPG

Z plaży podeszliśmy na grzbiecik (ciut powyżej miejsca, do którego można – oczywiście z opłatą parkingową – podjechać autem) z szutrową drogą prowadzącą na przylądek San Marco z latarnią morską. Gdybyśmy tam byli latem, z pewnością poszlibyśmy aż do latarni, ale pod koniec września niestety dzień był krótki, godzina już :roll: niemłoda, a my nawet jeszcze nie zdecydowaliśmy, gdzie będziemy spać tej nocy.

Minęliśmy namiocik z rękodziełem (różnego rodzaju skórzane maski), oczywiście :mrgreen: bez zainteresowania kupnem. Tak samo minęliśmy furtkę prowadzącą na spory teren stanowiska archeologicznego. Wiedziałam bowiem, że pozostałości po ważnym starożytnym mieście :? nie są imponujące, a skoro znawczynią tego typu zabytków nie jestem, a Grzesiek w ogóle nie wyraża nimi zainteresowania, to byłaby :roll: strata czasu. O opłacie (fakt, niewielkiej :wink: ) za bileciki nie wspominając.
Ogólny widok na ruiny (położone na zboczu opadającym do morza) mieliśmy z podejścia do hiszpańskiej wieży San Giovanni, górującej nad odwiedzoną przez nas plażą.

30-IMG_8619.JPG

Z informacjami na temat Tharros zapoznałam się przeglądając ulotkę pobraną w informacji turystycznej. Świetna jest także strona http://www.tharros.sardegna.it/en/archa ... monuments/ - po jej przeglądnięciu o starożytnym mieście wiem więcej :oczko_usmiech: , niż gdybym zwiedziła wykopaliska.

31-IMG_8620.JPG

Tharros było najbogatszym i najważniejszym antycznym portem na Sardynii. Miasto około 800 roku p.n.e. założyli Fenicjanie, w VI w. p.n.e. rozbudowali je Kartagińczycy, szczyt rozwoju przypadł na połowę III w. p.n.e., po zajęciu przez Rzymian.
Z rzymakiego okresu pochodzi większość zachowanych fragmentów miasta…
Ludzie mieszkali tu jeszcze w czasach bizantyjskich, stopniowy upadek miasta przyniosły ataki piratów w VIII i IX w. Tharros ostatecznie opustoszało około 1070 r., gdy mieszkańcy przenieśli się w głąb lądu, na tereny dzisiejszego Oristano.

32-IMG_8628.JPG

33-IMG_8629.JPG
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:38 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.12.2016 21:55

Torre di San Giovanni położona jest w najwyższym punkcie półwyspu (50 m n.p.m.).

34-IMG_8615.JPG

Wieżę zbudowali Hiszpanie na przełomie XV i XVI w. prawdopodobnie za panowania Filipa II. Przy budowie wykorzystano materiał z ruin Tharros.
Po kilku wiekach funkcji obronnej , w 2-giej połowie XIX w. została obsadzona przez walczących z narastającym problemem przemytu. Wówczas na tarasie wieży – zamiast armat – pojawiły się kamienno-ceglane mieszkania dla strażników.

35-IMG_8618.JPG

36-IMG_8630.JPG

Wejście jest płatne (bodajże 3 euro od osoby), ale chociaż podeszliśmy do niego, ostatecznie zostaliśmy na zewnątrz – widoki były niezłe i z tego poziomu :wink: .

W necie trafiłam na taką panoramkę:
http://panoramy.zbooy.pl/360/show.html? ... ang=p&t=32

Nasze :) fotki w kierunku północnym...

37-IMG_8631.JPG

38-IMG_8634.JPG

39-IMG_8633.JPG

40-IMG_8635.JPG
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:40 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.12.2016 21:58

A to ujęcia w kierunku końca półwyspu...
Od strony Tharros jak zwykle spokojna :) laguna - nic dziwnego, że Fenicjanie tu właśnie zbudowali port.
Od strony otwartego morza też było spokojnie, ale zazwyczaj o tę część półwyspu uderzają :roll: naprawdę spore fale.

41-IMG_8624.JPG

42-IMG_8625.JPG

43-IMG_8627.JPG

Zwróciliście uwagę na auta na dole?

44-IMG_8626.JPG

Raczej stały tam :roll: nielegalnie, bo w pewnym momencie podjechało tam auto policyjne i :oczko_usmiech: uwieczniło pojazdy na zdjęciach. Właściciele zapewne dostali je później wraz ze stosownym rachunkiem :wink: .

Gdy wracaliśmy z wieży w kierunku naszego samochodu, widzieliśmy tych samych policjantów fotografujących auta nie należące do obsługi wykopalisk, które :roll: podjechały szutrówką powyżej utwardzonej parkingowej części, pomimo ewidentnego znaku zakazu...
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:42 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.12.2016 22:00

Na widzianą z góry plażę Torre San Giovanni di Sinis nie zeszliśmy, pomimo że fajnie wyglądała :) . Na plażowanie nie mieliśmy już czasu, a zejść tylko po to, żeby zaraz wspinać się z powrotem :wink: ? Jakoś nam się nie chciało...

45-IMG_8637.JPG

46-IMG_8640.JPG

47-IMG_8641.JPG

48-P9290083.JPG

Wróciliśmy więc do auta, nie zbaczając po drodze również na plażę Mare Morto (zwaną też Su Siccu).
A może byłoby warto było uiścić 10 euro za nocny postój tam właśnie? Dziś już nie warto się nad tym zastanawiać...
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:44 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 15.12.2016 20:30

Rozważaliśmy zaglądnięcie jeszcze na którąś z licznych plaż półwyspu Sinis i być może zatrzymanie się na noc na którejś z nich.
Jednak już po ulokowaniu się w aucie, zdecydowaliśmy się :idea: na powrót tam, gdzie spaliśmy poprzednio.

Na moment ponownie zawitaliśmy w Cabras - rano zapomnieliśmy kupić makaron, więc trzeba było zrobić to teraz :wink: . Pojechaliśmy więc do „Conada” (ta sieć marketów miała u nas wzięcie :) ), przy okazji w pobliskiej restauracji uzupełniliśmy zapas wody.

Nad morzem było więc kolejne spaghetti przetrwania 8) , przyrządzane już przy świetle latarki.

49-P9290090.JPG

50-IMG_8645.JPG

No i zachód słońca :) … Tyle, że było :mrgreen: znacznie zimniej niż poprzedniego wieczoru, no i :? wiało mocniej.

53-P9290089.JPG

51-IMG_8647.JPG

52-IMG_8648.JPG

Tego dnia przejechaliśmy około 75 km.
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:47 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 16.12.2016 20:05

Piątek, 30 września

Rano :mrgreen: nadal wiało. Chcieliśmy pobyć tu jeszcze trochę, po śniadaniu zażyć kąpieli… Ale nie w wichurze!
Kormoran zresztą też nie miał ochoty na przesiadywanie tego ranka na swej ulubionej skałce

1-IMG_8649.JPG

2-IMG_8650.JPG

Postanowiliśmy, że staniemy gdzieś po drodze, może :idea: będzie lepiej? W planie było dotarcie do Alghero i znalezienie noclegu gdzieś w pobliżu. Mieliśmy na to prawie cały dzień, więc spoko :wink: .

Od Mari Ermi do SP 7, nią do SP66 aż do małego ronda na północ od Riola Sardo…

Tu krótka uwaga na temat miejsca, w którym co prawda nie zatrzymaliśmy się :wink: , ale ważnego ze względu na to, co tam znaleziono. Otóż, wkrótce po tym jak z bocznej drogi od Mari Ermi wjedzie się na SP7 w kierunku północnym, znajduje się nuragijska nekropolia Mont’e Prama, odkryta przypadkowo na polu w 1974 r.
Przy drodze nie ma żadnego oznakowania stanowiska archeologicznego (albo po prostu nie zwróciłam na to uwagi :wink: ), ale nawet gdyby było, to na miejscu :roll: nie ma czego oglądać. Wydobyte z ziemi (niestety w kawałkach) piaskowcowe figury przedstawiające prawdopodobnie nuragijskich wojowników, obecnie (po złożeniu w całość) są eksponowane w muzeum.
Fotki gigantów z Monte Prama pokazywane były w relacji Kulek z wizyty w muzeum w Caglari podczas ich pierwszej sardyńskiej wyprawy. Ponoć jakieś figury można zobaczyć także w muzeum w Cabras, ale nie mogę tego potwierdzić, bo w miasteczku byliśmy tylko na zakupach :) .
Niektóre rzeźby miały wysokość nawet 2,5 m, a wyciosane zostały z pojedynczych kamiennych bloków o wadze dochodzącej do 400 kg. Figury datowano na koniec VIII wieku p.n.e. (wg niektórych nawet na X w. p.n.e.), więc są starsze od greckich kurosów.

Za Riola Sardo skierowaliśmy się na północ drogą nr 292. Postanowiliśmy, że gdy :idea: dotrze ona do wybrzeża, zatrzymamy się na śniadanie. Nie mieliśmy wielu miejsc do wyboru, gdyż droga wkrótce znów odjeżdża daleko od morza. Coś jednak upatrzyłam :) sobie przeszukując internet przed wyjazdem...Jak się wkrótce przekonacie, czas spędzony przed monitorem nie był tak całkiem stracony, jak się na początku wydawało :wink: .
Ostatnio edytowano 03.12.2019 21:54 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2016 15:27

dangol napisał(a):
Mikeee napisał(a): dawka wina wpływająca leczniczo na organizm ludzki to 2 gramy na każdy kilogram ciała :P .
Natomiast dawka wina, która wciąż nie powoduje uszczerbku na zdrowiu, to dla mężczyzny 0,7l, dla kobiety 0,5l dziennie

Instynktownie to wyczywam :wink: ,chociaż poza wakacjami czy uroczystościami wszelakimi, pozostaję zazwyczaj na dawce leczniczej :wink: , w sumie niezbyt dużej, jeśli ma się w kieliszku przednie wino :P .

Postaram się w takim razie ograniczać, żeby zejść do tej dawki, która wciąż nie powoduje uszczerbku na zdrowiu...

Pozdrawiam,
Wojtek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.12.2016 18:14

dangol napisał(a):Fotki gigantów z Monte Prama pokazywane były w relacji Kulek z wizyty w muzeum w Caglari podczas ich pierwszej sardyńskiej wyprawy. Ponoć jakieś figury można zobaczyć także w muzeum w Cabras, ale nie mogę tego potwierdzić

Ja niby też nie, bo w muzeum w Cabras też nie byliśmy.
Z tego co pamiętałem z Cagliari, poza tym też gdzieś jeszcze wyczytałem, to najciekawsze postacie właśnie w Cagliari się znalazły, Cabras w ogóle nie rozważaliśmy w planie podróży.
Natomiast miałem też okazję porozmawiać chwilę (na ile pozwolił mój angielski) z przewodnikiem po jednym z miejsc archeologicznych na Sardynii (bardzo ciekawym, dotarliśmy tam pod koniec podróży) i on także stwierdził, że jak Giganti di Mont'e Prama - to tylko w muzeum w Cagliari :idea:
Powiem szczerze, że widok tych postaci jest jednym z tych, które najbardziej zapadły mi w pamięć podczas wizyt w różnych muzeach archeologicznych.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 19.12.2016 00:34

mi kościółek San Giovani podobał się bardzo. Zresztą widok na Capo San Marco spod wieży również 8) .

Franz napisał(a):
dangol napisał(a):
Mikeee napisał(a): dawka wina wpływająca leczniczo na organizm ludzki to 2 gramy na każdy kilogram ciała :P .
Natomiast dawka wina, która wciąż nie powoduje uszczerbku na zdrowiu, to dla mężczyzny 0,7l, dla kobiety 0,5l dziennie

Instynktownie to wyczywam :wink: ,chociaż poza wakacjami czy uroczystościami wszelakimi, pozostaję zazwyczaj na dawce leczniczej :wink: , w sumie niezbyt dużej, jeśli ma się w kieliszku przednie wino :P .

Postaram się w takim razie ograniczać, żeby zejść do tej dawki, która wciąż nie powoduje uszczerbku na zdrowiu...

:lol:
ja też do tej dawki powoli dochodzę. Tyle, że od dołu...

pozdrawiam,
M
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.12.2016 17:30

W tej części wybrzeża są trzy miejscowości: Torre del Pozzo, S’Archittu , Santa Carterina di Pitturini.
Na śniadaniowy przystanek wybrałam tę środkową :) , z widokiem również na pierwszą.

W S’Archittu jest kilka plaż (w pozostałych miejscowościach takoż), ale najładniejsza widokowo jest ta w części północnej, z dala od zabudowań. Dochodzi się do niej pieszo, po zostawieniu auta na małym bezpłatnym parkingu na skraju miejscowości (w pobliżu jest sklepik).

Całkiem blisko parkingu jest „właściwa” plaża S’Archittu, a przy niej mały porcik, jakaś restauracja, no i domy. Nie ona była naszym celem, ale zeszliśmy tam na moment, żeby popatrzeć na to, co widać w kierunku południowym.
Zatokę zamyka półwysep Balena z aragońską Torre su Puttu (zwaną też Torre del Pozzo). W pobliżu cypelka są jakieś plaże, a w południowej części S’Archittu znajduje się plaża Stella.

1-IMG_8651.JPG

2-IMG_8652.JPG

3-IMG_8653.JPG

4-IMG_8654.JPG

5-IMG_8656.JPG
Ostatnio edytowano 03.12.2019 22:03 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.12.2016 17:32

Zapakowaliśmy w torbę śniadaniowo-plażowy ekwipunek i ruszyliśmy wybrukowaną ścieżką na plażę Arco S’Archittu, nazwaną tak od mieszczącego się w pobliżu naturalnego łuku skalnego (pierwotnie była tu morska grota) wypłukanego przez morskie fale w wapiennym cypelku.
Miejsce wylosowało się świetnie, bo nie dość że ładne :) , to na dodatek było bez wiatru :D . Ale nawet jak wieje na morzu, to skały skutecznie plażę osłaniają :wink: .

1-IMG_8657.JPG

2-IMG_8658.JPG

3-IMG_8660.JPG

4-IMG_8661.JPG

5-IMG_8662.JPG
Ostatnio edytowano 03.12.2019 22:09 przez dangol, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Pożegnanie lata 2016 (Dolomity, Garda, Sardynia, Bawaria) - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone