Balum napisał:
"Do mapki mam jeszcze pytanka:
- nie zauważyłem skali, jaką odległość przedstawia jedna "kratka" - sektor mapki?
- jak dobrze zrozumiałem, to centrum Brela jest przy porcie, na prawym brzegu twojej mapki - południowo-wschodnia część Brela, czy to się nazywa Solina?"
1.Skala: jedna kratka to 100 metrów
2.Tak centrum na załączonej fotografii mapki znajduje się po prawej stronie
3.Soline to część portowa Breli i jednocześnie centrum tego miasteczka. Tu znajdują się niemal wszystkie hotele, a co za tym idzie jest tu najwięcej ludzi, którzy okupują miejscowe restauracje i bary. W samym centrum jest kompleks usługowo-handlowy. Jest tu m.in. poczta (znaczek do Polski 3,5 kuny, można tu wymienic pieniądze - ale uwaga prowizja 1,5%), kantor (nie ma prowizji), sklep samoobsługowy- Konzum, agencja turystyczna, sklep sportowy (z internet cafe). Natępny kbantor, jak i kawiarenka internetowa sa bliżej portu (niecale 100 m dalej).
AdamK napisał:
Jeszcze jedno małe pytanko - czy mógłbyś polecić jakąś fajną pizzerię.
W samym centrum bardzo blisko poczty, w ogródku (duże zadaszenie) jest bardzo miła i sympatyczna pizzeria. Jedliśmy dwie pizze: duża Frutti di Mare - 38 kun, duża z kurczakiem i ananasem -33 kun (małe odpowiednio: 33 kuny, 28 kuny). Pizze są wielkości mniej więcej 40 cm, na cienkich spodzie. Piwo małe (0,25) 8 kun, duże (0,5) 13 kun.
Po knajpkach specjalnie nie chodziłem, ale raz wieczorem zaszaleliśmy: ostopus salat z chlebem (35 kuny), cały talerz smażonych małych rybek z chlebem (szprotki, 25 kun), frytki (około 15 dag, 12 kun).
Przy wielu restauracjach wystawione jest menu z cenami ( i często ze zdjeciami, przynajmniej wiadomo czego się spodziewać).
Octopus salat (salatka z osmiornicy)
pozdrowienia