Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożary w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 31.07.2015 19:27

Cornugon napisał(a):Witam
Na forum na onet znalazłem pojedynczą wzmiankę o pożarze na Istrii, ale rzadnego potwierdzenia nie mogę znaleźć. Ktoś coś widział, ktoś coś wie ? Z góry dziękuję za informacje

24 lipca wróciłem, widziałem przez kilka dni w chorwackiej telewizji informacje o pozarze na Istrii ale nie pamiętam dokładnie w którym miejscu. skupiali się wtedy w tv na tym co się działo w rejonie Trstenika na Peljeszacu, tam były chyba największe pożary.
jujec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jujec » 01.08.2015 09:23

Wszystko, ok ja jestem na campie koło Orebicza.
Czy i kiedy będzie następny pożar trudno przewidzieć, jest bardzo gorąca i sucho.

pozdr Jarek
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 01.08.2015 11:27

jujec napisał(a):Wszystko, ok ja jestem na campie koło Orebicza.
Czy i kiedy będzie następny pożar trudno przewidzieć, jest bardzo gorąca i sucho.

pozdr Jarek

Dzięki na takie konkretne info czekałem.

Pozdrawiam :papa: miłego wypoczynku :hut:
Chrobry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chrobry » 21.08.2015 15:03

Promem Orebic --> Korcula. Mam zamiar odwiedzić Korcule tym promem. Z tego co wiem, od portu do centrum jest coś koło 3km ? Czy wybranie się pieszo z dzieckiem 6lat nie nastręczy jakiś problemów ? Jak jest faktycznie z tą odległością od zejścia z promu do centrum ?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 21.08.2015 15:11

Chrobry napisał(a):Promem Orebic --> Korcula. Mam zamiar odwiedzić Korcule tym promem. Z tego co wiem, od portu do centrum jest coś koło 3km ? Czy wybranie się pieszo z dzieckiem 6lat nie nastręczy jakiś problemów ? Jak jest faktycznie z tą odległością od zejścia z promu do centrum ?

Jeśli jedziesz tylko zwiedzić, to skorzystaj z promu osobowego albo taksówki wodnej z Orebica. Dopływa do samej Korczuli do starego miasta.
Chrobry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chrobry » 21.08.2015 15:15

Czy te taksówki czy prom osobowy są jakoś oznaczone ? Gdzie ich szukać ?
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 23.08.2015 17:52

Prom na stare miasto w Korculi odpływa z nabrzeża za parkingiem w porcie Orebic. Bilety na promie po 15 kun. Jadrolinią (promem samochodowym) do Domince bilet 16 kun, a idzie się ok 30 minut. Jest momentami pod górę tak, że dziecko może się zmęczyć.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 23.08.2015 18:05

Co prawda to nie ten wątek ...
Chrobry napisał(a):Czy te taksówki czy prom osobowy są jakoś oznaczone ? Gdzie ich szukać ?

Prom Orebic - Domince
P7250004.JPG

Statek osobowy Lovor Orebic - Korcula - tu akurat przy nabrzeżu tuż obok starówki.
P7250026.JPG

Oczywiście jeśli bez auta to tylko statkiem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.08.2015 19:42

W temacie...

2012 rok.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.08.2015 07:31 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 23.08.2015 19:56

FUX a to gdzie ??
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.08.2015 21:20

Soline 2012.
Było nieciekawie...
W parę minut spakowani i spadaliśmy w kierunku Mlini. Po kilku godzinach powrót bez strat.
Chorwaci mieli pełno w spodniach. Dużo nie brakowało.
Jedna burza w górach, jeden piorun i tak to poszło. Kilka samolotów, kilka dni gaszenia, mrowie strażaków.
Ogień zatrzymali zaraz za tymi domami po lewej z paletami. Doszedł do tarasów. My mieszkaliśmy na prawo trzeci rząd w prawo od Jadranki w kierunku morza.
W nocy, w dzień ruch był zamykany na długi czas. Korek sięgał ponoć Dubrovnika. Samoloty czekały na pasażerów, a dojazdu nie było.
krzysiek bb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek bb » 24.08.2015 05:59

FUX po co ten wpis i zdjęcia? Efektowne ale ten wątek dotyczy aktualnej sytuacji pożarowej a nie wspominek.
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 24.08.2015 06:49

FUX napisał(a):Soline 2012.
Było nieciekawie...
W parę minut spakowani i spadaliśmy w kierunku Mlini. Po kilku godzinach powrót bez strat.
Chorwaci mieli pełno w spodniach. Dużo nie brakowało.
Jedna burza w górach, jeden piorun i tak to poszło. Kilka samolotów, kilka dni gaszenia, mrowie strażaków.
Ogień zatrzymali zaraz za tymi domami po lewej z paletami. Doszedł do tarasów. My mieszkaliśmy na prawo trzeci rząd w prawo od Jadranki w kierunku morza.
W nocy, w dzień ruch był zamykany na długi czas. Korek sięgał ponoć Dubrovnika. Samoloty czekały na pasażerów, a dojazdu nie było.

Nie strasz Pan :), niektórzy jeszcze przed wyjazdem. Jak umieszczasz takie fotki to daj date :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.08.2015 07:30

krzysiek bb napisał(a):FUX po co ten wpis i zdjęcia? Efektowne ale ten wątek dotyczy aktualnej sytuacji pożarowej a nie wspominek.

Bo o tym ten wątek.
:wink:

Fotki obrazują skalę zagrożenia. Wpis, iż czasami trzeba spier.... w tempie ekspresowym z wydawałoby się bezpiecznego miejsca. Samoloty latały dosłownie nad głową. Syf w postaci środka gaśniczego w woda morską należy szybko zmyć z samochodu i innych sprzętów czy roślin. Kilka razy taką szprycę dostaliśmy, kiedy kładli zaporę aby pożar nie poszedł na nas.
Ta substancja jest bardzo szkodliwa.
Info od chorwackiego strażaka, syna gospodarza, u którego mieszkaliśmy.
martabartek
Croentuzjasta
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 21.09.2015 07:41

Co to za wiatry mega silne w Tucepi ? I o co chodzi z tymi zoltymi samolotami latajacymi nad moja glowa ? Ratunkowe ? Cos sie stalo ? Cala noc slyszelismy pogotowie tudziez straz pozarna.... Chorwackiego nie znam wiec moze Pani Kasia nam napisze pare slow czy cos sie stalo ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone