Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożary

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 10.08.2007 13:55

Musicie zapytac Chorwatow, nasi przesympatyczni :?: Chorwaci Włosi i inne nacje podpalaja sami lasy z tych czy innych przyczyn ,jedni aby otrzymac dotacje ,drudzy aby miedzy innymi oczyscic teren z min. Tak pisza gazety.Ale maja swietny sposob ,aby nie być ukarani ,coś dla milosnikow zwierzat :evil: :cry: polewaja koty benzyna i puszczaja w lasy :evil: 8O
Maryjka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maryjka » 10.08.2007 20:51

Doti dzięki za link .Trochę mnie ta informacja ambasady uspokoiła .Choć z tym niżem to chyba niebardzo .W niedzielę wczesniej w Sibeniku miał padac deszcz teraz widzę jasne słońce .......Samochód zapakowany ,nie ma odwrotu jutro ruszamy .Chcę wierzyć ,że wszystko będzie dobrze .Cały rok cięzka praca i nie może być tak ,że te chwile urlopu zamiast oddać się błogiemu relaksowi trzeba byłoby sledzić kierunki wiatrów i umykac przed ogniem .Nie wchodzi w grę .Jestem w czepku urodzona i musi być wszystko OK.Odezwę się po powrocie . :P
JMarcinR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JMarcinR » 10.08.2007 22:05

Pożar to poważna sprawa, ale nie należy popadać w przesadę. Gdybyśmy tylko opierali się na tym co podają media to należałoby dojść do wniosku, że z dymem poszła już caluśka Chorwacja od Osijeka po Dubrownik. Pożary w tym klimacie będą zawsze ale na pewno nie jest tak, że spłonęło całe wybrzeże.
Kumpel był na wyspie Murter właśnie wtedy gdy u nas mówili, że się paliła - istotnie paliło się trochę lasu w głębi wyspy a on byczył się na plaży, popijał piwko i patrzył jak strażacy co chwila podjeżdżają po wodę i samolot kursuje w tą i z powrotem.
Teraz gdy gdzieś spłonie stodoła to robi się z tego klęskę bo oglądalność rośnie.
seesaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seesaw » 11.08.2007 10:20

JMarcinR wiesz.. wiadomo, że media zawsze przesadzają, ale ja byłam w miasteczku gdzie ogień dosięgnął morza, a samolotów nie było bo "w nocy te samoloty nie latają".
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 11.08.2007 15:37

petris napisał(a): polewaja koty benzyna i puszczaja w lasy :evil: 8O

Petris poważnie tak robią????Kotów co prawda nie cierpię,ale trudno mi cos takiego sobie wyobrazić.
JMarcinR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JMarcinR » 11.08.2007 20:46

seesaw napisał(a):JMarcinR wiesz.. wiadomo, że media zawsze przesadzają, ale ja byłam w miasteczku gdzie ogień dosięgnął morza, a samolotów nie było bo "w nocy te samoloty nie latają".

Masz rację :( to mogło nie być miłe. Nigdy nie widziałem prawdziwego pożaru lasu i nie żałuję.
Ale nie zamierzam planować urlopu na podstawie tego co mówią w "Wiadomościach" Sytuacja ciągle się zmienia i bez większego znaczenia jest czy pożar był koło Dubrownika tydzień temu czy będzie jak ja tam będę - co ja gadam - pierwszy wariant jest lepszy dla mnie.
Karas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karas » 15.08.2007 21:48

Właśnie wróciłem z Makarskiej (10dni) wycieczki do KrKa i do Dubrovnika, nie widziałem żadnych pożarów.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 15.08.2007 21:55

10.08 / 11.08 dobrze popadało tak że już pewnie spokojnie :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 16.08.2007 18:00

GREB -- Croatian Prime Minister Ivo Sanader said on Sunday that his country would buy five planes to boost firefighting efforts.

The announcement came as his country has been battling hundreds of wildfires during the past month.

After meeting with fire departments heads at Divulje in southern Croatia, Sanader said that he would propose purchasing another two Canadair water-carrying aircraft and three air tractor planes at the government's session on Thursday, the Croatian news agency HINA reported.

Sanader said there was no need for declaring a state of emergency after recent blazes in southern Croatia.

Tourists were not disturbed, which proves that Croatia is a safe destination, and Croatia was also able to help other countries such as Bosnia-Herzegovina and Macedonia to fight wildfires, Sanader said.

According to Croatian fire department chief Mladen Jurin, there have been 850 outbreaks of fires so far this month and that there are currently 20 of them still burning in the Adriatic region.

Croatian media said that 18 people have died in fires this year and 36 have been injured while material damage amounts to 126.5 million kuna (23.7 million U.S. dollars).

Sanader said that this year the government had earmarked 550 million kuna (103 million dollars) for fire-fighting activities. Of this, 120 million kuna (22.5 million dollars) was spent on the purchase of fire-fighting vehicles, and 65 million kuna (12 million dollars) were allocated to the defense ministry for the maintenance of Canadair aircraft and other equipment.

Croatian Defense Minister Rončević said that this year Croatian Air Force planes had performed 5,764 flights as part of fire-fighting efforts and dropped 27,000 tons of water.
urbandi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) urbandi » 16.08.2007 19:58

pożar nad Dubrownikiem

Obrazek

pozdr
duszka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) duszka » 17.08.2007 17:15

Byłam w Mlini w dniu kiedy zaczął sie pożar (4.08.2007). Mogę wszystkich uspokoić, że wszystko co miało sie spalić to się spaliło, praktycznie na odcinku Dubrovnik - Cavtat. Zabudowania nie uległy zniszczeniu tylko przyroda. Śmiało można się wybierać w tamte strony. Woda ciepła a pogoda jak zwykle dopisuje :)
seesaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seesaw » 18.08.2007 22:38

Uff.. Dziękuję Duszka za informacje, uspokoiłaś mnie :)
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 05.09.2007 12:16

a ja bylem na hvarze i sie palilo ze hey
ogien do wysokosci sosny w Ivan Dolac
a tunel plitve jak dziala kazdy wie

pozdrawiam
JMarcinR
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JMarcinR » 13.09.2007 21:13

Wróciłem z Trogiru 18-25.08 i Korculi 25.08-1.09. Ogień widziałem tylko gdy sąsiad grillował ;) .
Po drodze widziałem wypalone kikuty drzew, ale pod nimi była "zielona" roślinność, więc sądzę, że to jeszcze sprzed roku.
Pozdrawiam
Yoanna
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yoanna » 26.04.2008 09:54

Witam. :D
W zeszłym roku byłam w Cro i przeżyłam koszmar, związany z pożarem... miejscowość w której spędzałam wakacje to Primosten(miasteczko Bilo).
Wszystko było by dobrze, gdyby nie to, że chcieliśmy pomóc naszemu gospodarzowi i zostaliśmy aż do nadejścia chmury popiołu i duszącego dymu.
Na stronie pierwszej tego tematu widać zdjęcia tej góry, na której mieszkaliśmy.
Gdy uznalismy, że czas uciekać, zjechaliśmy na dół, po czym zaczęliśmy kierować się w stronę Primosten. Niestety, na pierwszym zakręcie okazało się, że nie ma przejazdu ani w stronę Primosten, ani Sibenika.
Staliśmy na zakręcie i modliliśmy się żeby płomienie nie doszły do nas.
Podjęłam próbę rozmowy ze strażakiem, od którego dowiedziałam się że samoloty z wodą nadlecą za godzinę...
W życiu nie przeżyłam czegoś tak strasznego. Na samą myśl, co tam się zdarzyło do dziś przechodzą mnie ciarki.
Wszystko skończyło się szczęśliwie, dzięki samolotom, które przyleciały(jak to w Chorwacji, z opóźnieniem).
Dopiero po tym przeżyciu uświadomiłam sobie, jak ważna jest w życiu choćby sekunda...

Mam również fotki z tego piekła, lecz nie wiem jak je mogę tu wstawić :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Pożary - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone