Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożar w Vodicach - ewakuacja turystów

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 12.08.2012 08:02

Witam wszystkich, którzy obecnie wypoczywają w Vodicach.
My dojechaliśmy wczoraj z Trogiru.
Dzisiaj o 5.30 ewakuowano nas z apartamentu z powodu pożaru i towarzyszących wybuchów obok albo w dyskotece Hacjenda. Pożar rozprzestrzenił się w ciągu 20 minut w kierunku Srimy. Wyglądało to groźnie, na szczęście po około 2 godz. sytuację opanowano. Nie wiem co dzieje się w Srimie, mam nadzieję, że nikt nie ucierpiał.
Dzieci początkowo przestraszone, w pierwszej chwili zasugerowano nam ucieczkę w kierunku plaży. Zabraliśmy dokumenty i koce. Po chwili okazało się, że zdążymy spakować się prawie kompletnie i czekaliśmy w samochodzie na dalsze instrukcje. Po około godzinie już wiedzieliśmy, że nie musimy uciekać. A potem dzieciaki z otwartymi buziami obserwowały samoloty gaszące pożar. Co tam się wydarzyło, czy ktoś wie więcej?
lukas774
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas774 » 12.08.2012 08:21

Ja jestem w Tribunj i rano słyszęliśmy latające samoloty, domyśliliśmy się , że się gdzieś pali i to bardzo blisko.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.08.2012 08:50

Nie wiem czy to ważne ale w Vodicach przebywał nasz kolega Moderator Janusz B. Dziwne mnie się wydaje, że kolega Janusz tak szybko i niepostrzeżenie opuścił Vodice pomimo rodzinnego, przyjacielskiego przyjęcia go przez Dario i ulokował się w Trogirze. Gdy go nie było to pożarów nie wzniecano. Nieprawdaż, że jest to dziwne i zastanawiające. Ciekawe skąd ten pożar się wziął. Sam z siebie. Gdzie kolega Janusz przebywa tam bywają piękne, ogniste i ekscytujące zdjęcia . Nadmieniam koleżankom i kolegom, że prosiłem kolegę Janusza o relację z urlopu w Chorwacji 2012. Odpowiedział, że może napisze jak go lub coś 8O natchnie - ciekawe co. :roll: :roll: :roll: - Pożar 8O 8O 8O . Czy nie wydaje się Wam, że coś tu nie gra. Chorwaci szukają sprawcy pożaru w Vodicach. Czy nie winno się go czasem poszukiwać listem gończym w okolicy Nowego Sącza :roll: 8O :roll: :wink:
demi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi » 13.08.2012 19:23

Wczoraj - 12.08 wracaliśmy autostradą ok 23:00 z Trogiru - na wysokości KRKA dwa pożary po prawej stronie i jeden bardzo duży po lewej.......
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 13.08.2012 19:49

darek1 napisał(a):Nie wiem czy to ważne ale w Vodicach przebywał nasz kolega Moderator Janusz B. Dziwne mnie się wydaje, że kolega Janusz tak szybko i niepostrzeżenie opuścił Vodice pomimo rodzinnego, przyjacielskiego przyjęcia go przez Dario i ulokował się w Trogirze. Gdy go nie było to pożarów nie wzniecano. Nieprawdaż, że jest to dziwne i zastanawiające. Ciekawe skąd ten pożar się wziął. Sam z siebie. Gdzie kolega Janusz przebywa tam bywają piękne, ogniste i ekscytujące zdjęcia . Nadmieniam koleżankom i kolegom, że prosiłem kolegę Janusza o relację z urlopu w Chorwacji 2012. Odpowiedział, że może napisze jak go lub coś 8O natchnie - ciekawe co. :roll: :roll: :roll: - Pożar 8O 8O 8O . Czy nie wydaje się Wam, że coś tu nie gra. Chorwaci szukają sprawcy pożaru w Vodicach. Czy nie winno się go czasem poszukiwać listem gończym w okolicy Nowego Sącza :roll: 8O :roll: :wink:

I masz rację wtedy kiedy przebywał niejaki Janusz również się paliło niedaleko Vodic :D ,byłem wtedy na plaży w Tribunji i obserwowałem akcję gaśniczą a było to dosłownie za górą i co o tym sądzić 8O
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 13.08.2012 20:07

Obrazek

W zeszłym roku w Vodicach też się jarało , więc myślę że to nie Janusz , bo w 2011 był w Grecji , a zatem to jakiś tutejszy podpalacz....... :wink:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 14.08.2012 05:44

A więc to Dario :D
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 14.08.2012 15:31

niestety taki widok nie ominął nas w okolicach Szybenika, później okazało się,że okolice Zadaru tez płonęły...
Załączniki:
5_JEZERA_SKRADIN3140.jpg
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 14.08.2012 16:57

Przesyłam dwie fotki w załączniku.
Dzień później też się paliło. Widzieliśmy wypaloną ściółkę obok dyskoteki. Podobno spłonęło 20 ha.
Vodice zapamiętamy na długo :)
Załączniki:
pozar2.jpg
pozar1.jpg
Neuromancer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Neuromancer » 16.08.2012 15:07

A jak z mieszkaniami? Nie popaliły się? Bo jadę w "ciemno" do Vodic lub Srimy i zastanawiam się czy przez pożary nie ubyło wolnych kwater :oops:

A tak zupełnie nie na temat, wiecie może czy bez problemu w drugiej połowie sierpnia znajdzie się apartament dla dwóch osób w Srimie?
g-bednarz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g-bednarz » 16.08.2012 16:16

Jest tyle pięknych miejsc w Chorwacji nie trzeba szukać noclegu akurat w okolicach Vodic, tam gdzie panują te pożary :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2012 16:23

Pożar już dawno ugaszony, spłonęło poszycie na ok 20 ha w okolicach miejscowości Srima.
Domy zostały, ofiar w ludziach nie było :idea:
m-ak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 16.08.2012 21:38

Neuromancer napisał(a):A jak z mieszkaniami? Nie popaliły się? Bo jadę w "ciemno" do Vodic lub Srimy i zastanawiam się czy przez pożary nie ubyło wolnych kwater :oops:

A tak zupełnie nie na temat, wiecie może czy bez problemu w drugiej połowie sierpnia znajdzie się apartament dla dwóch osób w Srimie?

Jeździmy na plażę do Srimy i tu i tam widać tabliczki "apartament free" więc jest szansa :D
nic się nikomu w wyniku pożarów nie stało, kwatery całe, Hacjenda też...niestety
upał wielki, na plaży ok. 10 nie ma gdzie położyć koca :D

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone