Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożar w okolicach Split!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomtom_85
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomtom_85 » 20.07.2017 12:58

Pożar był / jest w okolicach Splitu - ktoś ma dokładną informację, w którym miejscu? Jutro, tzn. w piątek wybieram się do Kaštela i nie wiem jak wygląda tam sytuacja. Napisałem do właściciela z pytaniem, czy jest bezpiecznie, jednak póki co czekam na odpowiedź.
Cacus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cacus » 20.07.2017 13:48

Nie siejcie już paniki!
Wszystko jest już normalnie.
Autostrada przejezdna
Chorwaci już o tym zapomnieli - oni żyją dniem dzisiejszym i jutrem, a nie tak jak my, Polacy... Było minęło, żyjemy dalej. :smo:

Więc spokój i bez obaw jedziecie na swój upragniony urlop! :hut:
Ostatnio edytowano 22.07.2017 07:45 przez Cacus, łącznie edytowano 1 raz
Asiaa90
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiaa90 » 20.07.2017 13:56

Macie podane informacje a pytacie dalej.. Wszystko zostało już napisane, że sytuacja opanowana, nic się nie dzieje. Czytajcie co pisze wyżej :)
Thenightwander
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thenightwander » 20.07.2017 17:00

Potwierdzam. Miałem się odezwać, Split i Kasztele w porządku, pożarów brak. Wczoraj w Splicie momentami dało się jeszcze wyczuć swąd jakby dużego grilla, ale dzisiaj nie czuć już nic. Pytałem też mieszkańców, mówili że to jeden z największych pożarów jakie pamiętają, ale ze już został całkowicie opanowany. Tak wiec nie bać się, jechać, cieszyć się wakacjami :) Pozdrawiam z antycznej, słonecznej Salony.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.07.2017 20:43

...smutne, ale podobno oprócz ogromnych strat były również ofiary śmiertelne. Ogień strawił kilka domów i samochodów. Jadąc autostradą oprócz widocznego dymu, swąd spalenizny czuliśmy bardzo długo i bardzo daleko za Splitem.

p.s. podobno na chwilę obecną wszystko jest opanowane
Karol Deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol Deauville » 21.07.2017 09:08

pakotomasz napisał(a):
marzena925 napisał(a):A my w nocy z piątku na sobotę wyjeżdżamy na Ciovo z 2 dzieci. Mam załamkę. Boję się w ogóle jechać :( :( :(

My wyjeżdżamy na Ciovo w nocy z niedzieli na poniedziałek. Jęlsi będzie molżiwość daj proszę znać jak wygląda sprawa z dojazdem na Ciovo;)

My jesteśmy od przedwczoraj na Ciovo, dokładnie Okrug Gornji i jest spokój. Po drodze spalone drzewa i miejscami po zjeździe z autostrady przy samej drodze ale nic się nie pali. Oglądaliśmy wczoraj ichne "fakty" i mówili że ogień opanowany.
Na chwilę obecną w okolicach Trogiru ognia niet.
Za to ludzi w ..uj i do Trogiru trza płynąć by wodna taxi :lol:
Karol Deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol Deauville » 21.07.2017 09:21

majeczka napisał(a):...smutne, ale podobno oprócz ogromnych strat były również ofiary śmiertelne. Ogień strawił kilka domów i samochodów. Jadąc autostradą oprócz widocznego dymu, swąd spalenizny czuliśmy bardzo długo i bardzo daleko za Splitem.

p.s. podobno na chwilę obecną wszystko jest opanowane

Tak. Wczoraj w TV pokazywali 2 auta doszczętnie spalone. O ofiarach w ludziach może nie zrozumiałem bo jednakowoż języka za bardzo nie znam.
Fakt, że nie wieje już zbyt silny wiatr ale cieplusio jest i słonecznie. Ale tak jak powyżej pisałem, nic w "naszej" okolicy się nie pali.
Chociaż wczoraj ok. 17-tej 2 samoloty gaśnicze nabierały wodę z morza, ale jak pokazywali w TV gdzieś tam były niewielkie zaczątki ognia wyżej w górach.
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 21.07.2017 10:03

Juz jest spokojnie. Tylko widoki nie mile. Jechalem wczoraj do Mostaru i tam tez jest ok. Nie radzę jechać tam w południe. Wczoraj temperatura 45 stopni.
Karol Deauville
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karol Deauville » 21.07.2017 10:35

dareks20 napisał(a):Juz jest spokojnie. Tylko widoki nie mile. Jechalem wczoraj do Mostaru i tam tez jest ok. Nie radzę jechać tam w południe. Wczoraj temperatura 45 stopni.

Oooo. A u nas w Okrugu Gornjim 32-35* i lekki wiaterek. Da się wytrzymać nawet przy łażeniu i zwiedzaniu.
juvee
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juvee » 21.07.2017 16:20

Witam. Jestem od dzisiaj w Podstranie. Jak wjezdzalismy do Splitu to widać było że ogień był bardzo blisko. Na wzgórzach duże obszary spalone. Aktualnie żadnych pożarów nie ma i oby nie było. Jeżeli chodzi o objazd autostrady w Słoweni to w Ptuj przejazd przez most nowy bez problemu. Ale slowency ciągną autostradę do samej granicy Chorwackiej. Myślę że za dwa lata to na pewno już będzie trzeba kupować winete na autostradę i czyli koniec z objazdem :(. Pozdrawiam wszystkich i szerokiej drogi do Chorwacji :)
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 21.07.2017 16:46

Oooo. A u nas w Okrugu Gornjim 32-35* i lekki wiaterek. Da się wytrzymać nawet przy łażeniu i zwiedzaniu.[/quote]
Też jestem na ciovo i tu jest przyjemna temperatura. Tam w Mostarze żona była bliska omdleniu.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 21.07.2017 17:22

juvee napisał(a):...Ale slowency ciągną autostradę do samej granicy Chorwackiej. Myślę że za dwa lata to na pewno już będzie trzeba kupować winete na autostradę i czyli koniec z objazdem :(.
Jakiś przymus na winietę i przejazd autostradą szykują :?: Słowenia to wolny kraj. :idea: 8)
Cacus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cacus » 22.07.2017 07:48

Jak na razie po pożarach w Splicie pozostały już tylko przykre widoki :(
Załączniki:
2017_Split_poz_2.jpg
2017_Split_poz_1.jpg
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 22.07.2017 22:14

Karol Deauville napisał(a):
pakotomasz napisał(a):
marzena925 napisał(a):A my w nocy z piątku na sobotę wyjeżdżamy na Ciovo z 2 dzieci. Mam załamkę. Boję się w ogóle jechać :( :( :(

My wyjeżdżamy na Ciovo w nocy z niedzieli na poniedziałek. Jęlsi będzie molżiwość daj proszę znać jak wygląda sprawa z dojazdem na Ciovo;)

My jesteśmy od przedwczoraj na Ciovo, dokładnie Okrug Gornji i jest spokój. Po drodze spalone drzewa i miejscami po zjeździe z autostrady przy samej drodze ale nic się nie pali. Oglądaliśmy wczoraj ichne "fakty" i mówili że ogień opanowany.
Na chwilę obecną w okolicach Trogiru ognia niet.
Za to ludzi w ..uj i do Trogiru trza płynąć by wodna taxi :lol:

Dziękuje Ci bardzo za info :wink: Jutro wieczorem ruszamy, więc na spokojnie 8)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.07.2017 22:31

Dziś byłam w Splicie, wszystko ok. Tv chorwacka nadawała, że obyło się bez ofiar w ludziach. Generalnie to się tak paliło nad Splitem w Zrnovnica a nie w samym Splicie. Widzieliśmy ten pożar z Braca.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pożar w okolicach Split! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies