Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

powrót z Chorwacji bez dokumentów

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janalicja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) janalicja » 03.07.2013 16:58

Mam prosbę o szybka odpowiedź w trudnym temacie. Mojej zonie skradziono dokumenty, w trakcie wypoczynku w Chorwacji. Zgłosilismy ten fakt na policji, która wystawiła takie zaswiadczenie o utracie dokumentów, zapewniajac nas jednocześnie, ze to wystarczy do przekroczenia granicy. Ja potwierdziłem jej tozsamość (skserowali moje dokumenty). Nie mam jednak pewnosci czy oni maja racje, to zaświadczenie nie ma zdjecia, tak myslę, że jesli wystarczy to Chorwackim pograniczniką, to juz Węgrzy moga mieć obiekcje. Jutro wyjeżdżamy prosze o jakąs odpowiedź kogoś kto miał podobny problem. Z góry dziękuję. Mój e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 03.07.2013 19:11

http://poradnik.poland.gov.pl/

Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Zagrzebiu
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb
tel. (00385-1) 48-99-444 (centrala)
fax (00385-1) 48-34-577
e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Godziny urzędowania Ambasady:
poniedziałek-piątek 8.15-16.15

Referat ds. Konsularnych
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb

tel. (00385-1) 48-99-444 (centrala)
tel. (00385-1) 48-99-414
fax (00385-1) 48 99 420
e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Godziny przyjęć interesantów:
poniedziałek-piątek: 8.30-13.00
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 03.07.2013 21:07

Niestety czeka Cię wizyta w polskiej ambasadzie w Zagrzebiu albo ryzykowanie że nie będą Wam sprawdzać na granicy dokumentów.Węgrzy na 99% będą Słoweńcy mogą nie sprawdzać.
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 04.07.2013 17:51

Rok temu moja znajoma miała podobny problem, więc potrzeba kontaktu z Ambasadą.
Chcę przy tej okazji podziękować panu Ambasadorowi, bo przyjmował nas w sobotę i to zupełnie po godzinach urzędowania. Byliśmy w kontakcie telefonicznym i spotkaliśmy się z wielkim zrozumieniem i pomocą.
Wielkie ukłony i podziękowania!!!
witalas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witalas » 05.07.2013 21:36

janalicja już chyba wyjechał, ale dla wszystkich innych cromaniaków. Będąc w Chorwachi jesteście już w UE i jesteście ob. UE w związku z czym przysługuje wam prawo do swobodnego przemieszczania się, wiec na granicy (węgry, słowenia) jeżeli udowodnicie że jestescie Polakami, to nie mają prawa was nie wpuścić. Gwarantuje to wam prawo UE a konkretnie Traktat o funkcjonowaniu UE (art. 21). Inna sprawa to że macie 72 godziny na granicy do udowodnienia że jesteście Polakami, jeżeli wam się nie uda to dostaniecie odmowę wjazdu i ...czeka was wizyta w Ambasadzie gdzie otrzymacie paszport tymczasowy. W związku z tym, ze Chorwacja jest w UE a nie jest w Schengen na granicy z Węgrami i Słowenią jest normalna kontrola graniczna, więc tam trzeba udowodnić swoje prawa.
Dla wszystkich, którzy by chcieli wchodzić ze mną w polemikę podważając to co napisałem, wiem co piszę, bo pracuję na podstawie w/w przepisów.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 06.07.2013 06:15

witalas napisał(a):Dla wszystkich, którzy by chcieli wchodzić ze mną w polemikę podważając to co napisałem, wiem co piszę, bo pracuję na podstawie w/w przepisów.

No dobrze, skoro robisz na granicy i jesteś biegły w tych sprawach to może zamiast przytaczania paragrafów napisz coś jak wygląda od strony praktycznej udowadnianie swojego obywatelstwa żeby nie zajęło to 72 godzin?
witalas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) witalas » 06.07.2013 13:40

Każdy dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość np. prawo jazdy, legitymacja - nie są to dokumenty uprawniające do przekroczenia granicy ale mogące potwierdzić tożsamość i obywatelstwo. Mając taki dokument można poprosić żeby służby graniczne (jeżeli dalej nie wierzą) poprzez zapytanie przez biuro sirene lub punkty kontaktowe zapytały służby polskie czy dana osoba jest ich obywatelem, a u nas system pesel i po kłopocie. Całość trwa od kilkunastu minut do góra kilku godzin. Ważne jest zeby mieć jakikolwiek dokument. Jeżeli straciliśmy wszystko to też nie jest sprawa beznadziejna, bo te same służby graniczne poprzez odpowiednie zapytanie mogą ściągnąć z Polski wasze dane paszportowe i zdjęcie które jest w paszporcie .... i udowodnione. Najważniejsze żeby sie dogadać i nie dać sie zbyć.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone