Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powrót przez Włochy - Venezia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak
Powrót przez Włochy - Venezia

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 15.07.2011 11:21

Witam Was po raz pierwszy,
we wrześniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji, ale ślędzę już wasze forum od roku, strona przeczytana z 3 razy od deski do deski.
Co do porad na dojazd i jak uniknąć winiet w Chorwacji to już się pogubiłem, ale jak dojdzie co do czego to będę czytał, pytał i pisał.
Na początek jednak zastanawiam się czy ostatni dzień nie poświęcić na ekspedycję do Wenecji, bo raczej na pewno ostatnim punktem wakacji będzie Triest. I teraz czy ktoś zaliczył z Was tę trasę, czy warto, ile kosztuje parking w Wenecji przy wjeździe pod stacją koleji. No i czy warto jechać autostradą czy równoległą do niej drogą szybkiego ruchu?

dla cierpliwych wklejam planowaną trasę:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
203279862271819794438.0004a816c6c0f03a38e81
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 15.07.2011 13:50

rocker napisał(a):Witam Was po raz pierwszy,
we wrześniu wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji, ale ślędzę już wasze forum od roku, strona przeczytana z 3 razy od deski do deski.

Rispekt - tego nawet Chuck Norris nie zrobił

rocker napisał(a):Co do porad na dojazd i jak uniknąć winiet w Chorwacji to już się pogubiłem,

Unikniesz ich na 100%, bo w HR ich ... nie ma.

rocker napisał(a):Na początek jednak zastanawiam się czy ostatni dzień nie poświęcić na ekspedycję do Wenecji,

Zdecydowanie warto.

rocker napisał(a): I teraz czy ktoś zaliczył z Was tę trasę, czy warto, ile kosztuje parking w Wenecji przy wjeździe pod stacją koleji. No i czy warto jechać autostradą czy równoległą do niej drogą szybkiego ruchu?

Zdecydowanie jechać autostradą. Nam zachcialo się tłuc drogą równoległą, która owszem na mapie wygląda OK, natomiast jest to ciąg niekończących się ograniczeń i masteczek z typowo południową nonszalancją do poszanowania choćby znaku zakazu zatrzymywania. W efekcie wróciliśmy na autostradę.

rocker napisał(a):dla cierpliwych wklejam planowaną trasę:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
203279862271819794438.0004a816c6c0f03a38e81

Mapa się nie otwiera.
Ja polecam parkowanie w Punta di Sabbioni (Link do parkingu). Wada to upierdliwy przejazd przez Jesolo.

Cena ZTCP była atrakcyjna, podobnie jak bilety na prom. Widok Wenecji z wody - bezcenny.
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 15.07.2011 14:55

Ja parkowałem tutaj
Teraz chyba kosztuje coś około 20 euro do 12 godzin ale ręki nie dam sobie uciąć że tyle.

W tym roku także zamierzam pojechać do Wenecji po wypoczynku w Trogirze. Z Wenecji do Wiednia mam zamiar jechać przez Cortina d'Ampezzo (widoki niesamowite ale dla ludzi z mocnymi nerwami) oraz - uwaga - przez tunel na szczycie Hochtor (2506 mnpm). Drewniany tunel na takiej wysokości powoduje że ciarki przechodzą po całej skórze w końcu jest to jedna z najwyżej położonych dróg w Europie.
Ostatnim razem jak tam wjeżdżałem (we wrześniu kilka lat temu) to zima była tam na całego. Acha, są miejsca że na jedynce trzeba podjeżdżać :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 15.07.2011 17:24

el_guapo dzięki za obszerną poradę, ale nie porównuj mnie do Chucka bo się boję teraz odwróć żeby nie kopnął mnie z pół obrotu bo byłem lepszy od niego. co do Twej odpowiedz ni rozumiem jednego "ZTCP" ?

RobertZ dokładnie o ten sam parking mi chodzi, cena jest znośna (jeśli faktycznie będzie 20E/12h), w amsterdami tyle płaciłem rok temu za 4h a nie zaparkowałem nawet w starszej części miasta. :) Powiem Ci, że połechtałeś strasznie moje ego i chyba Cortina d'Apezzo będzie kolejnym punktem po drodze, tylko chyba czasu mi zabraknie :)

co do mapy to nie wiem o co chodzi, ale mi też nie działa link :/ postaram się wam opisać.
Zabrze -(kierunek południe)- Brno - Wiedeń - Graz - Zagrzeb - Plitwickie jeziora (tutaj jeden dzień) - dalej na południe Chorwacji do Cavtat i tam zaczynamy przygodę. Powrót osławioną drogą nr 8. Po drodze zaliczając wszystkie większe i mniejsze miasta (Dubrownik, Gradac, Makarska, Omiś, Split - tu wymieniam tylko główne), kierunek Triest i potem bella Venezia :)

jeśli macie jakieś uwagi, info co warto po dordze zwiedzić to proszę się nie krępować i pisać.
aha podróż osobówka z namiotem i masą przydatnych rzeczy w bagażniku i na tylnym siedzeniu :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 15.07.2011 18:56

rocker napisał(a):"ZTCP" ?

ZTCP - z tego co pamiętam

Prom kosztował 14E/os/2strony.
Parking - tu niestety nie pamiętam.

Godziny kursowania linii "15" z Punta Sabbioni do Wenecji - rejs trwa ok 40min.

http://www.actv.it/pdf/navigazione/linea_15.pdf
arecki007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arecki007 » 18.07.2011 12:36

RobertZ możesz podać szczególny trasy przez Dolomity?
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 18.07.2011 14:04

Witaj, moja trasa powrotna minimalnie się zmieniła (za mało czasu). Nie jedziemy już do Wiednia a od razu przez Salzburg, później Passau, Praha i do domu.

Oto trasa narysowana przez Google i będziemy się jej trzymać:

Link

Plan wygląda następująco:
- godzina 8.00 rano: wyjazd z pięknego Trogiru po dwóch tygodniach wypoczynku i jazda autostradami,
- przyjazd do Wenecji po 7 godzinach czyli około 14.00,
- zwiedzanie Wenecji 4-5 godzin ze zjedzeniem pizzy,
- około 19.00 wyjazd z Wenecji w kierunku Cortina d'Ampezzo,
- przyjazd do Cortina około 21.30 i poszukiwanie noclegu. Jako że ceny w tym kurorcie są delikatnie mówiąc mało przystępne to raczej nocleg będzie w okolicach a nie samym mieście. Około 80 euro powinno wystarczyć na nocleg dla dwóch osób (mam już upatrzone miejsca na stronie booking.com),
- ranem następnego dnia zwiedzanie kurortu przez kilka godzin,
- opuścimy kurort około południa i kierujemy się na Lienz a następnie jedziemy drogą numer 107 która zaprowadzi nas do miejscowości Bruck an der Großglocknerstraße. Ale najważniejsze jest to którędy ta droga prowadzi. Dużo widziałem ale ten odcinek drogi zrobił na mnie największe wrażenie. Niesamowite widoki,
- następnie kierujemy się na Salzburg oraz Passau,
- mam nadzieję że dotrzemy do Passau około 21.00 i poszukamy tam noclegu,
- następnego dnia małe zwiedzanie miejscowości i już bezpośredni powrót do Polski
FOREST_JG
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) FOREST_JG » 18.07.2011 14:13

ja miałem ( a w sumie to cały czas mam) podobny plan. Po wakacjach w Chorwacji, w drodze powrotnej chciałem zahaczyć o jeden z parków rozrywki we Włoszech tj Mirabilandię lub Gardaland. Opcja cały czas wchodzi w grę, jednak moje kalkulacje wskazywały dość duże wydatki związanie z tym "włoskim wypadem".
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 18.07.2011 14:39

no niestety Włochy nie są tanie :( ale jest to naprawę piękny kraj z niesamowitą historią a skoro już jesteśmy tak blisko :) najwyżej święta będą skromniejsze :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 18.07.2011 19:19

RobertZ dzięki również za info. Chyba dokładnie pójdę/pojadę w Twe ślady. Tylko, że poświęcę cały dzień na Wenecję i noclegu poszukam gdzieś na granicy Włosko/Austriackiej by jak najtaniej wyszło, a kolejny dzień to Cortina i przejazd przełęczą i potem już prosto do domu.
arecki007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arecki007 » 19.07.2011 23:47

Dzięki. Widzę, że nie tylko ja planowałem taką trasę.
Ale Wenecja w 5h z obiadem, takiego wyzwania nie podejmę się :). Tu raczej myślałem Wenecja w 1 dzień.

Faktycznie oglądałem na sieci foty z dogi przez Dolomity oraz Grossglockner StraBe i uważam, że warto nadrobić. tylko wcześniej zamów ładną pogodę
:)

Grossglockner StraBe

Nie wiem tylko o co ta pętla na trasę L112. Ja planowałem wypad w druga stronę do miejscowości Krimml gdzie jest 380m wodospad - z tego co piszą zajmuje 5 miejsce na świecie. Może warto?
Krimml
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 20.07.2011 12:35

już byłem w Wenecji stąd też te 5 godzinek to aż z nadmiarem bez wchodzenia do budynków :)
W przyszłym roku planuję bardziej po Włoszech pojeździć.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 25.07.2011 16:47

No u mnie będzie cały dzień Wenecja, a już wiem że to i tak mało. Także będzie pizza i espresso no i zwiedzanie. Powrót przez Cortina d'Ampezzo potem już na Salzburg-Wiedeń, także Grosslochner str. jest pod drodze nawet :)
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.07.2011 08:14

do wszystkich cierpliwych forumowiczów. Z góry przepraszam i kajam się w pierś, ale skoro nie ma winiet to są bramki na autostradach tak?
To może mi ktoś podać koszt przejazdu przez całą Chorwację, wjeżdżając od Węgier aż po Makarską.
Szukałem cen tutaj http://www.hac.hr/en/toll-rates/price-list/cjenik40/
ale nie umiem się połapać w tym.
z
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 28.07.2011 10:04

Od brami kolo Cakowec do zjazdu na Makarska przed Brela ok 200 kun cena sprzez 3 dni .
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone