napisał(a) komorfil » 07.08.2011 20:04
drakodrako1 napisał(a):Jaka jest cena autostrady od granicy włoskiej do Wenecji?I później z Wenecji do granicy austriackiej?
Nie podam dokładnie, ale właśnie wróciłem z 3 tygodniowych wakacji we Włoszech i powiem tak: włoskie autostrady są tanie!!!
Od granicy austriackiej do Neapolu zapłaciłem 60 euro z groszami! (spodziewałem się jakichś 100).
Stawiam, że koszt odcinka o który pytasz oscyluje koło 10 euro.
Co do uwag w tym wątku dotyczących zwiedzania: podziwiam tych którzy po kilkugodzinnym pobycie w Wenecji mówią że ją "zwiedzili".
Ja np. Ferrarę zwiedziłem w ciągu całego, bardzo intensywnego dnia, zobaczywszy większość ważnych rzeczy, ale nie wszystkie ważne. Oczywiście porządne zobaczenie wszystkich ciekawych to byłby tydzień... (np. oglądanie wybitnych fresków w Palazzo Schifanoia nie przez 15 minut, co starcza na rzut oka, tylko przez godzinę - sam skrótowy opis tego co jest na tych freskach ma np. u Muratowa 3 strony, w monografii pałacu- 5 stron).
I teraz: w przyzwoitym przewodniku o całej Ferrarze są 4 strony. O Wenecji- 30 stron. Bez komentarza.