Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powrót przez Włochy - Venezia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.07.2011 10:52

ooo widzę że masz bardzo świeże informację :)
cena nie jest taka zła 50zł z hakiem za 500km autostrady to bardzo dobra cena.
ja planuję jechać przez plitwickie jeziora więc odbiję i jeszcze mnie będzie.
głupie pytanie sławek: ale jak tam z cenami, możesz mi podać ceny takich prozaicznych rzeczy np: woda 1,5l, chleb, obiad w zwykłej knajpie, cena piwa w niej :) jako że to mój pierwszy wypad we wrześniu to chciałbym wiedzieć jakie są ceny tam i na co się przygotować
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 28.07.2011 11:07

Jak Ty liczysz ? :) 200kun to ok. 110 zł wiec ok 22gr/km czyli nieco drożej jak u nas
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 28.07.2011 11:49

Kurcze to chyba nie ten temat,bo o "Venice" jest, ale po krotce, ceny rozne woda od 4-6 kun zalezy gdzie,ale moze ktos ma lepsze/tansze zrodlo, piwo w Trogirze w rest 22k, Pizza w tej samej od 45-70k, Grilowana porcja roznego rodzaju mies dla dwoch os na Makarskiej 160k,pizza w Pizzeri na Makarskiej najbardziej wypasiona w Promocji 35k szt, chleb nie wiem ,bo na pierwsze kilka dni mielismy swoj przywieziony,a potem jedlismy platki kuk(juz taki zwyczaj po 9 latach spedzonych na wyspach, a poza tym ja nie jadam duzych ilosci :) ), potem glownie owoce,wiec arbuz w Kerumie ok 3k za kg,brzoskwinie na markecie ok15k za kg,pomidory ok 10k za kg, to tak po krotce. Ale podejrzewam ze we wrzesniu ceny beda nizsze,spytaj cromaniakow :), bo ja dopiero poczatkujacy :), pozdrawiam.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 28.07.2011 12:10

slawek73 napisał(a):Kurcze to chyba nie ten temat,bo o "Venice" jest, ale po krotce, ceny rozne woda od 4-6 kun zalezy gdzie,ale moze ktos ma lepsze/tansze zrodlo, piwo w Trogirze w rest 22k, Pizza w tej samej od 45-70k, Grilowana porcja roznego rodzaju mies dla dwoch os na Makarskiej 160k,pizza w Pizzeri na Makarskiej najbardziej wypasiona w Promocji 35k szt, chleb nie wiem ,bo na pierwsze kilka dni mielismy swoj przywieziony,a potem jedlismy platki kuk(juz taki zwyczaj po 9 latach spedzonych na wyspach, a poza tym ja nie jadam duzych ilosci :) ), potem glownie owoce,wiec arbuz w Kerumie ok 3k za kg,brzoskwinie na markecie ok15k za kg,pomidory ok 10k za kg, to tak po krotce. Ale podejrzewam ze we wrzesniu ceny beda nizsze,spytaj cromaniakow :), bo ja dopiero poczatkujacy :), pozdrawiam.

Wow, ale OT ;)

My wracaliśmy w ubiegłym roku w sierpniu z Breli przez Wenecję. Warto, warto! Oczywiście tylko autostrada. Ceny na wyspie jak z innej planety, ale chyba każdy się tego spodziewa. Parking za mostem (jeden z trzech, nie pamiętam który) kosztował 24 EUR / dobę. Nie płacisz za godziny.
Co do żarcia: Ja np. zapłaciłem za Schweppes'a 1,80 EUR za ... 0,13 l :D
Pizza ze spodem a'la podeszwa od buta i wielkości naszej z biedronki: 8 EUR. 1 kulka lodów: od 1,50 do 2,50 EUR. itd, itp.
Ale nie sugeruj się tym: trafiliśmy na jakąś lichą knajpkę w bocznej uliczce.
Wenecję zobaczyć trzeba, posłuchać gondolierów, itd, itp.
pozdrav
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.07.2011 12:54

bzyq74 dzięki za poprawę, tak to jest jak siedzisz w pracy i liczysz swie rzeczy na raz :)
slawek73 o takie coś mi chodziło, ceny widzę że na poziomie europejskim :)

co do tematu to troszkę zbłądziliśmy, ale jako że ciągle nowe pytania napływają mi do głowy to nie będę tworzył nowych wątków co chwilę :)
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 28.07.2011 13:44

Rocker moze nie do konca na europejskim, ale z tego co zaobserwowalem to w sezonie ciut drozej niz u nas, nie jest to jakas mega drozyzna ale podejrzewam ze oczekiwania rodakow sa inne. Dzis naprawde ciezko szczegolnie w Europie znalezc cos bardzo taniego, pamietam 16 lat temu wczasy w Bulgari w Primorje, to byly ceny prawdziwe eldorado, nawet jak na owe czasy to byla mega taniocha, ale zaraz po tamtych wakacjach ceny skoczyly tam do gory srednio o 800-1000% 8O . Europa zach i pld jest raczej drozsza, zalezy tez jak sie stolujesz i spedzasz wakacje. Na przyklad Wenecja :lol: w tamtym roku obiad w dosyc ciekawej restauracji za 2 os tylko main plus karafka winka house-owego/domowego o ile dobrze pamietam ok 70-80 Euro(pomylka byl tez starter czyli pierwsze :) ), i to jest srednia cena. Lazurowe jesli tez stolujesz sie w restauracjach ceny podobne,Hiszpania pld wybrzeze podobnie,choc moze ciut taniej,Grecja wydawala mi sie tansza,ale to tez zalezy gdzie,oczywiscie mozesz znalezc cos taniej i drozej opcji jest wiele, ja podaje takie usrednione koszty. Najlepiej to chyba All na Karaibkach,Mauritiusie lub Bali :P i jest spokoj z dodatkowymi kosztami, a masz z reguly full-wypas dosyc rozniacy sie od All tureckiego,egipskiego czy nawet tego na Kanarach :wink:. Chorwacja nie jest mega droga, tansza od Eur Zach, ale jesli przecietny Polak wyjezdza raz w roku na wymarzone wakacje do Cro to ceny moga go zdziwic, bo w mentalnosci ludzi jest zapisane ze Cro powinna byc b.tania bo nie jest w Uni,bo jest krajem "niby biedniejszym" wiec zycie tam jest tansze,z tego co zaobserwowalem tak do konca nie jest(bynajmniej na wybrzezu), przyczyn jest pewno wiele nie wglebialem sie dalej, ale jak Chorwacja wejdzie do Unii to pewno ceny ostro skocza i domniemam ze moze troche stracic na swej atrakcyjnosci(osobiscie mysle iz ja ciagle posiada szczegolnie cenowo) z tego wlasnie powodu,ale ogolnie nie jest zle my podzielilismy posilki pol na pol, na te przywiezione z Polski i na stolowanie sie w knajpkach.Chorwacja zrobila na mnie pozytywne wrazenie,Chorwaci mili ludzie krajobrazy ladne, woda w morzu ciepla i krystaliczna,ceny tez ok, a skale porownawcza do mozna powiedziec calego swiata mam duza wiec mysle ze jeszcze wroce do Cro bo warto i "rzut beretem" :lol: z Polski.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.07.2011 09:10

dzięki wielkie za tak obszerną wypowiedź. Powiem Ci tak że znam ceny europejskich i nie tylko europejskich kurortów. Wiem że Chorwacja nie jest tanim krajem (jakby się mogło wydawać). Do Chorwacji wybieram się pierwszy raz i mam zamiar dużo w niej schodzić/zjechać, bo nie jestem typem plażowicza który potrafi uleżeć w miejscu dłużej niż 15min :).
Co do cen to się pytałem Was jako speców, bo ostatnio był znajomy dentysta i mówił że gdyby nie kupe wody i jedzenia przywiezionego z Polski to by musiał skrócić wakacje (a koleś dość dobrze zarabia i jechał na apartament) więc stąd moje zdziwienie i pytanie. Chciałem mieć po prostu obrys cennika w Chorwacji, zaczynając od cen targowych przez w agroturystyce, po hipermarkety i restauracje.
Rok temu skorzystałem z wakacji all-inc. i mnie roznosiło bo wokół pustynia i tylko może i nic oprócz leżenia i picia. Nie dla mnie takie wakacje, wolę na góry, wsie i morze pod nosem i spać u zwykłych ludzi a agroturystyce, pod namiotem czy na sianie :)
Chorwację już lubię pomimo że tam jeszcze nie byłem.
A co do cen i tanich krajów to wydaję mi się że Czarnogóra i Albania jeszcze są tanie i nie wiele dalej, także przyszły rok planuje tam jechać.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 30.07.2011 09:59

Rocker,tez slyszalem ze Albania i Czarnogora sa dosyc tanie, wiec moze nastepnym razem polacze Chorwacje z Albania :).A wracajac do Wenecji to naprawde warto, tylko w sezonie to jest masakra, ostatnio bylem w Kwietniu i juz wtedy byla zapchana ludzmi. Jak ktos planuje w podrozy powrotnej spedzic tam tylko jeden dzien to chyba warto pojechac/byc na miejscu z rana(w miare mozliwosci oczywiscie), spedzic czas do wieczorka, a potem zarezerwowac jakis nocleg w trasie powrotnej w Austrii lub pln Wloszech. W tej opcji moim zdaniem zmniejszamy koszta, unikamy ryzyka ciaglego tloczenia sie w korkach oraz wszelkiego rodzaju niedogonien zwiazanych ze szczytem sezonu w Wenecji.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 30.07.2011 13:37

wydaję mi się, że obojętnie jaka pora roku w Wenecji wygląda podobnie, wiadomo że sezon to szczyt i też z takim nastawieniem jadę.
Plan jest taki jak napisałeś, w wenecji mam zamiar być z samego rana i zostać do późnego wieczora, nocleg się okaże gdzie. Będę szukał czegoś podrodze do Cortina d'Ampezzo.
Wiesz może jak wygląda opcja zostawienia auta na lądzie i podpłynięcie do wenecji statkiem? cenowo, godziny odpływów oraz gdzie takie coś jest?
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 05.08.2011 19:36

no i zrobiłem co planowałem - byłem w Wenecji.
Samochód pozostawiłem na parkingu przy samym rondzie (25 euro za 24 godziny). Uwaga podjeżdżacie pod szlaban, gość pyta przez głośnik o język (do wyboru angielski i włoski), po chwili oczekiwania wyjeżdża bilet i głos tłumaczy wam na które piętro macie pojechać. Tam już czeka parkingowy który wskazuje miejsce pozostawienia samochodu. Tutaj uwaga - zabierzcie ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy, pieniądze, dokumenty i bilet parkingowy bo w otwartym samochodzie musicie zostawić kluczyki. Nie róbcie tak jak niektórzy że targają wielkie walizki do Wenecji bo się wykończycie. Tam jest bardzo ciepło i dużo różnych schodów.
Do Wenecji już kilka schodów ale trzeba przejść przez remontowane wielkie rondo (da się), później mostek i Wenecja.
Teraz na plac Świętego Marka bo tam są najważniejsze zabytki. Nie jest blisko (w zasadzie po przekątnej całe stare miasto) chyba że popłyniecie statkiem (takie autobusy wodne). Gdy już tam dotrzecie to spotkacie mnóstwo ludzi i niesamowite zabytki. Szkoda że jest tam tak dużo remontów :(. W czasie zwiedzania zerknijcie na sklepy najlepszych projektantów mody, jest ich dużo. W czasie oglądania przedmiotów w tych sklepach przyszły mi do głowy "oryginalne" przedmioty z allegro i ich super atrakcyjne ceny - coś chyba jest z nimi nie tak :D w Wenecji było duuużo drożej :).
Acha - lepiej mieć jakąś mapę bo gąszcz uliczek w Wenecji jest nieprawdopodobny (koszt 2,50 euro). Jeszcze lepiej mieć jakiś mały przewodnik (nie widziałem po Polsku).
Jak pisałem było gorąco więc trzeba było pić: butelka wody mineralnej 0,5 l to koszt 0,90-1,20 euro, kulka lodów 1,00-1,20 euro (gorsze niż Chorwackie, takie jakieś jak z proszku ale równie dużo).
Na koniec wypada coś zjeść: średni obiad na 2 osoby z piciem to około 30 euro.
Po powrocie na parking zapłaciliśmy za bilet i poszliśmy do nasz poziom. Samochód, jak można było się spodziewać stał i nic z niego nie zginęło ale niestety przybyła rysa na drzwiach (trzeba będzie pojechać do lakiernika :( ).
Wyjazd z parkingu przez podwójne bramki (środki ochrony - na bilecie jest numer rejestracyjny waszego samochodu i inny nie przejedzie) skręcamy w prawo, objeżdżamy rondo i w drogę.

Ja nocowałem w małym hotelu w miejscowości Calalzo Di Cadore (10 km od Cortina d'Ampezzo) za 69 euro za dwuosobowy pokój ze śniadaniem (bardzo tanio jak na Włoskie warunki). Hotel znalazłem na booking.com.

Następnego dnia zwiedzanie Cortina, później w drogę na Großglockner (nieprawdopodobny), później tunel Hochtor i do domku.
drakodrako1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakodrako1 » 07.08.2011 14:31

Witam.Podepnę się trochę pod temat:).Jaka jest cena autostrady od granicy włoskiej do Wenecji?I później z Wenecji do granicy austriackiej?
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 07.08.2011 17:53

Byłem wczoraj w Wenecji.
Jechałem od strony Salzburga, gdzie nocowałem. Zjeżdżałem z włoskiej autostrady na zjeździe Cessalto, bo kierowałem się do Punta Sabbione. Tutaj zostawia się autko za 7 euro na dzień a promem w kilkanaście minut przepływa do Wenecji.
Za przejazd autostradą od granicy z Austrią do Cessalto zapłaciłem 11,2 euro.
Z powrotem jechałem w okolice Plitvickich Jezior, gdzie aktualnie przebywam. Za przejazd od Cessalto (właściwie kilka kilometrów wcześniej, bo jakoś inaczej wjechałem na autostradę) do Triestu skasowali mnie 5,6 euro.
pozdr.
drakodrako1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakodrako1 » 07.08.2011 18:15

Czyli za autostradę tak duzo nie wyjdzie... a czy wracając z Wenecji przez Austrię przejeżdża się przez jakieś płatne tunele ?
Tom_Bo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Bo » 07.08.2011 18:38

Na mojej trasie z Salzburga raz płaciłem 10 euro.
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 07.08.2011 19:33

Byliśmy w zeszłym roku w Wenecji przed Cro. Spaliśmy dwie noce na campie Fusina , wart polecenia. Kilkadziesiąt metrów od campu jest przystań stateczków pływających do Wenecji, dojazd od autostrady krótki i bez żadnych korków .Polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Powrót przez Włochy - Venezia - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone