napisał(a) PETERENZO » 19.03.2012 11:00
boro2511 napisał(a):No i moje pytanie o wysokość przesłania zaliczki spotkało się z odpowiedzią,że cała opłata odbywa się na miejscu. Mam nadzieję,że mnie to nie spotka i był to raczej przypadek, którego nie chciałbym być też ofiarą.
W tym temacie chyba nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi. Ciężko stwierdzić na ile uczciwą jest osoba, która gwarantuje Ci kwaterę.
Ja w tym temacie zawsze stosowałem jedną skuteczną metodę. Może to brzmi paradoksalnie, ale przed każdym wyjazdem, bez względu na to czy w kraju czy poza nim starałem się utrzymywać dość regularny kontakt z osobami, do których się wybierałem. Chodzi mi o telefony, maile, nawet głupie w stylu - już nie możemy się doczekać wyjazdu itp... Dołączałem do tego zdjęcie rodzinki i tym samym poznawaliśmy się dość dobrze przed wyjazdem. Nie dawałem po prostu drugiej stronie zapomnieć o tym, że jedziemy. Taka konwersacja myślę wzbudza po drugiej stronie dość duże zobowiązanie o wiele więcej warte niż kwota zaliczki.
Dlaczego nie chcą zaliczki w tak newralgicznym dla nich okresie? Nie wiem. Może nie boją się o obsadzenie, nawet jeżeli nie przyjedziecie. Ja jednak taki układ wolałbym jakkolwiek sformalizować, tym bardziej, że jedziecie tam po raz pierwszy. Może poproś, aby przesłali zdjęcia Waszego apartamentu.