Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powrót po latach do Chorwacji

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 14.03.2012 17:42

Brawo!
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.03.2012 17:55

Fux , trochę racji masz , ale tylko trochę. Dziecko to jednak dziecko i w pewnym sensie dopasować się trzeba . Wcale nie chodzi o wchodzenie dziecku do d......,tylko np.o wygodę rodziców .

Jeśli ktoś lubi dżwigać dzieciaka na rękach (a oprócz niego wszystko inne co potrzebne jest na plaży ) , to może na szczycie Gubałówki zamieszkać i pieszo na Szymoszkową zadylać codziennie.

Ale nie każdy to lubi . Wybacz , ale mała dziewczynka ,roczna , czy nawet dwuletnia nie przejdzie samodzielnie długiego odcinka , nie mówiąc już o tym że ma nieść sama swoje zabawki . Dzieci są różne i nie każde jest urodzonym turystą . O ile nasza starsza córa swietnie się zawsze dopasowywała , o tyle młodsza potrafi utrudniać pewne sprawy . I tak np. w ubiegłym roku jezdziliśmy na plażę samochodem , bo mimo iż odcinek prosty (poza zejściem po skałkach ) ,to było nam ciężko.

Poza tym nie wszyscy lubią skałki i kamyczki . Dlatego moim skromnym zdaniem , nie chodzi wcale o wchodzenei dzieciom do d......,tylko o zdrowy rozsądek i znalezienie dla SIEBIE I SWOJEJ RODZINY jak najlepszej alternatywy.

A skaleczenie nogi to dla rocznego maluszka nic przyjemnego , nie rozumię w tej kwestii Twojego podejścia .
Narażasz swoje dzieci świadomie na takie "przyjemności" ?
Ja nie . Wiadomo że wypadki się zdarzają i przed wszystkim dziecka nie uchronisz , ale skoro jesteś rodzicem to myślę że każde niebezpieczeństwo powinieneś w miarę swoich możliwości minimalizować.
Ostatnio edytowano 15.03.2012 08:53 przez Iwona75, łącznie edytowano 1 raz
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 14.03.2012 17:57

Iwona75 napisał(a):Fux , trochę racji masz , ale tylko trochę. Dziecko to jednak dziecko i w pewnym sensie dopasować się trzeba . Wcale nie chodzi o wchodzenie dziecku do d......,tylko np.o wygodę rodziców .

Jeśli ktoś lubi dżwigać dzieciaka na rękach (a oprócz niego wszystko inne co potrzebne jest na plaży ) , to może na szczycie Gubałówki zamieszkać i pieszo na Szymoszkową zadylać codziennie.

Ale nie każdy to lubi . Wybacz , ale mała dziewczynka ,roczna , czy nawet dwuletnia nie przejdzie samodzielnie długiego odcinka , nie mówiąc już o tym że ma nieść sama swoje zabawki . Dzieci są różne i nie każde jest urodzonym turystom . O ile nasza starsza córa swietnie się zawsze dopasowywała , o tyle młodsza potrafi utrudniać pewne sprawy . I tak np. w ubiegłym roku jezdziliśmy na plażę samochodem , bo mimo iż odcinek prosty (poza zejściem po skałkach ) ,to było nam ciężko.

Poza tym nie wszyscy lubią skałki i kamyczki . Dlatego moim skromnym zdaniem , nie chodzi wcale o wchodzenei dzieciom do d......,tylko o zdrowy rozsądek i znalezienie dla SIEBIE I SWOJEJ RODZINY jak najlepszej alternatywy.

A skaleczenie nogi to dla rocznego maluszka nic przyjemnego , nie rozumię w tej kwestii Twojego podejścia .
Narażasz swoje dzieci świadomie na takie "przyjemności" ?
Ja nie . Wiadomo że wypadki się zdarzają i przed wszystkim dziecka nie uchronisz , ale skoro jesteś rodzicem to myślę że każde niebezpieczeństwo powinieneś w miarę swoich możliwości minimalizować.

Moim zdaniem przesłanie Fuxa miało głębszy wymiar...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 14.03.2012 18:08

A ja i tak nadal polecam Apollo11 :wink:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.03.2012 18:15

Nie wiem jaki miało wymiar ,ale zabrzmiało tak , jakby wakacje były tylko dla dorosłych , a dzieci MUSIAŁY się dopasować i koniec.

A jak się ma dzieci , to zazwyczaj jest odwrotnie . Chyba że ktoś chce się umęczyć lub słuchać wiecznego marudzenia swoich pociech .

Ja tam myślę ze trzeba po prostu " złoty środek "wybrać ,żeby wszyscy byli zadowoleni .

To że nasza starsza cały dzień mogłaby z maską pod wodą pływać , najlepiej wśród skał , bo ciekawiej , to jeszcze nie znaczy że będziemy na skałach leżeć , bo jest też młodsza córka i MUSI być plaża . To że my uwielbiamy zwiedzanie , nie znaczy że będziemy z dziećmi objazdówkę robić , bo One tego nie zniosą....
Trzeba iśc na kompromis i tyle w temacie .

boro2511 , dla dzieciaków to najlepsze "butki -chorwatki" , takie do wody . Gołych stópek to nie ryzykowałabym nawet na piaszczystej plaży , kolega na takiej wbił resztki jeżowca , wyjmowanie do przyjemnych nie należało.
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 14.03.2012 18:30

Zrozumiałem je trochę inaczej. Chorwacja i życie pod namiotem było dla moich dzieci świetną szkołą życia i chętnie tu jako prawie 20-latkowie wracają... Jak Fux wspomniał nawet kamieniste plaże mają swój urok. Przynajmniej piasek nie wchodzi do majteczek ;) A to jeden głównych atutów niepiaszczystych plaż... Nie tylko dla dzieci.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.03.2012 19:17

Moje przesłanie :lol: :roll: , jedno z wielu, jest takie, że wakacje mają wszyscy, a nie, że robimy wszystko, aby dzieciom było dobrze... :wink:
Pusty śmiech mnie ogarnia, jak np. rodzice zawożą specjalnie do szkoły czy przedszkola swoje pociechy na dystansie....

200m.

Tak więc powiedz mi, kto jest pier...
Czy nie lepiej tego dzieciaka zaprowadzić za rękę do tego przedszkola? :roll:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 14.03.2012 19:24

FUX napisał(a):Tak więc powiedz mi, kto jest pier...

Mam wrażenie, że boro2511 nie pytał o przesłanie jak zajmować się dziećmi, bo świetnie się na tym zna, tylko gdzie z nimi pojechać.
Jeżeli w tym temacie nie masz nic do powiedzenia to nie obrażaj nikogo i nie snuj niepotrzebnych tutaj wywodów.

Polecam APOLLO 11!!!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.03.2012 19:30

PETERENZO napisał(a):
Mam wrażenie, że boro2511 nie pytał o przesłanie

I nie jemu odpowiadałem; to uczyniłem wcześniej...:roll:

EOT.
boro2511
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 14.03.2012 19:55

Zabrałem się ostro do roboty i tak:
W Apollo nie ma już miejsca w interesującym mnie terminie.
Otrzymałem cztery odpowiedzi na moje zapytania (Omis, Pakostane,Biogard i Nin) z tym,że nie są to mało zatłoczone miejsca...
Czekam na kolejne bo wysłałem kilkanaście maili.
Zobaczymy co z tego będzie,ale aż boję się przyznać co wybiorę bo znowu...będę musiał zacząć szukać... :)
pozdrowienia
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.03.2012 20:22

makr , my też preferujemy kamyczki , ale to kwestia gustu ,a wiadomo że o gustach się nie dyskutuje.

Fux , no właśnie , wakacje mają wszyscy , ,dlatego po części trzeba się dostosować do potrzeb dziecka , bo jak tego nie zrobisz , to ono po prostu Ci te wakacje uprzykrzy i zmęczysz się , zamiast wypocząć. I nie mówię tutaj o np.fochach dwunastolatka ,tylko o małych dzieciach , które są po prostu dziećmi i pewne wymagania mają .

Peterenzo , takie samo wrażenie odniosłam co Ty . Że nie o wychowanie kolega pytał , tylko o miejsce na urlop dla swojej rodziny.

makr , jeden lubi namiot , inny skromny pokój , a jeszcze inny wypasiony apartament . I nie nam oceniać co jest najlepsze , bo najlepsze jest dla każdego to , w czym ON najlepiej się czuje.
Ja na wakacjach lubię gotować , a moje kolezanki szukają hotelu z wyżywieniem . Czy coś jest lepsze ,lub gorsze ? Nie , każdy po prostu lubi co innego i ma do tego pełne prawo.

Pozdrawiam Panowie ....
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.03.2012 20:35

Iwona75 napisał(a):
Fux , no właśnie , wakacje mają wszyscy.

Pełna zgoda. Dlatego, jak po 10 dniach, z 12 w Wisełce, nie było już w co dzieci przebierać z powodu pięknego, lecz deszczowego lata, od 2003 przynajmniej raz w roku jesteśmy w Cro... :wink:
Dzieci kamlotami są zachwycone i od najmłodszych lat wiedzą to, że na wakacje jedzie cała Rodzina, a nie tylko one...
Dzisiaj maja 19 i 14 lat....

P.S. Pierwszy wyjazd, w zeszłym wieku, na kamienie, 8 m-cy i 5 lat.
Miłego "umartwiania" się z korzyścią :roll: dla pociech... :wink:
P.S.II Ja zawsze uprzedzam, że inny jestem :lol: .
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 14.03.2012 21:10

boro2511 napisał(a):Zobaczymy co z tego będzie,ale aż boję się przyznać co wybiorę bo znowu...będę musiał zacząć szukać... :)
pozdrowienia

Witaj.
Też jestem pierwszakiem i tak jak Ty na początku też szukałem apartamentów na różnych wyszukiwarkach kierując się ceną. Byłem zagubiony w gąszczu informacji, opinii, ofert kwater ...
W końcu natknąłem się na tym forum na bardzo dobrą radę, która sprowadza się do następujących podpunktów:
1/ określ rejon wypoczynku
2/ poszukaj w tym rejonie informacji o plażach dogodnych dla dzieci (filmiki i zdjęcia bez trudu znajdziesz na youtube)
3/ po zlokalizowaniu plaży znajdź w np. Google Map mapkę miejscowości i poszukaj nazw ulic blisko plaży (pewnie o takiej lokalizacji jadąc z dzieckiem myślisz)
4/ wrzuć nazwę miejscowości + ulica + "apartment" w Google i z pewnością wyszuka ci wiele kwater do wynajęcia.
5/ negocjuj z właścicielami :)

My tym sposobem wybraliśmy Istrię i miejscowość Fazana. W miejscowości jest plaża nazwana "Dzięcięcą"
Znaleźliśmy taki apartament:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Wybraliśmy apartament OASIS. Termin to przełom sierpnia i września. Cena z strony to 70EURO/doba, 30% przedpłata. Po krótkich negocjacjach cena spadła do 49EURO/doba + 5 EURO klimatyzacja oraz 100 EURO przedpłata. Właściciel nie pobiera kaucji na czas pobytu. Pytaj o kaucje by nie być zaskoczonym na miejscu.

Jak będzie zobaczymy za pół roku :)
Pamiętaj, że to co dobre dla innych niekoniecznie spodoba się Tobie. Nikt też nie wybierze za Ciebie.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 14.03.2012 21:40 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.03.2012 21:16

Fux , nie będziemy się tutaj przepychać , my też na kamyczkach wakacje spędzamy i odpowiada nam to bardziej niż piach , ale nie każdy tak lubi.

A często określenie " z korzyścią dla pociech " , oznacza z korzyścią dla nas. Wiem z doświadczenia że maluchy uwielbiają np.chodzić po skałkach . Tylko czy Ty leżałbyś wtedy obok spokojnie ?
Bo my nie byliśmy w stanie ,gdy nasza wówczas czteroletnia córa wdrapywała się po ostrych krawędziach. I mogliśmy zabraniać , krzyczeć , tłumaczyć.....Nie było odpoczynku , tylko pilnowanie , żeby do nieszczęscia nie doszło. Dlatego lepiej było sie przenieść w taką okolicę , gdzie skałek nie było , więc nie kusiły.

Dlatego myślę że każdy musi po prostu sprecyzować co dla niego jest odpoczynkiem , czego oczekuje i co sprawi jego rodzinie przyjemność.

A boro2511 dość dokładnie to sprecyzował .
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 14.03.2012 21:23

boro2511 , a nie myślałeś żeby w ciemno jechać ?

Określiłbyś rejon i poszukal czegoś na miejscu widząc wcześniej plażę , miejscowość....Tak mi się nasunęło ,my tak zawsze robimy , ale oczywiście sam musisz zdecydować .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Powrót po latach do Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone