dangol napisał(a):tony montana napisał(a): ale tak mieć własny jachcik to hohoho
Ekspertem od zwiedzania południowo-zachodniej Krety z pływadła
, jest na cropli
ogorek
Zaraz tam "ekspert" i zaraz tam "jacht"
Jednego roku 3 tygodnie z pontonem 3,8m z silnikiem 20 KM
Drugiego roku RIB 5,4m z silnikiem 115 KM
Ten pierwszy jest OK aby czasem dopłynąc z takiej Paleochory do Sougi lub Lissos
Natomiast tym drugim zrobimy spokojnie wycieczki z Paleochory do Glyka Nera czy nawet Francocastello.
Ale nie ma sensu ciągać tam coś swojego. Poznałem właściciela serwisu EVINRUDE (marka silników łódkowych) bo potrzebowałem dokupic olej. Wysłał mi ostatnio link do wypożyczalni łódek w Sfakii:
http://notosmare.com/index.php?ID=Rent-a-boat120 EUR za dzień wydaje się dużo ale kolega z Augustowa uświadomił mnie, że w Augustowie są motorówki za 500 PLN za godzinę ...
To są łódki 5,5m z silnikami 80 KM i nic mniejszego nie polecam na tę okolicę.
Niestety wymagają uprawnień Sternika Motorowodnego.
Obecnie przepisy w PL się zmieniły i nie trzeba robić kursu.
Wystarczy kupić jakąś książkę (np MORKI), materiały na internecie, pouczyć się przez zimę, przed egzaminem u egzaminatora opłacić ze 2 godziny nauki pływania na łodzi na której będzie egzamin i przystąpić do egzaminu. Terminy egzaminów znajdziemy tu:
http://egzaminy.pzmwinw.pl/WARTO !!! Bo jak wspomniał przedmówca najpiękniejsze zakątki na południu najlepiej z łodzi.
Nie dotyczy to Krety ale wielu zakątków Grecji.
W takich spokojniejszych miejscach są łodki nie wymagajace uprawnień (silnik w Grecji do 30 KM) ale akurat na Kretę polecałbym te wymienione w linku.
Te plaże z jaskiniami są dostępne tylko od strony wody, Lissos to wyprawa przez góry a łodką spacerek (są taxi wodne z Sougi), Glyka Nera (widziałem na zdjęciach Danogol-a - ta z knajpą na wodzie i rzędem drzewek) lądem wyprawa, łódką spacerek, Lutro łodką lub taxi itd, itp.
Ze względu na koszt dzienny proponowałbym wynajać skoro świt i zrobić wycieczkę do Lissos (to kawał drogi do Sfakii) a wracać potem z fala i zatrzymać się w Lutro, Glyka Nera, ...