Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powrót do przeszłości , czyli Makarska i Peljesac 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 19.12.2012 19:47

Aż dziwne, że Pupnatska Luka była mniej zaludniona, sądziłam, że jest bardziej popularna niż Żitna.

Myślę,że to wpływ niezbyt dużej odległości od terenu zamieszkałego.
Do Pupnatskiej Luki trzeba dojechać, a do Zitnej można też dojść.
Pozdrawiam
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.12.2012 16:26

Adam66 napisał(a):
Aż dziwne, że Pupnatska Luka była mniej zaludniona, sądziłam, że jest bardziej popularna niż Żitna.

Myślę,że to wpływ niezbyt dużej odległości od terenu zamieszkałego.
Do Pupnatskiej Luki trzeba dojechać, a do Zitnej można też dojść.
Pozdrawiam

O tym samym pomyślałam. Poza tym Zitna jest o wiele mniejsza :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.12.2012 08:44

C.D

Pupnatska bezludna nie była.....

Ale była na tyle duża , że nikt nikomu nie przeszkadzał. Najwięcej było chyba Włochów , ten język najczęściej słyszeliśmy , choć przyznam ze mimo iż to naród dość hałaśliwy , to tego popołudnia , na nadmiar decybeli nie narzekaliśmy.

Obrazek

Spokojnie mogę polecić tę zatokę.

Obrazek

Obrazek

Po kilku godzinach plażowania , postanawiamy wracać.

Okazuje się , że wyjazd będzie trudniejszy niż zjazd w dół. Jesteśmy bowiem z tej mniej bezpiecznej strony drogi.

I jak na złość ktoś jedzie w kierunku zatoki ! Mąż zjeżdża maksymalnie na prawą stronę , zatrzymuje się , a po chwili słyszę jak koła " ślizgają się " po piaskowej nawierzchni.
Powiem Wam , że takiego lęku dawno we mnie nie było. Bujna wyobrażnia podpowiadała że samochód zaraz zsunie się ze skarpy.

Bogu dzięki , nie spadł ,ale ulga była ogromna , gdy znów znależliśmy się na asfalcie.

Jeszcze ostatnie spojrzenie na Pupnatską i kierujemy się w stronę portu.

Obrazek

Obrazek

Prawie godzine czekamy na prom , pijemy kawkę w pobliskim barze i fotkujemy jego gości , którzy co prawda kawy nie piją , ale siedzą dumnie na krzesłach.

Obrazek

Na promie zaczynam znów opowiadać o Cromaniakach i nie wiem dlaczego , ale myślę o Basi.

Pamiętam z kalendarza wyjazdowego że miała być w tym roku w Orebicu , ale czy jest ???

Obrazek

Pozdrawiam Cię Basiu serdecznie....

I tak kończy się nasz kolejny dzień , jeszcze tylko tradycyjna posiadówka na tarasie , rozmowy z Ivanką i Leo, winko...

Kończy się też część przedświąteczna mojej relacji. Zakładałam , że skończę przed Świętami całość , nie udało się...

Życzę więc wszystkim czytającym ,zdrowych i pogodnych Świąt , a na dalszy ciąg naszych wakacyjnych wspomnień zapraszam za tydzień ! :papa:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 21.12.2012 12:37

Iwonko - milo mi niezmiernie :oops: :lol:

Rowniez serdecznie pozdrawiam i zycze cudnych Swiat! :hearts:

Do milego za tydzien!

:papa:
karo1102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karo1102 » 24.12.2012 14:40

Zdrowych i spokojnych Świąt:) czekam niecierpliwie na dalszy ciąg relacji. Powiem szczerze że cały czas myślałam o wyjeździe na Hvar w 2013r, ale teraz mam dylemat...Pozdrawiam
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 25.12.2012 08:36

miło poczytać i powspominać, i Mala Duba i Peljasac... no i te Wasze katasrofy
są bardzo sympatyczne
- no i chyba szybciej otworzą autostradę do Ploce niż most
bo w osatnie wakacje postęp prac przy moście nie wyglądał najlepiej

Pozdrawiam
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 31.12.2012 14:58

karo1102 napisał(a):Zdrowych i spokojnych Świąt:) czekam niecierpliwie na dalszy ciąg relacji. Powiem szczerze że cały czas myślałam o wyjeździe na Hvar w 2013r, ale teraz mam dylemat...Pozdrawiam

Spróbuj tak jak my . Zacznij się zastanawiać jak miniesz na autostradzie zjazd na Split. Takie spontaniczne decyzje są najlepsze . :papa:

mojekp napisał(a):miło poczytać i powspominać, i Mala Duba i Peljasac... no i te Wasze katasrofy
są bardzo sympatyczne
- no i chyba szybciej otworzą autostradę do Ploce niż most
bo w osatnie wakacje postęp prac przy moście nie wyglądał najlepiej

Pozdrawiam

Miło mi , że się podoba.

A prace przy moście podobno są wstrzymane , ,bo wszystkie fundusze przekazano na budowę autostrady do Dubrownika. :mrgreen:
AnaSz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnaSz » 02.01.2013 13:37

Zerknęłam .... super!! zostaję :) poczytam później w domu :)
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 07.01.2013 06:52

AnaSz napisał(a):Zerknęłam .... super!! zostaję :) poczytam później w domu :)

Witam serdecznie w moich skromnych progach :wink:

Zdaję sobie sprawę , że relacja " zapadła w sen zimowy ", ale.... siła wyższa.....Obiecuję poprawę i c.d za kilka dni. :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2013 12:13

Iwonko , te "siły wyższe" zupełnie początek roku nam zdominowały :?

Mam nadzieję , że to " złe dobrego początki " :P

Pozdrawiam
Piotr
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 08.01.2013 07:07

:wink:
piotrf napisał(a):

Piotrze , obyś miał rację. Jeśli tak będzie , powiem że marzenia się spełniają.... :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 08.01.2013 13:06

Iwona75 napisał(a)::wink:
piotrf napisał(a):

Piotrze , obyś miał rację. Jeśli tak będzie , powiem że marzenia się spełniają.... :wink:

Jakoś mi się nie spełniają. Dziwne :roll:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 09.01.2013 21:04

darek1 napisał(a):
Iwona75 napisał(a)::wink:
piotrf napisał(a):

Jakoś mi się nie spełniają. Dziwne :roll:

Darku , może masz nieodpowiednie marzenia :roll:

Piotrze , dobrze poszło , mam o duże dwa kroki bliżej do celu. Chyba z radości jakiś odcineczek jutro napiszę :oczko_usmiech:

Pozdrawiam Was serdecznie :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 10.01.2013 22:24

Zgodnie z obietnicą.....

Odcinek osiemnasty - tytuł do wyboru.

" Czy tutaj mieszka Aldonka ?" lub "Wszystkie drogi prowadzą na....Divną...."

Ostatni dzień na Peljesacu postanawiamy spędzić na innej niż dotychczas plaży , ale gdzie ta plaża miałaby być nikt z nas nie wie. Wszyscy patrzą oczywiście na mnie , więc podsuwam nieśmiało że może gdzieś tam , gdzie zatrzymuje się od kilku lat taka Aldonka.

- A kto to jest Aldonka ?

- Aldonka , taka forumowa Aldonka. Jeżdzi od kilku lat w to samo miejsce , ma córeczkę , a ta, wszędzie zabiera misia , zupełnie tak jak nasza młodsza córka. I wiecie co ? Była tam kiedyś tylko tydzień i pogoda tak Im się nie udała...A , chyba już opowiadałam , wypadek mieli , ktoś w Nich wjechał....No , mówiłam Wam , czy nie ?

-Ja już nie wiem co Ty mówiłaś , a co nie.....gubię się w tych forumowych istotach ( mąż ). A gdzie niby miałaby być ta Aldonka ?

-W Borje . Tam na plażę to chyba nie bardzo , ze zdjęć to mega stromizna , ale dalej jest Podobuce. Może tam ?

Ok., jedziemy....Aldonko , specjalnie dla Ciebie....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak sobie jedziemy , podziwiamy widoczki , mijamy Aldonkowe Borje , ale jakieś szmery z tułu dochodzą , że plaży nie widać , że gorąco , że czasu szkoda na szukanie......

Droga jakby węższa , szukamy miejsca w którym moglibyśmy nawrócić i pozwalamy decydować " tyłowi "

- to co ? wracamy ? nie sprawdzamy tej plaży w Podobuce ?

-skończy się jak na Korculi ( dziesięciolatki mają w sobie naprawdę dużo optymizmu )

-jakaś propozycja ?

- Divna , Divna !!!!

Ok., zawracamy....
Obrazek

Obrazek

W końcu to ostatni dzień. " Koncert życzeń " czas zacząć......

C.D.N
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.01.2013 23:57

Iwona75 napisał(a):
Piotrze , dobrze poszło , mam o duże dwa kroki bliżej do celu. Chyba z radości jakiś odcineczek jutro napiszę :oczko_usmiech:

I bardzo dobrze :D Mnóstwa kroków w słusznym i zamierzonym kierunku życzę . . . i tak będzie 8)
Tego się trzymajmy

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Powrót do przeszłości , czyli Makarska i Peljesac 2012 - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone