Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Powrót do przeszłości , czyli Makarska i Peljesac 2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.11.2012 14:39

Aldonka napisał(a):Siadaj Robercik, siadaj :)

Tak mi się jakoś wzruszyło jak czytałam o Twojej Mamie. Ja mam tylko tatę, mama zmarłą jak miałam 8 lat. Mój tata całe swoje życie poświecił, żeby mi było dobrze, żebym wszystko miała. Teraz, kiedy mogę się mu odwdzięczyć i choćby pokazać kawałek świata, kawałek swojego raju - jemu się nie chce :) Bo za daleko, bo za gorąco, bo.....itd. Ale nie odpuszczam, namawiam i namawiać na wspólną Cro będę i mam teraz sprzymierzeńca w namowach - Julkę :D I coś mi się zdaje, że jej jednej może się to udać :D

Iwona75 napisał(a):Poznaje ktoś to miejsce ?

Ja nie poznaję, bo poza Peljesacem mało widziałam, ale zaryzykuję (co najwyżej nie trafię jak zwykle :) ) - czyżby Hvar? :)

Aldonko , ja chyba już początki choróbska miałam , bo TEGO postu nie zauważyłam :!:

Przepraszam , powinnam odpowiedzieć... :oops:

" Jest ryzyko , jest zabawa ". Oczywiście że HVAR !
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.11.2012 14:42

Potter napisał(a):
Iwona75 napisał(a):
Obrazek

Ojojoj ! Ależ CUDNIEEE ! :papa:

EithelAmarth napisał(a):Świetnie piszesz. Siedzę i się chichram do komputera z tego Wąsatego i jego "ptoka" :lol:

A widoczki cudne...

Cieszę się dziewczyny , że miło spędzacie tutaj czas.

Ja też uśmiecham się do wspomnień i mam nadzieję , że jeszcze kiedyś zakotwiczymy u WĄSATEGO :papa:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.11.2012 16:43

Odcinek dziewiąty - Uvala Duba i rozmowy o Cromaniakach

Tego dnia , postanawiamy poplażować nieco dalej , w jednej z naszych ulubionych zatok.

Uvala Duba została przez nas odkryta kilka lat wcześniej podczas wieczornego spaceru z Zivogosce Blato.

Plażowaliśmy tam w ubiegłym roku , w tym też postanowiliśmy spędzić w tym pięknym zakątku jeden dzień.

Po śniadaniu następuje więc wielkie pakowanie , bowiem zamierzamy wrócić na kolację.

Możemy co prawda iść na nogach , ale ilość "rzeczy potrzebnych" skłania nas do przejechania tego krótkiego odcinka samochodem.

Troszkę zaskakuje nas cena całodniowego parkingu ( 60 kn ) , ale trudno....

To miejsce jest tego warte.

Obrazek

Zaludnienie na plaży niewielkie , raz , czy dwa podpływa ktoś , ale zatrzymuje się dość daleko od brzegu , pewnie nie tylko nam się tutaj podoba.

Obrazek

Życie podwodne dość bogate , wokół sporo skałek , cisza i spokój . Korzystamy z wody i słońca , a w rozmowach wspominamy dwoje Cromaniaków.

-To przed nami to Hvar , a tam dalej Peljesac - już chyba nie zapomnę - mówi Mama
-a wiecie że jest taka jedna laska na forum , która była tam w zimie ? :wink:
-jaka laska ? ( mąż się zainteresował :evil: )
-a...Myszka taka....
-jaka myszka ? ( to Mama)
-Mamo , nie załapiesz , ona na tej kropelce przesiaduje , coś mi opowiada , a ja nie koduję....
-oj tam....Myszka , taka co dużo podróżuje , ma Zuzię , tak jak my, i była w Cro w zimie.
Fotki Ci pokazywałam , pomarańcze , cytryny , tunel zimno - ciepło , nie pamiętasz ?
- no coś pamiętam.....
- a na tym Peljesacu , to jakie są plaże? - pyta Mama
- tak właściwie , to my jeszcze nie wiemy dokąd chcemy pojechać.....W Orebicu , gdzie byliśmy 4 lata temu , chodziliśmy na Trstenicę. Nieciekawa , ni to piach , ni kamyki , ale teraz oblukałam w relacji Roberta , "rajską plażę" , wygląda nieżle
-Crobercika znaczy ?
- jakiego Crobercika ? ( to mąż :twisted: )
- takiego , co tak ładnie pisze....( Mama ! )
- to Mama też ? ( mąż :oczko_usmiech: ) , to ja już nic nie mówię.....
- jeśli więc będziemy znów w Orebicu , to poszukamy tej Jego plaży ( w tym momencie powinnam napisać , że coś lub ktoś złośliwie się zaśmiał i szepnął "żebyś się nie zawiodła....." )

I w takim to forumowym nastroju minęło nam popołudnie.
Po 18 wróciliśmy do domu , Wąsaty zjawił się z lodami dla dziewczynek i zapytal czy wybieramy się na tańce.

No , a jak inaczej ? Rybacki wieczór bez nas ? Nie ma takiej możliwości.

Skromna kolacyjka , i schodkami w dół.

Tańce , śpiewy ,winko i dobra zabawa.

Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.11.2012 17:03

Czyli już Mąż i Mama wiedzą, że jestem lekko pokręconą myszą :wink: ,

fajne te Wasze rozmowy na plaży :wink: ,

ja też mojemu mężowi nieraz opowiadam o naszym cropelkowym życiu :wink: ,
czasem trochę dziwnie na mnie patrzy :roll: :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.11.2012 18:05

mysza73 napisał(a):Czyli już Mąż i Mama wiedzą, że jestem lekko pokręconą myszą :wink: ,

fajne te Wasze rozmowy na plaży :wink: ,

ja też mojemu mężowi nieraz opowiadam o naszym cropelkowym życiu :wink: ,
czasem trochę dziwnie na mnie patrzy :roll: :oczko_usmiech:

No cóż mąż różnie może interpretować posty kolegów na forum do koleżanki.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 19.11.2012 18:22

Piękna ta plaża, na której spędziliście cały dzień. :hearts:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.11.2012 18:45

mysza73 napisał(a):Czyli już Mąż i Mama wiedzą, że jestem lekko pokręconą myszą :wink: ,

Są przyzwyczajeni do tego typu osób :wink: Nie jesteś w swoim " pokręceniu " odosobniona.

EithelAmarth napisał(a):Piękna ta plaża, na której spędziliście cały dzień. :hearts:

No to specjalnie dla Ciebie :wink:

Obrazek
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 19.11.2012 19:07

Odcinek dziesiąty - ostatnie plażowanie w Zivogosce Mala Duba

Poranek jak zwykle na balkonie z kawusią , a póżniej plażowanko . Niby cały dzień jeszcze przed nami , ale myśli już krążą wokół pakowania , planowania.....

Lecz póki co , chłoniemy atmosferę naszej małej wioseczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W porze obiadowej , zaczynamy pakowanie , zostawiamy tylko najpotrzebniejsze rzeczy . Na plaży spędzamy jeszcze godzinkę , zaskakuje nas widok przepływającego " szalonego statku " jak go nazywamy ( jeśli się nie mylę zawsze kursuje z Makarskiej w stronę Jelsy na Hvarze i Bolu na Bracu , dzisiaj przepływa obok naszej plaży).

Lubię ten statek , chociaż nigdy nim nie płynęłam ( ale na kolacji byliśmy kilka lat temu ), jest taki " mega rozrywkowy ". Nawet fajne foty mam z tego roku , robione w zbliżeniu , ale nie rozpowszechnię , bo może ktoś mógłby się rozpoznać ? ( a chyba by nie chciał :wink: ).

Jak chcemy się pośmiać , to sobie oglądamy :oczko_usmiech:

Obrazek

Czas się zbierać.

Podążamy śladem Makarskiego Jadrana ( no....może niezupełnie ) i jedziemy do Makarskiej na ulubione giryce z frytkami.
Po powrocie kończymy pakowanie i zasypiamy .

Po raz ostatni w tym roku w Zivogosce Mala Duba.
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 19.11.2012 19:14

Iwona75 napisał(a):
No to specjalnie dla Ciebie :wink:

Obrazek

Dziękuję bardzo. Nic tylko powiększać, drukować i wieszać na przeciwko łóżka w sypialni :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.11.2012 19:20

Widzę, że Mama śledzi nasze "życie cro.pelkowe" ;) Może dzięki temu łatwiej było Ci ją przekonać do wyjazdu ;)

Teraz powinniście pojechać do Duby Peljeskiej; bylibyście w dwóch różnych Dubach - na Makarskiej Rivierze i na Peljescu :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 20.11.2012 07:00

maslinka napisał(a):Teraz powinniście pojechać do Duby Peljeskiej; bylibyście w dwóch różnych Dubach - na Makarskiej Rivierze i na Peljescu :D

Hm....jakby to powiedzieć....co prawda nie zakotwiczymy , ale odwiedzimy.... :wink:

:papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.11.2012 11:46

Pobudka!!!! Droga na Półwysep aż tak długo nie trwa :D

No co? Nie mogę się doczekać zwyczajnie :D :D :D
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.11.2012 12:04

Aldonka napisał(a):Pobudka!!!! Droga na Półwysep aż tak długo nie trwa :D

No co? Nie mogę się doczekać zwyczajnie :D :D :D

Oj tam , oj tam.....po prostu żal z Zivogosce wyjeżdżać :wink:

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2012 19:01

Dopiero teraz dotarłam, ale przeczytałam wszystko na raz :)
Myślę o tym regionie na AD2013 i mam prośbę: może ktos na mapie zaznaczyć Zivogosce Mala Duba i plażę Uvala Duba - na wpół ślepa jestem i nie mogę tego na mapie zlokalizować.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 21.11.2012 20:38

Jeśli to coś pomoże , to proszę.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Powrót do przeszłości , czyli Makarska i Peljesac 2012 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone