Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

powódź na Słowacji i Węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 09.06.2010 21:53

no co robią?? nic nie robią całą noc, ale jedan pas jest wyłączony z ruchu i w jednej miejscowosci przez cała wioske. Na jednych takich światłach straciłem ok 10minut, tylko nie pamietam czy mi się nie zmarło na chwilkę?? :lol: Poza mijankami ze światłami jest np jeden most z tragicznym asfaltem,. jest wiele dziur, jest wiele ograniczeń do 30, 50, 70km/h. w nocy, w weekend spoko stracisz może 30minut łącznie :lol: Nie wyobrazam sobie w dzień co będzie i w sezonie i w tygodniu?? Wracam, gumowych opon i alufelg mi życzcie :wink:
Daral7
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daral7 » 09.06.2010 21:54

ale czy trasa zwardon - zylina - bratyslava... przejezdna ?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 10.06.2010 09:40

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=308666
O ile dobrze rozumiem tłumaczenie Googla, został przywrócony ruch na trasie Koszyce - Miszkolc i wjazd na M30. Jest też komunikat na stronie autostrady :lol:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 10.06.2010 13:51

Iwona-Marta napisał(a):Zdaje się, że się wstrzeliłam w środku zdania, więc piszę raz jeszcze:
Nas na szczęście nie, ale kilkanaście kilometrów od nas jest już tragicznie. A jak u Was?
Pozdrawiamy całą rodzinę.

U nas w sumie spokój ale okolica (tzn kierunek Tuchów) ucierpiała ostro. Ale po mimo wody i tak juz planujemy przyszłoroczny wypad do Cro :))
Basik_63
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 10.06.2010 20:08

"NIE WNIESLI TU NIC NOWEGO DO TEGO O CZYM ROZMAWIALYSMY WCZORAJ...DROGA KRAJOWA NR 3 Z MISKOLC JEST ZNOWU PRZEJEZDNA , AUTOSTRADA NR 3 ROWNIEZ.

MISKOLC UWOLNIL SIE OD WODY , MOZNA JECHAC W KIERUNKU KOSZYC .JEST TU BLAD , BO NIE MA AUTOSTRADY M30 , JEST M3!!!

Tornabarakony, Tornaszentandrás és Hernádszentandrás - továbbra sem lehet bemenni személyautóval.”

W WOJEWODZTWIE BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN sa jeszcze liczne drogi nieprzejezdne ...do tych 3 wymienionych miejscowosci nie mozna sie dostac autem.GRUNT , ZE DROGA DO KOSZYC JUZ PRZEJEZDNA! "

Taką wiadomość dostałam dzisiaj bezpośrednio z Węgier.
Jest dosłownie skopiowania z maila dlatego przepraszam za to, że nie zawiera polskich liter.
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 10.06.2010 21:20

Daral7 napisał(a):ale czy trasa zwardon - zylina - bratyslava... przejezdna ?

Tak, poza wodą na polach nie ma śladu powodzi.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 10.06.2010 21:24

Basik_63 napisał(a):JEST TU BLAD , BO NIE MA AUTOSTRADY M30 , JEST M3!!!

Jeszcze nigdy tam nie byłem, to nie będę się spierał, ale na mapie wygląda to tak:
http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=Miskolc&sll=47.952225,20.839005&sspn=0.356868,1.056747&g=Koszyce,+S%C5%82owacja&ie=UTF8&hq=&hnear=Miszkolc,+W%C4%99gry&ll=47.962801,20.880203&spn=0.356795,1.056747&z=11
Tak czy inaczej mam nadzieję pojutrze sprawdzić na miejscu :wink: Najważniejsze, że jest szansa na przejazd bez błądzenia wśród rozlewisk. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2010 21:42

Mapa, mapą ale M30 to nie autostrada tylko normalna droga - M30 doprowadzi Cię do wjazdu na M3
mk55
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk55 » 11.06.2010 22:57

Witam

Wiem, że pisze po czasie, ale teraz uruchomiłem neta. Podobno m30 na Węgrzech już przejezdna
Ja jechałem do Cro z 9/10 czerwca i niestety musiałem od Koszyc jechać objazdem i jechałem tak

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Koszyce,+S%C5%82owacja&daddr=Bajcsy-Zsilinszky+Endre+%C3%BAt+to:E71%2FM3&geocode=FWRs5wIdFF5EASl7lcZnG-A-RzHQi5fG0fcABA%3BFdKz3QIdEestAQ%3BFdWZ1wId0BMsAQ&hl=pl&mra=ls&sll=47.683419,19.664154&sspn=0.021322,0.054846&ie=UTF8&ll=47.864774,19.989624&spn=1.359823,3.510132&z=8

Trasa całkiem niezła, winiety na Węgry można kupić na granicy za gotówkę lub trochę dalej w Salgotarian na stacji Shell 24h. Wpada się na autostraadę M3 całkiem blisko Budapesztu. Myślę, że wracał bedę już normalnie przez Miskolc
Edyta_B
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edyta_B » 12.06.2010 22:06

trasa Warszawa -> Cieszyn-> Węgry -> Chorwacja pokonana :D w Czechach lub na Słowacji (sić nie wiem bo szybko przejechaliśmy) :devil: wahadełko ale nie było korka stoi się może z 5 min, autostrady przejezdne w paru miejscach roboty, ale nie ma żadnych utrudnień z tego powodu :D

pozdrawiam z upalnej Chorwacji 8) :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 20.06.2010 12:14

Witam
Czy ktoś mógłby mi podać linki do sprawdzania przejezdności dróg w Słowacji i Węgrzech.
Szczególnie interesuje mnie odcinek drogi z Krakowa i Rzeszowa przez Kosice do Egeru.

Znów pada i martwię się czy pod koniec miesiąca (bo wtedy jedziemy) drogi w tej okolicy będą przejezdne.

PS
Jak się włącza "tłumacza" strony? Żeby móc odczytać strony obcojęzyczne (np węgierską)?
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 20.06.2010 12:18

janniko napisał(a):
PS
Jak się włącza "tłumacza" strony? Żeby móc odczytać strony obcojęzyczne (np węgierską)?

http://translate.google.pl/#

najprosciej tak :)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 17.08.2010 18:21

Odświeżam trochę temat. Wybieram się do Czarnogóry, planowany wyjazd w piątek. Mieliśmy jechać m.in. przez Bańską Bystrzycę na Słowacji, ale droga jest nieprzejezdna. W Czechach sytuacja też z tego co się orientowałam nieciekawa. Bardzo proszę o informacje od kogoś kto jechał przez te tereny. Którędy można się dostać na Węgry (Budapeszt)?

http://www.tvs.pl/informacje/27888/
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.08.2010 19:10

peligrosa napisał(a):Bardzo proszę o informacje od kogoś kto jechał przez te tereny. Którędy można się dostać na Węgry (Budapeszt)?

Wracałem (m in. z Czarnogóry) wczoraj poźnym wieczorem / dzisiaj wczesnym rankiem trasą Balaton - Budapeszt Centrum - Vac - Sahy -Zvolen - Bańska Bystrzyca - Rużomberok - Dolny Kubin -Chyżne.

Największym problemem był brak oznakowania w Budapeszcie. Drogi w przeważającej cześci były suche. Rzek nie widziałem (noc), ale ruchów policji, straży, wojska etc., wskazujących na jakiekolwiek zagrożenie w ogóle nie zauważyłem.

Przyjemnego pobytu.
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 17.08.2010 19:38

Kiepura napisał(a):
peligrosa napisał(a):Bardzo proszę o informacje od kogoś kto jechał przez te tereny. Którędy można się dostać na Węgry (Budapeszt)?

Wracałem (m in. z Czarnogóry) wczoraj poźnym wieczorem / dzisiaj wczesnym rankiem trasą Balaton - Budapeszt Centrum - Vac - Sahy -Zvolen - Bańska Bystrzyca - Rużomberok - Dolny Kubin -Chyżne.

Największym problemem był brak oznakowania w Budapeszcie. Drogi w przeważającej cześci były suche. Rzek nie widziałem (noc), ale ruchów policji, straży, wojska etc., wskazujących na jakiekolwiek zagrożenie w ogóle nie zauważyłem.

Przyjemnego pobytu.

Bardzo dziękuję za informacje. Mam nadzieję, że tak to tam właśnie wygląda. Z informacji w Internecie (link w powyższym poście), że trasa Trenczyn - Bańska Bystrzyca jest nieprzejezdna wywnioskowałam, że na drogach w pobliżu też mogą być utrudnienia. Jak sytuacja się nie pogorszy (oby się poprawiła), to tą właśnie droga chciałabym jechać. Dokąd jechałeś z Chyżnego? Jak sytuacja na płd Polski?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

powódź na Słowacji i Węgrzech - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone