Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

powódź na Słowacji i Węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 07.06.2010 14:49

Cytuje z portalu www.twojapogoda.pl

"Najtrudniejsza sytuacja panuje w mieście Felsőzsolca, wchodzącym w skład aglomeracji Miszkolca, gdzie swoje domy w pośpiechu opuściło już 1,5 tysiąca osób. Rzeka Sajo zatopiła kilkaset domów z czego 40 zawaliło się. W gruzach jednego z domów odnaleziono ciało człowieka. Władze proszą o nie podróżowanie po drogach regionu powodziowego, ponieważ na skutek wylania rzek Sajo, Bodva i Hernad wiele miejscowości jest odciętych od świata, a drogi są zalane lub poważnie uszkodzone. "
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 08.06.2010 09:42

toomas napisał(a):Cytuje z portalu www.twojapogoda.pl

"Najtrudniejsza sytuacja panuje w mieście Felsőzsolca, wchodzącym w skład aglomeracji Miszkolca, gdzie swoje domy w pośpiechu opuściło już 1,5 tysiąca osób. Rzeka Sajo zatopiła kilkaset domów z czego 40 zawaliło się. W gruzach jednego z domów odnaleziono ciało człowieka. Władze proszą o nie podróżowanie po drogach regionu powodziowego, ponieważ na skutek wylania rzek Sajo, Bodva i Hernad wiele miejscowości jest odciętych od świata, a drogi są zalane lub poważnie uszkodzone. "

zna ktoś linka to madziarskich stron o przejezdności dróg???

pozdrav.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.06.2010 10:16

toomas napisał(a):"Najtrudniejsza sytuacja panuje w mieście Felsőzsolca..."

Tamtędy prowadzi właściwie jedyna droga z Kisic.
Dokładnie w Felsőzsolca zaczyna się autostrada..
:cry:
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 08.06.2010 10:20

no to ladna lipa a planuje jechac 30 czewca na stronach wegierski

http://www.autopalya.hu/Root/Autopalya- ... webcamlist

nic nie widac
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 08.06.2010 11:30

janniko napisał(a):
Tamtędy prowadzi właściwie jedyna droga z Kisic.
Dokładnie w Felsőzsolca zaczyna się autostrada..
:cry:

No dokładnie. A na deser http://www.youtube.com/watch?v=rpLv_DPLYDI

Na samym początku z tego co się orientuje jest okolica końca/początku autostrady. My musieliśmy opuścić autostradę na przedostatnim zjeździe i teraz już wiem dlaczego :)

PS. Do Koszyc to objazdem się dało dojechać ale emocje były..droga, po lewej jezioro, po prawej jezioro, 2 w nocy i żywej duszy nie widać:))
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 08.06.2010 12:31

Film na youtube obejrzałem. ciekawie to nie wygląda. 8O
Mam nadzieję, że te jeziorka do 20 sierpnia wyschną i nic nie zakłóci mojej podróży przez Węgry. :lol:
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 08.06.2010 18:59

Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 08.06.2010 21:23

Kiepsko to ogólnie wygląda, ale czy ktoś może wie, jak się ma konkretnie droga / drogi od Sopronu do Tompaladony i na 86 Do Szombathely i niżej?
Który kawałek jest najbardziej zagrożony? Gdzie można się spodziewać objazdów?
No bo wszędzie piszą o autostradzie, o wschodnich i północnych Węgrzech - a jak się to ma do "słynnego" przejazdu 86-ką?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 08.06.2010 21:39

też bym chciał wiedzieć jak na 86 bo pojutrze wracam i jednak mimo mijanek zdecydowałam sie na powrót tą drogą.No i jak w północno-zachodniej Słowacji sytuacja, okolice Żyliny, Zwardonia..??
Nabla
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nabla » 09.06.2010 10:42

jesli ktoś ma aktualne informacje na temat autostrad na Węgrzech_dajcie znac
Iwona-Marta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona-Marta » 09.06.2010 11:54

Nabla napisał(a):jesli ktoś ma aktualne informacje na temat autostrad na Węgrzech_dajcie znac

Witam, wracałam z Chorwacji przez Węgry w niedzielę. Autostrada z Miskolca w stronę Koszyc była zamknięta dla ruchu drogowego. Musieliśmy krążyć objazdami (niektóre z nich też były nieprzejezdne z powodu powodzi), koszmar. Skierowano nas na Tokaj, jechaliśmy także przez Gonz. Od Koszyc drogi były juz przejezdne. Za to w Polsce znowu objazdy, zawaliła się droga w Dukli.
Od niedzieli nie było opadów, więc może sytuacja wróciła już do normy.
Pozdrawiam.
autoklin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) autoklin » 09.06.2010 13:03

Iwona-Marta napisał(a):
Nabla napisał(a):jesli ktoś ma aktualne informacje na temat autostrad na Węgrzech_dajcie znac

Witam, wracałam z Chorwacji przez Węgry w niedzielę. Autostrada z Miskolca w stronę Koszyc była zamknięta dla ruchu drogowego. Musieliśmy krążyć objazdami (niektóre z nich też były nieprzejezdne z powodu powodzi), koszmar. Skierowano nas na Tokaj, jechaliśmy także przez Gonz. Od Koszyc drogi były juz przejezdne. Za to w Polsce znowu objazdy, zawaliła się droga w Dukli.
Pozdrawiam.

Witam jeśli możesz to napisz czy dużo czasu straciliście na odcinku Miscolc-Dukla bo ja za kilka dni będę pokonywał tę trasę w kierunku Cro > :D :D z góry dziękuje za info.
jurekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekk » 09.06.2010 13:30

Do "autoklin"
Odcinek drogi Dukla-Barwinek jest zamknięty ale są wyznaczone objazdy.
Otwarcie tego odcinka przewidywane jest po 14 czerwca.
Można jechać przez Palotę i Medzilaborce ale nie mogę polecać ponieważ osobiście nie sprawdziłem.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 09.06.2010 13:43

Iwona-Marta napisał(a):
Pozdrawiam.

To i tak mieliście szczęście że Was gdzieś pokierowali bo my trafialiśmy tylko na takich policjantów co tylko po węgiersku potrafią.

PS..ale w Trpanji było fajnie :))
Iwona-Marta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona-Marta » 09.06.2010 13:48

toomas napisał(a):
Iwona-Marta napisał(a):
Pozdrawiam.

To i tak mieliście szczęście że Was gdzieś pokierowali bo my trafialiśmy tylko na takich policjantów co tylko po węgiersku potrafią.

PS..ale w Trpanji było fajnie :))

No tak, mieliśmy sporo szczęścia, jeden z węgierskich policjantów był prawdziwym poliglotą, powiedział nawet "dwa" oraz "woda" :lol:

W Trpanj było ekstra do momenu przyjazdu tej rozśpiewanej grupy rodaków :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

powódź na Słowacji i Węgrzech - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone