Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

powódź na Słowacji i Węgrzech

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 05.06.2010 10:49

Z tymi remontami to rzeczywiście przydałaby się dokładniejsza informacja, czy te mijanki są na odcinku Csorna - Szombathely, Szombathely - Kormend, Kormend - granica ze Słowenią. Można zaplanować całkiem sensowny objazd tego wszystkiego pozostając w granicach Węgrzech i nie nadkładając specjalnie drogi...
Dołączam się do tych oczekujących takich informacji od tych, którzy ostatnio przejeżdżali drogą nr 86.
Szerokości!
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.06.2010 13:43

Cześć
Pod koniec czerwca jedziemy z Krakowa do Mezokovezd (50 km za Miskolcem).
Zazwyczaj jeździmy najkrótszą trasą przez Brzesko - Nowy Sącz - Piwniczna Zdrój - Presov - Kosice - Miskolc - Mezo

Ponoć na dziś dzień jakieś osuwisko zablokowało drogę z Brzeska do N. Sącza, ale z pewnością niedługo ją odblokują.
A czy ktoś z was wie jak jest po stronie słowackiej do Presova i do Kosic?
Czy tam gdzieś były jakieś konkretne poddopy, osuwiska i generalnie zniszczone drogi? Bo nie mogę znaleźć żadnej info na ten temat.
Ponoć też okolice Miskolca podało, ale mam nadzieję, że 3-ka i E-71 jest przejezdna w pełni.

pzodro
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.06.2010 14:52

janniko napisał(a):Cześć
Pod koniec czerwca jedziemy z Krakowa do Mezokovezd (50 km za Miskolcem).
Zazwyczaj jeździmy najkrótszą trasą przez Brzesko - Nowy Sącz - Piwniczna Zdrój - Presov - Kosice - Miskolc - Mezo

Ponoć na dziś dzień jakieś osuwisko zablokowało drogę z Brzeska do N. Sącza, ale z pewnością niedługo ją odblokują.
A czy ktoś z was wie jak jest po stronie słowackiej do Presova i do Kosic?
Czy tam gdzieś były jakieś konkretne poddopy, osuwiska i generalnie zniszczone drogi? Bo nie mogę znaleźć żadnej info na ten temat.
Ponoć też okolice Miskolca podało, ale mam nadzieję, że 3-ka i E-71 jest przejezdna w pełni.

pzodro

Tu poczytaj:
forum/viewtopic.php?t=27862&start=15
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 06.06.2010 15:49

opss..nie zauważyłem tego wątku. Top przy okazji napisze więcej. Na Węgrzech sytuacja faktycznie kiepsko wyglądała. Okolice Miskolca zalane i jazda w nocy nie należała do relaksacyjnych, wszędzie woda, wory z piaskiem i wojsko. I wszyscy gadają tylko po węgiersku. Jak już udało sie wyjechać i znaleźć drogę na Koszyce to sytuacja się poprawiła. Z Koszyc dało sie przejechać tylko drogą 68 na Budmir - autostrada zamknięta. U nas w kraju sytuacja już była stabilna ale gdzieniegdzie było widać zniszczenia. Podobno przejście w Barwinku było nie czynne.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 06.06.2010 16:01

janniko napisał(a):Cześć

pzodro

Tak jak pisałem rano odcinek Koszyce-Miskolc był zamknięty. Jedyny dojazd jaki był to ten http://tinyurl.com/3x57uf8. Nie wiem dokładnie jak duże są rozlewiska i ile droga będzie zamknięta.
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 06.06.2010 18:45

Czy ktoś może doradzić gdzie można śledzić stan dróg na Słowacji i Węgrzech ? Jeśli ktoś ma namiary na strony słowackie lub węgierskie z informacjami o sytuacji powodziowej i stanie dróg to poprosimy. Niedługo trzeba podjąć decyzję jechać czy nie :(
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.06.2010 18:49

beagm napisał(a):Czy ktoś może doradzić gdzie można śledzić stan dróg na Słowacji i Węgrzech ? Jeśli ktoś ma namiary na strony słowackie lub węgierskie z informacjami o sytuacji powodziowej i stanie dróg to poprosimy. Niedługo trzeba podjąć decyzję jechać czy nie :(

forum/viewtopic.php?t=27862&start=15
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.06.2010 19:22

dzięki
no to d... z lekka blada dla tych co jadą teraz
może do końca miesiąca się zmieni..
:?
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 06.06.2010 22:33

toomas napisał(a):opss..nie zauważyłem tego wątku. Top przy okazji napisze więcej. Na Węgrzech sytuacja faktycznie kiepsko wyglądała. Okolice Miskolca zalane i jazda w nocy nie należała do relaksacyjnych, wszędzie woda, wory z piaskiem i wojsko. I wszyscy gadają tylko po węgiersku. Jak już udało sie wyjechać i znaleźć drogę na Koszyce to sytuacja się poprawiła. Z Koszyc dało sie przejechać tylko drogą 68 na Budmir - autostrada zamknięta. U nas w kraju sytuacja już była stabilna ale gdzieniegdzie było widać zniszczenia. Podobno przejście w Barwinku było nie czynne.

A do ojczyzny którym przejściem? Jestem żywo zainteresowany, bo za niecały tydzień ruszam na trasę, tylko w przeciwną stronę. Według informacji Policji przejścia Mnisek/Piwniczna i Leluchów są całkowicie nieprzejezdne, myślałem jeszcze o Muszynce...
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 07.06.2010 09:41

RKStefan napisał(a):A do ojczyzny którym przejściem? Jestem żywo zainteresowany, bo za niecały tydzień ruszam na trasę, tylko w przeciwną stronę. Według informacji Policji przejścia Mnisek/Piwniczna i Leluchów są całkowicie nieprzejezdne, myślałem jeszcze o Muszynce...

Z/do Krakowa takimi przejściami? 8O A dlaczeego nie przez Chyżne lub Cieszyn?
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 07.06.2010 10:17

http://www.zjazdnost.sk/map/view.html

tu Słowacja - widać, że za Barwinkiem ok :?: :roll:

a do Barwinka do piątku chyba odblokują :?: :

http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis ... 0d17550316

pozdrav.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 07.06.2010 11:33

RKStefan napisał(a):A do ojczyzny którym przejściem? Jestem żywo zainteresowany, bo za niecały tydzień ruszam na trasę, tylko w przeciwną stronę. Według informacji Policji przejścia Mnisek/Piwniczna i Leluchów są całkowicie nieprzejezdne, myślałem jeszcze o Muszynce...

Ja jechałem tędy http://tinyurl.com/3x57uf8 a potem na Presov i Konieczną. W kraju to przez Gorlice i Tuchów. Ale ja z Tarnowa więc nie wiem czy moja trasa Tobie pasuje :))
Bob
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bob » 07.06.2010 12:36

Wczoraj odcinek Cieszyn - Bratysława bez żadnych utrudnień.
RKStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RKStefan » 07.06.2010 12:49

toomas napisał(a):Ja jechałem tędy http://tinyurl.com/3x57uf8 a potem na Presov i Konieczną. W kraju to przez Gorlice i Tuchów. Ale ja z Tarnowa więc nie wiem czy moja trasa Tobie pasuje :))

Jak sprytnie wyśledził kolega podszywacz jestem z Krakowa, ale w drogę wyruszam z okolic Grybowa, stąd taka właśnie trasa. Konieczna to trochę naokoło, ale właśnie znalazłem info, że Leluchów już częściowo odgrzebany (osuwisko) i osobowe dają radę przejechać :-) Dzięki za opis objazdu, choć mam nadzieję, że przez parę dni sytuacja na głównej drodze się unormuje.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.06.2010 13:30

Potwierdzam to co pisze Toomas wczoraj jechaliśmy tą samą trasą z Miszkolca do Koszyc. Dojechaliśmy do Piwnicznej i tu lekki szok, że osuwisko, trzeba było jechać na Lysa n/Dunajcem-Nidzicę. Mnóstwo naszych tamtędy wracało.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

powódź na Słowacji i Węgrzech - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone