Właśnie ją przeczytałam przypadek, pani w bibliotece poleciła jaką dość lekka książkę na plażę (ale nie całkowite romansidło)Wyrocznia napisał(a):Bardzo polecam "Chorwacką przystań"
Właśnie ją przeczytałam przypadek, pani w bibliotece poleciła jaką dość lekka książkę na plażę (ale nie całkowite romansidło)Wyrocznia napisał(a):Bardzo polecam "Chorwacką przystań"
piekara114 napisał(a):Właśnie ją przeczytałam przypadek, pani w bibliotece poleciła jaką dość lekka książkę na plażę (ale nie całkowite romansidło)Wyrocznia napisał(a):Bardzo polecam "Chorwacką przystań"
Wyrocznia napisał(a):piekara114 napisał(a):Właśnie ją przeczytałam przypadek, pani w bibliotece poleciła jaką dość lekka książkę na plażę (ale nie całkowite romansidło)Wyrocznia napisał(a):Bardzo polecam "Chorwacką przystań"
Ooo, cieszę się niezmiernie, że książka się podobała; w tych klimatach polecam jeszcze trzy tomy "Szukaj mnie wśród lawendy",o których też zresztą wspominałam
Pozdrawiam serdecznie Suchą - miasto, w którym jeszcze niedawno studiowałam, a mój kolega pracował na zastępstwo w bibliotece
Jestem spod Andrychowa
piekara114 napisał(a):Wyrocznia napisał(a):piekara114 napisał(a):Właśnie ją przeczytałam przypadek, pani w bibliotece poleciła jaką dość lekka książkę na plażę (ale nie całkowite romansidło)Wyrocznia napisał(a):Bardzo polecam "Chorwacką przystań"
Ooo, cieszę się niezmiernie, że książka się podobała; w tych klimatach polecam jeszcze trzy tomy "Szukaj mnie wśród lawendy",o których też zresztą wspominałam
Pozdrawiam serdecznie Suchą - miasto, w którym jeszcze niedawno studiowałam, a mój kolega pracował na zastępstwo w bibliotece
Jestem spod Andrychowa
Szukaj mnie wsród lawendy czytałam teraz we wrześniu w Vodice, i o ile 1 i 2 tom ok (takie na plażę) to tom3 to już na siłę napisany...
Wyrocznia napisał(a):"Chorwacką przystań" polecam - autorką jest pani Joanna Stovrag.
Co prawda, więcej tam jest BiH niż Chorwacji, ale kilka fragmentów o Chorwatach i Dalmacji też się trafia. Autorka, a zarazem główna bohaterka wyjeżdża na stypendium do Sarajewa. Rzecz dzieje się jeszcze w czasach Jugosławii... Poznaje tam mnóstwo osób i zakochuje się z wzajemnością w pewnym Bośniaku. Gdy jej chłopak ma zdawać ostatni egzamin i przyjechać do Krakowa na wakacje w Bośni wybucha wojna... I się zaczyna... Nie uprzedzam faktów
Wyrocznia napisał(a):Była jeszcze taka książka "Pałac Dioklecjana" - poszukuję jej. To powieść obyczajowa; jeszcze z czasów nieboszczki Jugosławii
dhmegi napisał(a):Wyrocznia napisał(a):"Chorwacką przystań" polecam - autorką jest pani Joanna Stovrag.
Co prawda, więcej tam jest BiH niż Chorwacji, ale kilka fragmentów o Chorwatach i Dalmacji też się trafia. Autorka, a zarazem główna bohaterka wyjeżdża na stypendium do Sarajewa. Rzecz dzieje się jeszcze w czasach Jugosławii... Poznaje tam mnóstwo osób i zakochuje się z wzajemnością w pewnym Bośniaku. Gdy jej chłopak ma zdawać ostatni egzamin i przyjechać do Krakowa na wakacje w Bośni wybucha wojna... I się zaczyna... Nie uprzedzam faktów
Wydaje mi się, że tytuł książki, którą opisałaś brzmi "Chwila na miłość".
"Chorwacką przystań" autorstwa Anny Karpińskiej przeczytałam. Jej główną bohaterką jest dziennikarka Anna, która jako korespondentka wyjeżdża do Chorwacji, by relacjonować wojnę bałkańską. Tam poznaje Chorwata Blaża. Nawiązuje się pomiędzy nimi uczucie, ale Anna jest mężatką itd. Fajnie się czyta tę powieść.
Chyba że są dwie książki różnych autorek o tym samym tytule.Wyrocznia napisał(a):Była jeszcze taka książka "Pałac Dioklecjana" - poszukuję jej. To powieść obyczajowa; jeszcze z czasów nieboszczki Jugosławii
Książkę "Pałac Dioklecjana" (autorka Monika Warneńska) wypożyczyłam w bibliotece. Akcja zaczyna się w Polsce przed II wojną światową. Główna bohaterka wyjeżdża do Jugosławii, gdzie poznaje swojego przyszłego męża. Po ślubie mieszkają w Jugosławii, ale ich drogi się rozchodzą. On ginie, ona w ciąży trafia do więzienia itd. Po latach główna bohaterka mieszka w Warszawie, ma prawie dorosłą córkę, z którą wyjeżdża na urlop do Jugosławii, gdzie zatrzymują się w hotelu Jadran w Tucepi. Książka bardzo fajnie napisana. Czasy obecne (tj. lata chyba 70-te XX wieku przeplatają się z tymi wojennymi).
agata26061 napisał(a):Igłą Pini, super opowiadać o książce chorwackiej w Chorwacji Oglądałam Twoje v-logi podczas czytania Twoich relacji i bardzo mi się podobają Czy możesz podać adres www, pod którym znajdę Twojego v-loga?