Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Povljana 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Povljana 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2009 11:51

Wyjazd 03.07.2009 godzina 19.00
Powrót 24.07.2009
Adres autocampu
http://www.campingtomi.com/chorvatsko-kempy-pag/index.html
Zabrałem 850 Euro + karta kredytowa
Trasa : Czechy Austria Słowenia Chorwacja
Postój : Austria Wiedeń ( parking przy trasie )
Samochody : 3 x ( diesel + przyczepa ) duży Kamping oraz POLONEZ 1.6 GLI ( LPG )
Miejsce docelowe - WYSPA Pag POVLJANA
Łączna trasa 1070 km
Jestem właścicielem Poloneza :lol: ( jednak bez klimy warto przemyśleć wyjazd )
Nie ma większych problemów na trasie z LPG o ile pilnujesz wykazu stacji LPG
Kłopot zaczyna się Austria oraz Słowenia ( zbyt mała ilość stacji )
Ja przegapiłem ostatnią stację w Austrii przed granicą i jechałem ponad 250 km na benzynie.
Poldek radzi sobie dobrze w tych temperaturach lecz na długich podjazdach temperatura wchodzi w czerwone pole i trzeba ratować się włączeniem ogrzewania ( w temperaturze 30 C na zewnątrz nie jest to zbyt miłe )
Na miejscu jest rewelacja : duży AutoCamp prawie nie zaludniony
Cena za nocleg 20Euro za dzień ( do drobnej negocjacji ) 2 namioty 2 dorosłych i 2 dzieci + samochód.
W cenie prąd oraz woda przy każdej parceli.
Cena paliwa w zależności od miejsca w okolicach 4.04 kuny za 1L LPG
Problem zaczyna się gdy jest zbiornik 24 L gazu ( tak jest w moim wypadku )
Proponuje o ile jest to możliwe płacenie za paliwo oraz przejazdy kartą :
- jest to wygodne
- nie oszukują przy wydawaniu
Należy zabrać :
Ogromne ilości wody co najmniej 2 L na osobę na dzień, cena wody w sklepie jest chora, weki z mięsa co drugi dzień na obiad, duże ilości dżemów, pasztetów, Pomidory , ogórki , papryka na miejscu srednio po 7 kun / kg
Korzystamy z lodówki samochodowej 220 / 12 V pracuje cały czas
Lody dokupienia na miejscu dosłownie wszędzie 4 - 5 kun
Pizza od 30 do 100 kun
To muszę zabrać za rok a może się komuś przyda :
Żaglówka ( w przypadku motorówek i łodzi z silnikiem powyżej 5 koni Winietka 420 Kun na rok ), rowery, skuter do poruszania się po wyspie, rolki ( mają równiejsze drogi niż w Polsce chodniki, leżaki, stołki i stolik, duże namioty, pawilon ogrodowy, karimaty na plażę, duży wiatrak elektryczny,naczynia plastykowe, półki wiszące, stolik na kuchenkę, kuchenkę elektryczną, czajnik elektryczny, maska + płetwy ( kusza ), grill elektryczny, duże ilości sznurka, gwoździe zamiast haków, duży pojemnik na wodę z zaworkiem, latarka + solary, przedłużacze + trójniki, wędka + dodatki, radio na MP3, gruba folia na podłoge, Butapren, kawałki gumy, parasol plazowy.
Ceny w kunach niektórych produktów z lidla :
Woda niegazowana 5L 7.79
Woda gazowana 2l 7.99
Piwo od 6
Chleb tostowy 6.99
Kawa 200g 7.49
Banany 6.99 /kg
Ziemniaki 8.49 / 2 kg
Mleko 3.99
Jogurt 3.99 ( mały )
Ser gołda 400 g 26.89
Jajka 9.99 / 10 szt
Plaza : piaszczysta oraz 2 kamieniste

Po podliczeniu kosztów wyjazd kosztował ze wszystkim paliwo ,winietki, noclegi, jedzenie, itd 4300 zł na 3 tygodnie

oto kilka zdjec z miejsca
napewno wracam tam za rok

ObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Markuss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Markuss » 09.06.2010 12:06

Mam podobny problem (mała butla) ,czy na wyspie są stacje z lpg,a jeżeli tak to gdzie?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.06.2010 13:08

Ja osobiście bardziej niż nad jazdą bez klimy zastanowiłabym się nad jazdą polonezem :)

Niezłe podsumowane, campingowcom na pewno się przyda.

Mnie zastanowiły rolki, drogi rzeczywiście mają niezłe, nie wiem jak gdzie indziej, ale u nie, tam gdzie jeżdżę nic nie zmusiłoby mnie do jazdy na rolkach po lokalnych drogach. Zbyt dobrze znam Chorwatów i ich styl jazdy :D

Powrót do Nasze relacje z podróży