Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Povlja 2013 - spokój przede wszystkim

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 13:18

Hej forumowicze!

Tak jak obiecałem, po rekonstrukcji wiązadła w stawie kolanowym lewym mam trochę czasu na nadrobienie zaległości. Operację miałem w poniedziałek 25.11, także do końca L4 (08.01.2014) jeszcze mam sporo czasu :roll:

W tym roku wybrał się z nami mój przyjaciel z rodziną - zawsze chcieli pojechać do Chorwacji, ale... szukali bratniej duszy :)
Dzieciaki miały zapowiedziane, że muszą pozaliczać wszystko w szkole na 2 tygodnie przed zakończeniem roku - wtedy pojedziemy. W związku z tym, że to szkoła podstawowa - nie było z tym problemów.

Termin wyjazdu 14.06.2013, termin powrotu: 25.06.2013.
Cel: Chorwacja, wyspa Brać, miejscowość Povlja
Wyjazd: Wołczyn (opolskie)
Samochody: Peugeot 307 oraz Opel Vectra
Liczba osób: 4 dorosłych + 4 dzieci (11, 9, 6 i 1.5 roku)

Na razie to tyle, idę zrobić zastrzyk i zmienić opatrunek :P
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 14:27

Wszystkie zdjęcia zostały wykonane telefonami (Iphone 4S i SGS III), także proszę nie narzekać na jakość! 8) Stwierdziliśmy, że takiej jakości fotki w zupełności nam wystarczą. Nie ma ich za wiele, ale musi wystarczyć w te zimowe wieczory :)

14.06.2013 - Wyjazd oraz 15.06.2013 - przyjazd na miejsce
Wyjazd został zaplanowany ok. godz. 21:00, żeby zdążyć na prom ze Splitu, który wypływał bodajże ok. godz. 12:30 do Supetaru.
Udało się tego dokonać, ale ostatnie 150km trzeba było trochę dodać gazu 8)
Nasze auta wjechały jako ostatnie na prom i mogliśmy odpocząć kilka minut po długiej podróży za kółkiem.

To nasze pociechy (najmłodszy się gdzieś zapodział) :lol:
Obrazek

Obrazek

Po przypłynięciu do Supetaru ruszyliśmy w kierunku Povlji. Im bliżej celu, tym dłużej... Ale po godz. 15:00 dotarliśmy w końcu na miejsce!

Były niemałe problemy z zaparkowaniem pojazdu, ale możliwość zimnego prysznica i czegoś schłodzonego do picia spowodowały, że była nam już wszystko jedno :wink:

Popołudnie i wieczór poświęciliśmy na kąpiel w morzu i degustację lokalnych trunków :twisted:
Obrazek

Obrazek

Wkrótce kolejny dzień... :lol:
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 29.11.2013 15:04

Pamiętam świetną relację Nerów z tej miejscowości więc i tu chętnie zaglądnę.
red_baron
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) red_baron » 29.11.2013 15:36

ahh cóż to była za wyprawa towarzystwo, Brać i gościnność właścicielki apartamentu MISTRZOSTWO ŚWIATA !!! Polecam wszystkim :hut: Travarica z Zackiem nie do opisania :)
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 29.11.2013 15:38

jak Povlja, to się dosiadam :oczko_usmiech: :papa:
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 15:40

W związku z mistrzostwem świata przy każdej wyprawie opisywanej przez Nerów, nie mam zamiaru nawet zbliżyć się do ich poziomu :P także nie spodziewajcie się fajerwerków :hut:
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 29.11.2013 15:46

Oj tam już nie bądź taki skromny :P
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 15:47

16.06.2013
Na pierwszy rzut miejska plaża w Povlji... i jak się okazało najbardziej nam przypadła do gustu (prysznice ze słodką wodą i brak ludzi) Pewnie gdyby nie dzieciaki, to może chciałoby nam się odstawić Karlovaćko i podjechać tu i ówdzie, ale... w końcu są wakacje! :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:)
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 16:24

Po plażowaniu wybraliśmy się na spacer po okolicy. Dzieciaki maszerowały raźnym krokiem, a my rozkoszowaliśmy się promykami zachodzącego słońca. Po drodzy odwiedziliśmy "Orlik" i udaliśmy się w kierunku naszego apartamentu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i wieczorem grill'owanie by M. :)
Obrazek
Obrazek
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 16:50

17.06.2013 Dzisiaj będzie kawałek Bolu oraz Złoty Róg, potem powrót do Povlji i Ticja Luka.

Rano, zaraz po pysznym śniadanku postanowiliśmy pojechać od Bolu i sprawdzić organoleptycznie plażę Złoty Róg. Mnie osobiście nie podobało się tam wcale. Taka komercja w stylu "polskie Międzyzdroje" i kto da więcej za byle co (np. Hamburger 36 kun... nie dla mnie takie rarytasy :lol: )

Kilka fotek z tego miejsca:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potem był krótki spacer po Bolu i powrót. Tego dnia na tym termometrze miejskim w Bolu, słupek rtęci wskazywał 47 stopni Celsjusza...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.11.2013 17:24

No w końcu ruszyłeś z relacją :wink:
Na Brač "minęliśmy" się, ja odpoczywałem tam od 23.06, dałem małemu tylko tydzień dłuższe wakacje :oczko_usmiech:
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 29.11.2013 17:26

dids76 napisał(a):No w końcu ruszyłeś z relacją :wink:
Na Brač "minęliśmy" się, ja odpoczywałem tam od 23.06, dałem małemu tylko tydzień dłuższe wakacje :oczko_usmiech:

Hej Dids,

Ja z reguły dotrzymuję słowa. Także relacja powoli się tworzy. Bez rewelacji, ale tak lekko, w sam raz :)
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 30.11.2013 09:28

Po powrocie do Povlji udaliśmy się do zatoki Ticja Luka. Łódka stała cały czas od momentu sfocenia jej przez Nerową :D Kupiłem w sklepie za 10 kun żyłkę ze spławikiem i haczykiem. Chcieliśmy coś upolować i... prawie się koledze udało na pusty haczyk(!). Ryba wypięła się już nad wodą :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 30.11.2013 09:46

18.06.2013 Vidova Góra i Supetar

Po drodze była najpierw Vidova Góra - dojazd bez najmniejszych problemów, potem kilka minut pieszo pod górę i już można podziwiać cudne widoki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie postanowiliśmy odwiedzić miasteczko Supetar i przespacerować się jego głównymi uliczkami.
Na początku chcieliśmy wjechać do samego centrum, co okazało się niemożliwe ze względu na zakazy - po prostu najlepiej zostawić samochód na parkingu przy porcie. Kilka fotek z Supetaru, gdzie sprzedają pyszne lody - lodziarze żonglujący kulkami lodów :D
Poza tym Supetar to, jak dla mnie, idealne miejsce na jednodniowy wypad. Dużo sklepów z pamiątkami, atrakcji, straganów, salonów gier. Dłuższy pobyt odpada.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieczorem wróciliśmy do Povlji i uskutecznialiśmy na tarasie grę w UNO ;-)
Obrazek

oraz grillowaliśmy
Obrazek
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 30.11.2013 10:48

19.06.2013 Lovrecina

Dzisiaj udaliśmy się do zatoki Lovrecina, na piaszczystą plażę.
Dziwna temperatura wody, z wierzchu bardzo zimna, ale w stopki grzeje :)

Sam piasek, dostający się w każdy zakamarek ciała, ubrań i rzeczy to nie dla mnie. Chociaż dzieciakom się podobało - ja zdecydowanie wolę kamienie i tym podobne ;-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

wieczorem, spacerowaliśmy po Povlji - tu jest nasze miejsce :oops:
Obrazek
Obrazek
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies